Υπό εξέταση νέοι κανονισμοί για την έρευνα σε ζώα με ανθρώπινα γονίδια
Αυστηρότερους κανόνες για την έρευνα σε ζώα που έχουν ανθρώπινα γονίδια ή κύτταρα, πεδίο που αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, ζητά η βρετανική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών. Η Ακαδημία επισημαίνει πως τέτοιου είδους μελέτες είναι αναγκαίες για την ιατρική έρευνα, ωστόσο έρχονται στο προσκήνιο νέα ηθικά ζητήματα.
Αυστηρότερους κανόνες για την έρευνα σε ζώα που έχουν ανθρώπινα γονίδια ή κύτταρα, πεδίο που αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, ζητά η βρετανική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών.
Η Ακαδημία επισημαίνει πως τέτοιου είδους μελέτες είναι αναγκαίες για την ιατρική έρευνα, ωστόσο έρχονται στο προσκήνιο νέα ηθικά ζητήματα και για το λόγο αυτό ζητά τη σύσταση μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων.
Για παράδειγμα, η βρετανική Ακαδημία ζητά την κατάργηση πειραμάτων της «κατηγορίας τρία» στον εγκέφαλο πιθήκων, που έχουν ως αποτέλεσμα συμπεριφορά που μοιάζει με ανθρώπινη.
Σύμφωνα με το BBC, η Ακαδημία προτείνει την κατηγοριοποίηση της έρευνας σε ζώα με ανθρώπινο γενετικό υλικό σε τρία επίπεδα.
Στην πρώτη κατηγορία θα ενταχθεί η πλειονότητα των ερευνών, για τις οποίες δεν θα υπάρχουν περισσότεροι περιορισμοί από ό,τι ισχύει γενικά για τις έρευνες στα ζώα.
Στη δεύτερη κατηγορία, θα επιτρέπονται τα πειράματα, αλλά θα πρέπει να υπάρχει «σοβαρή επιστημονική αιτιολόγηση» γιαυτά. Σε αυτήν την κατηγορία, θα περιλαμβάνεται η προσθήκη ανθρώπινων γονιδίων σε ζώα.
Τα πειράματα της κατηγορίας τρία θα απαγορευθούν. Τέτοιου είδους πειράματα είναι για παράδειγμα να επιτραπεί η ανάπτυξη οποιουδήποτε εμβρύου που φέρει μικτά γονίδια πέραν των 14 ημερών, ή η τροποποίηση πρωτεύοντος θηλαστικού, προκειμένου να δημιουργηθεί ανθρώπινη συμπεριφορά ή κάποιου είδους ανθρώπινη συνείδηση.
Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα εξετάσει το ζήτημα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πύργος: Παραλίγο τραγωδία στη Σπιάντζα – Σώθηκαν από πνιγμό δυο αδέλφια 12 και 15 ετών [βίντεο]
- Σαλσέδο: «Στον ΟΦΗ έδειξα την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου»
- Φωτιά στους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης – Ήχησε το 112
- Μύκονος: «Σούπερ μάρκετ» ναρκωτικών διέθετε 30χρονος – Διακινούσε ακόμα και παραισθησιογόνα μανιτάρια σε σκόνη
- Ρωσία: Τα πλήγματα της Ουκρανίας δεν θα μείνουν χωρίς την ενδεδειγμένη απάντηση
- «Νοσεί» το ΕΣΥ – Χειροπέδες στον μοναδικό γιατρό του Καστελόριζου μετά από μήνυση του δημάρχου
- Ρόδος: Υπό έλεγχο η φωτιά στον Ατάβυρο – Έκαψε περίπου 10 στρέμματα
- Γιασικεβίτσιους: «Ο Ομπράντοβιτς είναι σαν να μην έφυγε ποτέ από τον Παναθηναϊκό»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/marek-piwnicki-L3Yg5RtS_JA-unsplash-1-315x220.jpg)




























![Πύργος: Παραλίγο τραγωδία στη Σπιάντζα – Σώθηκαν από πνιγμό δυο αδέλφια 12 και 15 ετών [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ff03ceea8899df90e66b614462662777_L-315x220.webp)











































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442