Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Επώδυνα μέτρα για την εξοικονόμηση 28 δισ. ευρώ στο Μεσοπρόθεσμο 2012-15

Επώδυνα μέτρα για την εξοικονόμηση 28 δισ. ευρώ στο Μεσοπρόθεσμο 2012-15

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυαναμενόμενο σχέδιο νόμου που αφορά στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο. Νέοι φόροι, αλλαγές στο μισθολογικό και εργασιακό καθεστώς στο Δημόσιο, περικοπές σε συντάξεις, κατάργηση φοροαπαλλαγών, αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης, επιπλέον επιβάρυνση στην ακίνητη περιουσία, είναι μερικά μόνο από τα επώδυνα μέτρα που προβλέπονται. Σε ό,τι φορά την έκτακτη εισφορά επί των εισοδημάτων, τελικά θα περιληφθεί σε εφαρμοστικό νόμο που θα ακολουθήσει. Όλο το νομοσχέδιο και η αιτιολογική έκθεση.

Κατατέθηκε σήμερα, Πέμπτη 9 Ιουνίου, στη Βουλή το πολυαναμενόμενο σχέδιο νόμου του uπουργείου Οικονομικών που αφορά στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο. Το σχέδιο θα τεθεί σε ψηφοφορία στις 28 Ιουνίου και η ισχύς του αρχίζει από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Μαζί με τα μέτρα που θα απαιτηθούν φέτος, περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε σειρά τομέων με στόχο την εξοικονόμηση συνολικά 28 δισ. ευρώ, για το διάστημα 2011-2015.

Νέοι φόροι, αλλαγές στο μισθολογικό και εργασιακό καθεστώς στο Δημόσιο, αλλά και εφαρμογη προγραμμάτων εθελούσιας μερικής απασχόλησης, περικοπές σε συντάξεις, κατάργηση ή δραστική μείωση φοροαπαλλαγών, αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης, τεκμήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες, επιπλέον επιβάρυνση στην ακίνητη περιουσία, είναι μερικά μόνο από τα επώδυνα μέτρα που περιέχονται σε αυτό.

Σε ό,τι αφορά την επιβολή έκτακτης εισφοράς επί των δηλωθέντων εισοδημάτων, δεν περιλαμβάνεται τελικά στο Μεσοπρόθεσμα, αλλά θα περιληφθεί στον εφαρμοστικό νόμο που θα ακολουθήσει.

Θα έχει προηγηθεί διαβούλευση, όπως επιβεβαιώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, τόσο για τον συντελεστή -που σχεδιάζεται να κυμανθεί από 3% ως 7%- όσο και για το ύψος του εισοδήματος που θα υπολογίζεται, αλλά και την έκταση της χρονικής εφαρμογής του μέτρου. Στον κατ΄αρχήν σχεδιασμό που υπάρχει λέγεται ότι θα αφορά εισόδημα άνω των 8.000 ευρώ και θα ισχύσει για 4 χρόνια.

Στα 501 δισ. το το χρέος χωρίς το μεσοπρόθεσμο

Το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να πείσει για την αναγκαιότητα του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομιού πλαισίου παραθέτει πραγματικά εντυπωσιακά -ενίοτε και σοκαριστικά στοιχεία- για την εξέλιξη που θα είχαν κρίσιμα δημοσιονομικά μεγέθη χωρίς την εφαρμογή του πλαισίου αυτού, αλλά προφανώς και κανενός άλλου μέτρου.

Βάσει αυτών, λοιπόν, χωρίς καμία περέμβαση, το δημόσιο χρέος θα εκτοξευθεί στα 501 δισ. ευρώ ή 198,9% του ΑΕΠ το 2015, ενώ φέτος θα ανέλθει στα 364,10 δισ. ευρώ ή στο 160,6% του ΑΕΠ.

Ακόμη, πάντα χωρίς καμία περέμβαση, το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα μετά την κάμψη που παρουσίασε τον τελευταίο χρόνο στα 23,5 δισ. ευρώ, αυξάνεται εκ νέου με πρόβλεψη ότι το 2015 θα επανέλθει ξανά στο ύψος που το παρέδωσε η κυβέρνηση Καραμανλή, δηλαδή στα 36 δισ. ευρώ ή στο 14,4% του ΑΕΠ.

Βέβαια και φέτος λόγω των αποκλίσεων που υπάρχουν στον προυπολογισμό – παρά την εφαρμογή του μνημονίου ή για κάποιους άλλους λόγω ακριβώς της λανθασμένης συνταγής του μνημονίου- το έλλειμα, αν δεν ληφθούν τα πρόσθετα μέτρα, θα έκλεινε στο 10,4% του ΑΕΠ.

Για να αποφευχθεί, λοιπόν, το παραπάνω καταστροφικό σενάριο συνώνυμο της χρεοκοπίας η κυβέρνηση παρουσιάζει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα οι παρεμβάσεις του οποίου θα εξασφαλίσουν τη σωτηρία της οικονομίας.

2011-2015: παρεμβάσεις ύψους 28 δισ.

Το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, αναφέρει το υπουργείο στο ενημερωτικό σημείωμά του, συντάχθηκε από την Κυβέρνηση με τη συνεργασία όλων των υπουργείων.

«Είναι υποχρέωση που απορρέει από τον Νόμο 3871/2010, που εμείς ψηφίσαμε και αποτελεί τη δική μας δέσμευση για τη συνέχιση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, την οριστική βιώσιμη επίλυση του δημοσιονομικού μας προβλήματος και τη σταδιακή ανάταξη και ανάπτυξη της οικονομίας μας».

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής περιλαμβάνει όλες τις προβλέψεις για την πορεία των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών και ορίζει τους στόχους και τις πολιτικές παρεμβάσεις που θα μας οδηγήσουν στην επίτευξή τους, προσθέτει το ΥΠΟΙΚ.

Για πρώτη φορά στην χώρα ο μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός προγραμματισμός αναλύεται με κάθε λεπτομέρεια και εξειδικεύεται σε παρεμβάσεις ύψους 28 δισ. ευρώ για την κάλυψη της πρόσθετης προσπάθειας που απαιτείται για το 2011, καθώς και για όλα τα χρόνια έως το 2015, επισημαίνει και παραθέτει πίνακα με τα ποσά που επιδιώκεται να εξοικονομηθούν από κάθε παρέμβαση το διάστημα 2011-2015.

2011-2015

Περιγραφή παρέμβασης

δισ. ευρώ

% ΑΕΠ

Εξορθολογισμός μισθολογικής δαπάνης

2,2

0.9%

Μειώσεις λειτουργικών δαπανών

1,2

0.5%

Καταργήσεις/συγχωνεύσεις φορέων και μείωση επιχορηγήσεων

1,5

0.6%

Αναδιοργάνωση Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών

1,5

0.6%

Μείωση του ύψους των αμυντικών δαπανών

1,2

0.5%

Εξοικονόμηση δαπανών και βελτίωση των αποτελεσμάτων του τομέα υγείας

0,8

0.3%

Εξορθολογισμός ιατροφαρμακευτικής δαπάνης

1,1

0.4%

Μείωση δαπανών ΟΚΑ και εξορθολογισμός κοινωνικών δαπανών

4,2

1.7%

Βελτίωση εσόδων ΟΚΑ και καταπολέμηση εισφοροδιαφυγής

3,1

1.2%

Ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης

3,5

1.4%

Μείωση φοροαπαλλαγών και άλλα φορολογικά έσοδα

6,0

2.4%

Βελτίωση των αποτελεσμάτων ΟΤΑ

1,4

0.5%

Εξορθολογισμός δαπάνης ΠΔΕ

0,5

0.2%

ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ

28

11%

Αποκρατικοποιήσεις

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα συνεισφέρει δραστικά στην μείωση του δημόσιου χρέους, τονίζει το υπουργείο Οικονομικών.

«Με στόχο τα 50 δισ. ευρώ εισπράξεις έως το 2015 – με 15 δισ. ευρώ να στοχεύουμε να εισπραχθούν έως το τέλος του 2012 – από τις αποκρατικοποιήσεις την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, θα μπορέσει να μειωθεί το χρέος μας κατά περίπου 20 μονάδες του ΑΕΠ».

Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών προσπαθώντας προφανώς να αντικρούσει τις κατηγορίες περί «ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας σε τιμή ευκαιρίας» εστιαζει στην ώθηση στην ανάπτυξη που μπορούν να δώσουν οι αποκρατικοποιήσεις.

Όπως λέει, «γ χώρα εκτός από προσαρμογή, χρειάζεται και ανάπτυξη. Ανάπτυξη που θα βασιστεί σε νέες επενδύσεις και θα οδηγήσει σε νέες πηγές παραγωγής εισοδήματος, σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης. Το δημόσιο μπορεί να μην είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει άμεσα την ανάπτυξη, όμως ο δημόσιος πλούτος, οι συμμετοχές του δημοσίου, αλλά και η ακίνητη περιουσία του δημοσίου μπορούν να προσελκύσουν κεφάλαια και μαζί εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, αλλά και τεχνογνωσία και νέες δράστηριότητες που αυτή τη στιγμή η οικονομία μας δεν μπορεί να αναπτύξει χωρίς πρόσθετες επενδύσεις.»

Άρα, προσθέτει, με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου στοχεύουμε όχι μόνο στα να άρουμε το μεγάλο βάρος του χρέους από τον Ελληνικό λαό αλλά παράλληλα να διασφαλίσουμε:

• Εισροή κεφαλαίων και επενδύσεων.
• Μεταφορά τεχνογνωσίας σε κρίσιμους τομείς όπως στην μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία.
• Εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας.
• Στήριξη τομέων τους οποίους έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα.
• Δημιουργία συμμαχιών για άνοιγμα σε διεθνείς αγορές.
• Καλύτερες πρακτικές και σύγχρονο μάνατζμεντ.
• Διατήρηση εθνικού ελέγχου σε κρίσιμους ή στρατηγικούς τομείς.
• Επίτευξη καλύτερου δυνατού τιμήματος χωρίς όμως καθυστερήσεις.

Στο πλάσιο αυτό, ενημερώνει το υπουργείο Οικονομικών, έχουν ήδη επιλεγεί σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων για: ΔΕΠΑ, ΕΑΣ, ΔΑΑ, ΤΠΔ, Ελληνικό, Φάσμα Συχνοτήτων, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, Κρατικά Λαχεία, ΕΛΒΟ, Κοίτασμα Αερίου «Νότια Καβάλα», Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι, Χαρτοφυλάκιο Ακινήτων Δημοσίου.

Έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για: ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΛΑΡΚΟ, Καζίνο, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Περιφερειακά Αεροδρόμια και Λιμάνια.

Δημιουργείται ειδικός φορέας, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, στον οποίο θα ενταχθούν ειδικά χαρτοφυλάκια αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

«Το δημόσιο διατηρεί μειοψηφικά ποσοστά που διασφαλίζουν έλεγχο σε κρίσιμες δικτυακές υποδομές» τονίζει το υπουργείο Οικονομικών.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

inSports

Φοβερός Εμμανουήλ Καραλής και 5,82 μ. στο Fly Athens

Ακόμη ένας σπουδαίος αγώνας από τον Εμμανουήλ Καραλή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024