Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία διερευνούν κατά πόσο η στάση που επιλέγει η γυναίκα να κοιμηθεί κατά τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης επηρεάζει τον κίνδυνο θνησιγενούς νεογνού, καθώς διαθέτουν ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρχει συσχετισμός.

Οι ειδικοί συνέκριναν 155 γυναίκες τον οποίων η κύηση κατέληξε σε θνησιγένεια με 310 που είχαν φυσιολογικές κυήσεις.

Η ύπνωση στην δεξιά πλευρά ή σε ύπτια στάση διπλασίαζε (αλλά μόνο για τις τέσσερις στις 1.000 γυναίκες) τον κίνδυνο, συγκριτικά με όσες γυναίκες επέλεγαν να κοιμηθούν στο αριστερό πλευρό. Η στάση αυτή βοηθά την ροή του αίματος προς το έμβρυο, καθώς τα μείζονα αιμοφόρα αγγεία της μητέρα δεν επιβαρύνονται από το βάρος της μήτρας.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Τhe British Medical Journal, οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη διενέργειας μεγαλύτερης κλίμακας μελέτης, για επανέλεγχο των αποτελεσμάτων τους.

Ο Δρ Νταγκνι Ρατζασινγκαμ του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων της Μ.Βρετανίας εξηγεί ότι «υπάρχουν πολλοί παράγοντες που σχετίζονται με τη θνησιγένεια, περιλαμβανομένης της παχυσαρκίας, της μεγάλης μητρικής ηλικίας, της εθνικότητας των συγγενών ανωμαλιών και της κατάστασης του πλακούντα. Πολλοί παράγοντες δεν έχουν καν διερευνηθεί.
Η μικρής κλίμακας μελέτης των Νεοζηλανδών ερευνητών μελετά έναν ακόμη πιθανό παράγοντα. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα των προτύπων του ύπνου πριν καταλήξουμε σε οριστικά συμπεράσματα.
Στο μεσοδιάστημα, οι γυναίκες θα πρέπει να συμβουλεύονται τους θεράποντες ιατρούς τους για ότι τις ανησυχεί.»

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο