Νέο στέλεχος γονόρροιας με μεγάλη ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά
Ένα νέο στέλεχος της σεξουαλικώς μεταδιδόμενης γονόρροιας ανέπτυξε ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνούς μελέτης που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Διεθνούς Εταιρείας Έρευνας για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα.
Η ανάλυση του βακτηρίου που προκαλεί τη γονόρροια ανέδειξε ένα νέο στέλεχος που είναι αποτελεσματικό στις μεταλλάξεις. Οι ερευνητές του Σουηδικού Εργαστηρίου Αναφοράς προειδοποιούν ότι η λοίμωξη μπορεί να εξελιχθεί σε παγκόσμια απειλή για την δημόσια υγεία.
Μάλιστα η πρώτη περίπτωση ανθεκτικής στα αντιβιοτικά γονόρροιας έχει ήδη καταγραφεί στην Ιαπωνία και αυτό κάνει τους επιστήμονες να εργάζονται εντατικά για την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών που θα καθυστερήσουν την εξάπλωση της νόσου.
Οι Σουηδοί ερευνητές εντόπισαν το νέο στέλεχος της neisseria gonorrhoea, H041, και αναγνώρισαν τις γενετικές μεταλλάξεις που ευθύνονται για την εξαιρετική αντίσταση του στελέχους σε όλα τα αντιβιοτικά της ομάδας των κεφαλοσπορινών.
Οι κεφαλοσπορίνες χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση μιας ευρείας γκάμας βακτηριακών λοιμώξεων και σχετίζονται άμεσα με τις πενικιλίνες.
Ο Δρ Μανγκους Ουνεμο από το Σουηδικό Ερευνητικό Εργαστήριο Παθογόνου Neisseria εξηγεί ότι διαπίστωση δημιουργεί μεν ανησυχία αλλά ταυτόχρονα θεωρείται αναμενόμενη.
«Από τη στιγμή που τα αντιβιοτικά έγιναν βασική θεραπευτική αγωγή για την γονόρροια, από τη δεκαετία του 1940, το βακτήριο έχει δείξει αξιοσημείωτη ικανότητα να αναπτύσσει ανθεκτικότητα σε όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχό του. Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς να πούμε αν το νέο αυτό στέλεχος θα εξαπλωθεί, η ιστορία της ανθεκτικότητας του βακτηρίου μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα εξαπλωθεί ταχύτατα, εκτός αν αναπτυχθούν νέα φάρμακα και αποτελεσματικότερα προγράμματα θεραπείας».
Η γονόρροια είναι μια εκ των συχνότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στον κόσμο. Περίπου το 50% των γυναικών που μολύνονται από το βακτήριο δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Το ίδιο ισχύει για το 2-5% των ανδρών.
Όταν η νόσος είναι συμπτωματική, χαρακτηρίζεται από το αίσθημα καύσου κατά τη διάρκεια της ούρησης και βλεννώδεις εκκρίσεις από τα γεννητικά όργανα. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η γονόρροια μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και μη αναστρέψιμες επιπλοκές στην υγεία ανδρών και γυναικών.
health.in.gr
- Μεγάλα προβλήματα από την κακοκαιρία – Κομμένα δέντρα, πλημμυρισμένοι δρόμοι, χιλιάδες κεραυνοί
- Ο ΠΑΟΚ ρώτησε για τον Γουίλι Ερνανγκόμεθ – Τι ισχύει με τον αδερφό του Χουάντσο
- «Ένα εκκλησάκι για τα θύματα»: Τι μάθαμε για το μπάζωμα στα Τέμπη από την παραπομπή Τριαντόπουλου-Αγοραστού
- The Expla-in Project | Mobbing: Η «ψυχολογική τρομοκρατία» στις ζωές γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα
- Τεχνητή Νοημοσύνη: Το παράδειγμα με το στυλό που εξηγεί τα όρια των «έξυπνων μηχανών»
- «Είμαι περήφανη παρθένα» – Η αδελφή της Γκρέτα Τούνμπεργκ τραγουδάει, κάνει σπαγκάτο, δεν φέρει καμία ευθύνη
- Στη Συρία ο Γκουτέρες – Η πρώτη επίσκεψη επικεφαλής του ΟΗΕ από το 2009
- Αυτοκίνητα: Τα κινεζικά brands επεκτείνονται στην Ελλάδα – Οι μεγάλοι παίκτες και η εικόνα στην Ευρώπη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)




![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)






























![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-315x220.jpg)



















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442