«Πόλεμος» στη FIBA για τις 12άδες που έγιναν 14άδες και ξανά 12άδες
Από 12... 14 και ξανά 12! Χαμένα φαίνεται πως τα έχουν στο διεθνές μπάσκετ με τη FIBA Europe να ανακοινώνει το απόγευμα της Τρίτης ότι κάθε εθνική ομάδα θα μπορεί να δηλώσει 14 παίκτες στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας και το βράδυ η FIBA ήρθε να αναθεωρήσει αυτή την απόφαση και να... επιστρέψουμε στην κλασική 12άδα.
Από 12… 14 και ξανά 12! Χαμένα φαίνεται πως τα έχουν στο διεθνές μπάσκετ με τη FIBA Europe να ανακοινώνει το απόγευμα της Τρίτης ότι κάθε εθνική ομάδα θα μπορεί να δηλώσει 14 παίκτες στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας και το βράδυ η FIBA ήρθε να αναθεωρήσει αυτή την απόφαση και να… επιστρέψουμε στην κλασική 12άδα.
Η FIBA Europe αρχικά επανέφερε μια απόφαση που είχε παρθεί τον Μάιο του 2010 και η οποία επέτρεπε στις Εθνικές ομάδες να δηλώνουν 14 παίκτες εν όψει του Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας με τη μόνη διαφορά ότι αυτός ο αριθμός δεν είναι υποχρεωτικός και μόνο όποια ομάδα θέλει μπορεί να τον ακολουθήσει.
Επίσης, μία ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα θα έπρεπε η κάθε εθνική να δηλώνει την 12άδα που θα χρησιμοποιήσει στην αναμέτρηση.
Η προηγούμενη απόφαση που προέβλεπε να δηλώνονται 12 παίκτες είχε διάρκεια μόλις δύο μήνες, με τη FIBA Europe να κρίνει ότι, με την αύξηση των ομάδων σε 24, το κάθε αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα πρέπει να έχει περισσότερα βέλη στη… φαρέτρα του, σε περίπτωση τραυματισμού κάποιου παίκτη.
Για την απόφαση, πάντως, ρόλο έπαιξαν και οι πιέσεις που ασκήθηκαν στη FIBA Europe από τις ομοσπονδίες.
Εκτέθηκε και ο Ζανολίν
Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας της FIBA Europe, Ναρ Ζανολίν εκτέθηκε ανεπανόρθωτα όταν μετά τη σχετική απόφαση προχώρησε και στην παρακάτω δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι χρειαζόταν αυτό, γιατί μιλάμε για ένα Ευρωμπάσκετ με 24 ομάδες και οι αγώνες θα είναι περισσότεροι. Στα παιχνίδια φυσικά θα κατεβαίνουν δωδεκάδες». Που να’ ξερε, βέβαια, ο άνθρωπος ότι λίγες ώρες αργότερα, κάποιοι άλλοι θα έκριναν ότι τελικά αυτό που… χρειάζεται το μπάσκετ είναι λίγο πιο σοβαρούς διοικητικούς ηγέτες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Δεν καταφέρνει να σκοράρει σε τετ α τετ ο Ελ Κααμπί (vid)
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Σπουδαία απόκρουση του Τζολάκη σε σουτ του Ταμπόρδα (vid)
- Νίκολιτς: «Να απολαύσουμε τη στιγμή, αλλά ακόμα δεν έχει τελειώσει τίποτα»
- Δεν του… πάει ο Απρίλης
- Λουτσέσκου: «Είχαμε πολλά προβλήματα και κάποιες επιλογές ήταν αναγκαστικές»
- Μάντσεστερ Σίτι – Άρσεναλ 2-1: Σε απόσταση «βολής» για τον τίτλο οι «Πολίτες»! (vid)
- Μπάγερν Μονάχου – Στουτγκάρδη 4-2: Πρωταθλήτρια με τεσσάρα και για 35η φορά! (vid)
- LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/neom-SUIMrEKVOXc-unsplash-315x220.jpg)















































![Φαράγγι του Βίκου: Επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένης τουρίστριας από μονοπάτι [video]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/hans-jurgen-mager-YzHeLq_kvH4-unsplash-1-315x220.jpg)
























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442