Θετικά αποτιμά η Κίνα τις επιπτώσεις του Μνημονίου στην ελληνική οικονομία, καθώς εκτιμά πως συμβάλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
 

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα Δευτέρα στις εργασίες του συνεδρίου Hellenic Chinese Business Forum 2011 που διοργανώνουν στην Αθήνα το Ελληνοκινεζικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το κινεζικό Εμπορικό Επιμελητήριο Εισαγωγών ο Κινέζος πρέσβης, Λούο Λινκουάν αναφέρθηκε στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στις σχέσεις των δύο κρατών.

Ο κ. Λινκουάν ανέδειξε τις θετικές επιπτώσεις του προγράμματος οικονομικής πολιτικής του ΔΝΤ και της ΕΕ στην Ελλάδα, εκφράζοντας την άποψη πως η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει «πρόβλημα αυτοπεποίθησης» το οποίο σταδιακά θα ξεπερασθεί.

Αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις των δύο κρατών είπε πως η αεροπορική σύνεση Πεκίνο – Αθήνα σε 15 ώρες έχει αναβαθμίσει την ελληνοκινεζική επιχειρηματική συνεργασία και έχει θέσει νέες βάσεις στο πεδίο του τουρισμού.

Για τις οικονομικές συμπράξεις μεταξύ των δύο χωρών έφερε ως τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την παρουσία της Cosco στην Ελλάδα, την στρατηγική συνεργασία της Folli Follie στην Κίνα, αλλά και τις συνεργασίες των ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ με επιχειρησεις της ασιατικής χώρας.

Ειδική αναφορά έκανε ο Κινέζος πρέσβης στις σχέσεις της χώρας του με τον ελληνικό εφοπλιστικό κόσμο. Ειδικότερα τόνισε τις πρόσφατες συμφωνίες χρηματοδότησης ελληνικών εφοπλιστικών εταιρειών με κινεζικά κεφάλαια, αλλά και τον ρόλο που έχουν οι εταιρείες της ποντοπόρου ελληνικής ναυτιλίας στην μεταφορά πρώτων υλών προς την χώρα του.

Όπως είπε το 60% του πετρελαίου, αλλά και των διαφόρων πρώτων υλών που διακινούνται μέσω θαλάσσης προς την Κίνα μεταφέρονται από ελληνικά πλοία. Στο ίδιο πλαίσιο εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του το λιμάνι του Πειραιά να γίνει το μεγαλύτερο διαμετακομιστικό κέντρο για τα κινεζικά προϊόντα στην Ευρώπη.

Το «Hellenic – Chinese Business Forum 2011» ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοιδη, ενώ στις εργασίες του θα μιλήσει και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος.

Κατά την διάρκεια του HC Business Forum 2011, θα πραγματοποιηθούν σημαντικές επαγγελματικές συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών, καθώς περισσότεροι από 80 leaders μεγάλων κινεζικών Ομίλων και επιχειρήσεων θα αναζητήσουν συνεργασίες με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων σε τομείς ενδιαφέροντος που αφορούν στην ενέργεια, την υψηλή τεχνολογία, την αυτοκινητοβιομηχανία, την εμπορία (εισαγωγή –εξαγωγή) ηλεκτρολογικών προϊόντων και εξοπλισμών, τον τουρισμό, τις επικοινωνίες κ.λπ..

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο