Με μπλόκο της χρηματοδότησης απειλεί η Ολλανδία αν η έκθεση του ΔΝΤ είναι αρνητική
Η Ολλανδία -όπως και άλλες χώρες- δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα αν δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας με το ΔΝΤ και αν η έκθεση του Ταμείου είναι αρνητική, υπογραμμίζει ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας ήπιας αναπροσαρμογής του ελληνικού χρέους.
Η Ολλανδία -όπως και άλλες χώρες- δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα αν δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας με το ΔΝΤ και αν η έκθεση του Ταμείου είναι αρνητική, υπογραμμίζει ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας ήπιας αναπροσαρμογής του ελληνικού χρέους.
Μιλώντας από την Κύπρο, ο Γιαν Κις ντε Γιάγκερ υπογράμμισε ότι «είναι ζωτικής σημασίας η Ελλάδα να εκπληρώσει στο 100%» τις προϋποθέσεις που όρισε το ΔΝΤ για να λάβει την επόμενη δόση του δανείου.
Πρόσθεσε ότι τόσο η χώρα του, όσο και η Γερμανία, η Φινλανδία και άλλες χώρες της Ευρωζώνης –«ίσως και η Ιταλία» είπε– δεν θα καταβάλουν τις εισφορές τους στο δάνειο προς την Ελλάδα αν η έκθεση του ΔΝΤ που θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιουνίου είναι αρνητική.
«Αν δεν πληρώσει το ΔΝΤ, δεν θα πληρώσουμε και εμείς» υπογράμμισε.
Ακόμη, ο Ολλανδός υπουργός ανέφερε ότι το Eurogroup εξετάζει την πιθανότητα μίας ήπιας αναδιάταξης του ελληνικού χρέους (soft reprofiling), δηλαδή μία παράταση της αποπληρωμής χωρίς μείωση του ποσού (haircut).
Σημειώνει δε ότι υπό εξέταση είναι το πώς θα ολοκληρωθεί η διαδικασία χωρίς να θεωρηθεί «πιστωτικό γεγονός». Μία αναδιάταξη που θα περιλαμβάνει και haircut δεν θα είναι πια ήπια, επισήμανε στα σχόλια του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Διακομματικό μήνυμα υποστήριξης σε Ελλάδα και Κύπρο στο Καπιτώλιο
- Έχει σωστό timing ο διαλογισμός;
- Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες και τοπικές βροχές την Τρίτη
- Οικο-δυστοπία: Πώς Ασία και Αφρική φαντάζονται το τέλος
- Ένα emoji είναι αρκετό για να φέρει την καταστροφή (στη δουλειά)
- Αβεβαιότητα περιβάλλει τις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Ιράν – Τα μηνύματα Τραμπ και δηλώσεις της Τεχεράνης
- Κρις Τζένερ: Η οργή για το λίφτινγκ των 100.000 δολαρίων που «υποχώρησε» πρόωρα
- Ευρώπη: Ο πληθυσμός της ΕΕ θα μειωθεί κατά 12% έως το 2100 – Ποιες χώρες θα πληγούν πλησούν περισσότερο;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 21.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/jeferson-argueta-D5Rx0KghFNg-unsplash-1-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442