Νέο στέλεχος γονόρροιας με μεγάλη ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά
Ένα νέο στέλεχος της σεξουαλικώς μεταδιδόμενης γονόρροιας ανέπτυξε ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνούς μελέτης που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Διεθνούς Εταιρείας Έρευνας για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα.
Η ανάλυση του βακτηρίου που προκαλεί τη γονόρροια ανέδειξε ένα νέο στέλεχος που είναι αποτελεσματικό στις μεταλλάξεις. Οι ερευνητές του Σουηδικού Εργαστηρίου Αναφοράς προειδοποιούν ότι η λοίμωξη μπορεί να εξελιχθεί σε παγκόσμια απειλή για την δημόσια υγεία.
Μάλιστα η πρώτη περίπτωση ανθεκτικής στα αντιβιοτικά γονόρροιας έχει ήδη καταγραφεί στην Ιαπωνία και αυτό κάνει τους επιστήμονες να εργάζονται εντατικά για την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών που θα καθυστερήσουν την εξάπλωση της νόσου.
Οι Σουηδοί ερευνητές εντόπισαν το νέο στέλεχος της neisseria gonorrhoea, H041, και αναγνώρισαν τις γενετικές μεταλλάξεις που ευθύνονται για την εξαιρετική αντίσταση του στελέχους σε όλα τα αντιβιοτικά της ομάδας των κεφαλοσπορινών.
Οι κεφαλοσπορίνες χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση μιας ευρείας γκάμας βακτηριακών λοιμώξεων και σχετίζονται άμεσα με τις πενικιλίνες.
Ο Δρ Μανγκους Ουνεμο από το Σουηδικό Ερευνητικό Εργαστήριο Παθογόνου Neisseria εξηγεί ότι διαπίστωση δημιουργεί μεν ανησυχία αλλά ταυτόχρονα θεωρείται αναμενόμενη.
«Από τη στιγμή που τα αντιβιοτικά έγιναν βασική θεραπευτική αγωγή για την γονόρροια, από τη δεκαετία του 1940, το βακτήριο έχει δείξει αξιοσημείωτη ικανότητα να αναπτύσσει ανθεκτικότητα σε όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχό του. Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς να πούμε αν το νέο αυτό στέλεχος θα εξαπλωθεί, η ιστορία της ανθεκτικότητας του βακτηρίου μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα εξαπλωθεί ταχύτατα, εκτός αν αναπτυχθούν νέα φάρμακα και αποτελεσματικότερα προγράμματα θεραπείας».
Η γονόρροια είναι μια εκ των συχνότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στον κόσμο. Περίπου το 50% των γυναικών που μολύνονται από το βακτήριο δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Το ίδιο ισχύει για το 2-5% των ανδρών.
Όταν η νόσος είναι συμπτωματική, χαρακτηρίζεται από το αίσθημα καύσου κατά τη διάρκεια της ούρησης και βλεννώδεις εκκρίσεις από τα γεννητικά όργανα. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η γονόρροια μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και μη αναστρέψιμες επιπλοκές στην υγεία ανδρών και γυναικών.
health.in.gr
- Έρχονται άλλες 200 κάμερες στους δρόμους της Αττικής – Ποιοι οδηγοί θα μπουν στο στόχαστρο
- LIVE: Άρης – ΟΦΗ
- LIVE: Βόλος – Λεβαδειακός
- Το Ιράν έστειλε την απάντησή του στην Ουάσιγκτον ενώ η εκεχειρία κρέμεται από μια κλωστή
- Άρης – ΟΦΗ: Οι 11άδες για το μεταξύ τους παιχνίδι
- Μπιενάλε Βενετίας 2026: Mπιορκ, γυναίκα σε ούρα και η Ελλάδα δραπέτης – «Κατάσταση πολιορκίας»
- Έπος: O Μασιούλις φωτογραφήθηκε γυμνός με την κούπα του BCL (pic)
- Κικίλιας: Η Ευρώπη οφείλει να δράσει άμεσα για τη διασφάλιση του τουρισμού και της ναυτιλίας εν μέσω κρίσης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακη 10.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/guillermo-suarez-ngYaz4_SFqk-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442