Ένα ισπανικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο διέσωσε 100 πρόσφυγες από τη Λιβύη, παραδέρνει επί πέντε ημέρες στη Μεσόγειο, αναζητώντας λιμάνι το οποίο θα δεχθεί να να ελλιμενιστεί, όπως δήλωσαν την Παρασκευή διαφορετικές πηγές.

Το πλοίο συμμετείχε στο ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης από το ΝΑΤΟ όταν εντόπισε περίπου 100 μίλια ανοιχτά των ακτών της χώρας ένα μικρό σκάφος το οποίο μετέφερε πρόσφυγες από τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντέιβιντ Τέιλορ, εκπρόσωπος της ναυτικής διοίκησης του ΝΑΤΟ με έδρα τη Νάπολη.

Το ΝΑΤΟ τότε ξεκίνησε μία επιχείρηση «έρευνας και διάσωσης», την οποία έφεραν σε πέρας η Ιταλία και η Μάλτα, οι δύο χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στις λιβυκές ακτές.

Όμως η Ρώμη ενημέρωσε ότι το σκάφος βρέθηκε πολύ μακριά από τις ακτές της και ότι το κέντρο υποδοχής προσφύγων στο νησί Λαμπεντούζα είναι υπερπλήρες. Οι αρχές της Μάλτας επίσης αρνήθηκαν να δεχθούν τους πρόσφυγες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Μάλτας, Καρμέλο Μπονίτσι, δήλωσε ότι η χώρα του δέχεται να υποδεχθεί τρεις πρόσφυγες οι οποίοι χρειάζονται ιατρική βοήθεια, όμως επεσήμανε ότι οι υπόλοιποι δεν ανήκουν στη δικαιοδοσία της Μάλτας, καθώς εντοπίστηκαν 141 μίλια μακριά από το νησί.

«Το πρόβλημα ανήκει στην αρμοδιότητα του ΝΑΤΟ, σίγουρα όχι στη δική μας, και πρέπει να το λύσουν εκείνοι» υπογράμμισε ο Μπονίτσι.

Από τότε η ισπανική φρεγάτα Almirante Juan de Borbon πλέει στα νερά της Μεσογείου περιμένοντας να ολοκληρωθούν οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις για την τύχη των προσφύγων.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa οι πρόσφυγες προέρχονται από την Τυνησία, τη Λιβύη και τη Γκάνα, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται 17 γυναίκες, οι τέσσερις από τις οποίες είναι έγκυες, και οκτώ παιδιά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο