Νέα στοιχεία για τις κινήσεις της CIA πριν την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Πακιστάν έρχονται στην επιφάνεια. Όπως αποκάλυψε ο Guardian, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών είχε ξεκινήσει ένα ψεύτικο πρόγραμμα εμβολιασμών στην περιοχή του Αμποταμπάντ, με στόχο να πάρει DNA από μέλη της οικογένειας του Λάντεν και να επιβεβαιώσει ότι ο αρχηγός της Αλ Κάιντα κρυβόταν στην περιοχή.

Στη συγκεκριμένη επιχείρηση της CIA μετείχε και ένας Πακιστανός γιατρός, ο Σακίλ Αφρίντι. Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ο γιατρός κατάφερε, μέσω μίας νοσοκόμας, να αποκτήσει πρόσβαση στο κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν, αλλά δεν τον συνάντησε ποτέ. Ούτε και κατάφερε να πάρει δείγμα DNA από τον καταζητούμενο τρομοκράτη.

Σύμφωνα με τον Guardian, το πρόγραμμα εμβολιασμών αφορούσε την ηπατίτιδα-Β και πραγματοποιείτο στις πιο φτωχές συνοικίες του Αμποταμπάντ, προκειμένου να είναι αληθοφανές.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε λίγους μήνες πριν τη δολοφονία του Μπιν Λάντεν. Ο Αφρίντι, που είχε αναλάβει την προώθηση του προγράμματος, είχε τοιχοκολλήσει σε πολλά σημεία του Αμποταμπάντ αφίσες που ενημέρωναν τους Πακιστανούς για τους εμβολιασμούς. Οι αφίσες έγραφαν, μάλιστα, ότι το εμβόλιο είχε παρασκευαστεί από την πακιστανική φαρμακευτική εταιρεία Amson.

Μετά την εξόντωση του Μπιν Λάντεν, ο Αφρίντι συνελήφθη και ανακρίθηκε από τις πακιστανικές αρχές για τη συνεργασία του με τις αμερικανικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον Guardian, είναι ο μόνος Πακιστανός, απ’ όσους ανακρίθηκαν για την υπόθεση Μπιν Λάντεν, που παραμένει υπό κράτηση.

Επισήμως, οι πακιστανικές αρχές αρνήθηκαν να αναφερθούν στο θέμα. Ωστόσο, Πακιστανός αξιωματούχος μίλησε στον Guardian, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις παραπάνω πληροφορίες. «Κάθε χώρα δεν θα ανέκρινε ανθρώπους που συνεργάστηκαν με ξένες μυστικές υπηρεσίες;» διερωτήθηκε.

Η αποκάλυψη του Guardian κάνει τον γύρο του κόσμου και αναδημοσιεύεται στις μεγαλύτερες εφημερίδες των ΗΠΑ. Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ