Με αφαίρεση αδειών από τους ιδιοκτήτες ταξί που προβαίνουν σε αποκλεισμούς δρόμων, απαντά το υπουργείο Μεταφορών στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Σχετική εγκύκλιο απέστειλε προς τους περιφερειάρχες της χώρας ο υπουργός Μεταφορών Γ.Ραγκούσης.

Νωρίτερα, μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα προασπίσει το δημόσιο συμφέρον».

Κάλεσε τους ιδιοκτήτες ταξί να αναλογιστούν τις ευθύνες τους για τη ζημιά που προκαλούν στον τουρισμό με τις κινητοποιήσεις τους και είπε ότι η κυβέρνηση είναι ακόμη ανοιχτή σε διάλογο.
«Έχουν υπερβεί τα όρια» επισήμανε ο κ. Μόσιαλος και χαρακτήρισε τον κ. Λυμπερόπουλο «εν δυνάμει υφυπουργό του κ. Σαμαρά».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος τόνισε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κλείνει δρόμους, λιμάνια και αεροδρόμια.

«Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να επικρατήσει η λογική».

Ο κ. Παπουτσής σημείωσε ότι έχουν σχηματιστεί 82 δικογραφίες, που αφορούν τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί, με εμπλεκόμενους 6.500 ανθρώπους.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό δικογραφιών και ατόμων, για υπόθεση κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο.

«Οι πάντες θα πρέπει να συναισθανθούν το καθήκον και την ευθύνη τους απέναντι στην κοινωνία. Όσον αφορά στην ελληνική αστυνομία, όπως πάντα υπηρετεί το νόμο, εφαρμόζει το νόμο, λειτουργεί στο πλαίσιο της στενής σχέσης και της ευθύνης που έχουν οι εισαγγελικές αρχές, στο πλαίσιο των εντολών των εισαγγελικών αρχών, και όπου υπάρχει παραβίαση του νόμου, αυτή πιστοποιείται και καταγράφεται» είπε ο κ. Παπουτσής.

Από πλευράς ΝΔ επιρρίπτεται και πάλι ευθύνη στον Γ.Ραγκούση, τον οποίο ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος, Μιχάλης Παπαδόπουλος, χαρακτηρίζει «αρχιτέκτονα του χάους».

Ο ίδιος καλεί τους ιδιοκτήτες να σταματήσουν άμεσα την απεργία τους:

«Ας αντιληφθούν, άλλωστε, ότι, με τις πρακτικές αυτές, ρίχνουν νερό στο μύλο του κοινωνικού αυτοματισμού που έστησε ο Γιάννης Ραγκούσης. Πάνω απ’ όλα, καλούμε -για μια ακόμη φορά- τον πρωθυπουργό να παρέμβει άμεσα προς την πλευρά του υπουργού του και να δώσει διέξοδο στα αδιέξοδα που δημιούργησε η βεντέτα Ραγκούση- Ρέππα.»

Ο ΛΑΟΣ καλεί την κυβέρνηση να βρει λύση με τους ιδιοκτήτες ταξί. «Η εκτράχυνση των γεγονότων τροφοδοτείται από μια στείρα αδιαλλαξία που απαγορεύει έναν ουσιαστικό διάλογο προς επίλυση του προβλήματος.»

Ευθύνες στον κ. Ραγκούση επιρρίπτει και η Δημοκρατική Συμμαχία, καλώντας όμως και τους αυτοκινητιστές να σταματήσουν τους αποκλεισμούς εθνικών οδών, αεροδρομίων και λιμανιών.

«Με την παράνομη αυτή τους τακτική, πλήττουν καίρια το τουρισμό που στις σημερινές συνθήκες είναι η μοναδική πηγή απασχόλησης και ρευστότητας για την πατρίδα.»

Εν τω μεταξύ, αντιδρώντας στις ενέργειες ιδιοκτητών ταξί, που πλήττουν τον τουρισμό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων προετοιμάζει την κατάθεση μηνύσεων.

Το κείμενο της εγκυκλίου

Η εγκύκλιος αναφέρεται στις διατάξεις της παρ. 12 του άρθρου 34 του ν. 2696/1999 «Κύρωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας» (Α’ 57) , όπως ισχύει, που προβλέπει ότι «Απαγορεύεται η κατάληψη με οποιοδήποτε μέσο και για οποιοδήποτε λόγο μέρους ή ολόκληρου του οδοστρώματος των εθνικών, επαρχιακών και δημοτικών ή κοινοτικών οδών, δια των οποίων διεξάγεται η κυκλοφορία μηχανοκίνητων και μη οχημάτων.

Οι παραβάτες τιμωρούνται με τις ποινές της παραγράφου 1 του ν. 292 του Ποινικού Κώδικα. Παράλληλα, με πράξη του οικείου νομάρχη, μετά από προηγούμενη ακρόαση αυτού σε βάρος του οποίου λαμβάνεται το μέτρο, ανακαλείται για ένα (1) έτος και σε περίπτωση υποτροπής, οριστικά, αν πρόκειται για όχημα δημόσιας χρήσης, το δικαίωμα κυκλοφορίας αυτού ως δημόσιας χρήσης, διατασσομένης συγχρόνως της αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος».

«Κατόπιν αυτών και με βάση τις σχετικές αναφορές των αρμόδιων αστυνομικών αρχών σχετικά με τις παραβιάσεις από ιδιοκτήτες ταξί των εν λόγω διατάξεων, οι οποίες (αναφορές) κοινοποιούνται και σε σας, επιβάλλεται η κίνηση, κατεπειγόντως, από μέρους σας της ως άνω διαδικασίας για επιβολή των προβλεπομένων διοικητικών κυρώσεων σε βάρος των παραβατών, δηλ. της αφαίρεσης της άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου δημόσιας χρήσης, στην οποία ενσωματώνεται το δικαίωμα κυκλοφορίας του ως τέτοιου, καθώς και της αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του.

» Τονίζεται ότι η τήρηση των ως άνω διατάξεων αποβλέπει, πρωτίστως, στη διασφάλιση βασικών συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών και θεμελιωδών ελευθεριών του ανθρώπου εν γένει, γι’ αυτό και η εγρήγορση της Πολιτείας υπό οποιαδήποτε μορφή της, πρέπει να είναι υποδειγματική και άμεση.

» Στο πλαίσιο αυτών παρακαλείσθε και για τη διαρκή ενημέρωση του Υπουργείου μας επί των εν λόγω υποθέσεων της κατά τόπον αρμοδιότητάς σας για το συντονισμό της κοινής μας προσπάθειας προς προστασία του δημοσίου συμφέροντος» καταλήγει ο υπουργός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας