«Μαχαίρι» στα κλιμάκια του Δημοσίου προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο
Μαχαίρι στα μισθολογικά κλιμάκια και αυστηρές προϋποθέσεις για τη βαθμολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο, που θα παρουσιαστεί σύντομα από τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών. Τα επιτελεία των δύο υπουργείων δίνουν αγώνα δρόμου ώστε να ανακοινώσουν έως τις αρχές Αυγούστου τις βασικές αρχές του ενιαίου μισθολογίου. Το νέο μισθολόγιο αναμένεται να ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο, αφού προηγουμένως έχει τεθεί σε διαβούλευση. Σχολιάστε...
Μαχαίρι στα μισθολογικά κλιμάκια και αυστηρές προϋποθέσεις για τη βαθμολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο, που θα παρουσιαστεί σύντομα από τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών.
Τα επιτελεία των δύο υπουργείων δίνουν αγώνα δρόμου ώστε να ανακοινώσουν έως τις αρχές Αυγούστου τις βασικές αρχές του ενιαίου μισθολογίου, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».
Μία από τις αρχές αυτές είναι η καθιέρωση υπαλλήλων δύο ταχυτήτων, ανάλογα με την εκπαιδευτική κατηγορία στην οποία ανήκουν.
Η διαφοροποίηση θα γίνει ανάμεσα στους υπαλλήλους Υποχρεωτικής (ΥΕ) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) και σε εκείνους της Πανεπιστημιακής (ΠΕ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ).
Βασική αλλαγή στην οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση είναι να μη δίνεται η δυνατότητα κατάληψης θέσεων ευθύνης από τους υπαλλήλους ΔΕ και ΥΕ κατηγορίας, οι οποίοι δεν θα μπορούν να πάρουν τον ανώτερο βαθμό, ενώ απαιτείται πλέον μεγαλύτερος χρόνος προϋπηρεσίας ώστε και οι υπάλληλοι ΠΕ και ΤΕ να φτάσουν στον ανώτερο βαθμό, που θα ανοίγει τον δρόμο για να γίνει κάποιος προϊστάμενος.
Ψαλίδι θα μπει και στα επιδόματα καθώς θα διατηρηθούν μόνο το οικογενειακό – οι σκέψεις είναι μάλιστα να δίνεται μόνο για την ύπαρξη τέκνων και να καταργηθεί το επίδομα γάμου -το επίδομα ειδικών συνθηκών απασχόλησης το οποίο λαμβάνουν μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων, καθώς και το επίδομα θέσης ευθύνης που προβλέπεται για τμηματάρχες, διευθυντές και γενικούς διευθυντές.
Το νέο μισθολόγιο αναμένεται να ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο, αφού προηγουμένως τεθεί το σχέδιο σε διαβούλευση. Οι ρυθμίσεις του μισθολογίου θα έχουν άμεση εφαρμογή για τους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ θα υπάρξει σταδιακή προσαρμογή σε ορίζοντα τριετίας για όσους ήδη υπηρετούν σε φορείς του Δημοσίου.
Στο νέο θεσμικό πλαίσιο θα υπαχθούν και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, ενώ αντιθέτως δεν θα καταργηθούν τα ειδικά μισθολόγια για τα οποία θα προωθηθούν κάποιες μικρές τροποποιήσεις.
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59
Το καθαρό μυαλό, η συναισθηματική απόσταση και η προσήλωση στα πραγματικά ενδιαφέρονται είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές των υποψηφίων για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων