Αναστασιάδης Τάσος

Τουλάχιστον 89 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό ανεμοστρόβιλο που έπληξε την πόλη Τζόπλιν στο νοτιοδυτικό Μιζούρι, την Κυριακή, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές.

Τοπικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τον τραγικό απολογισμό σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος), λέγοντας ότι από τον φονικό ανεμοστρόβιλο καταστράφηκε το 25% με 30% των κτιρίων στην πόλη Τζόπλιν.

Έξω από τα συντρίμμια ενός νοσοκομείου που σαρώθηκε από τον ανεμοστρόβιλο, ο δημοτικός αξιωματούχος Μαρκ Ρορ δήλωσε ότι ο ανεμοστρόβιλος ισοπέδωσε τα πάντα στο πέρασμά του σε μία ακτίνα δέκα χιλιομέτρων στην πόλη -σπίτια, καταστήματα, γραφεία κατέρρευσαν.

Η πόλη Τζόπλιν απέχει μερικά χιλιόμετρα από τις πολιτείες του Κάνσας και της Οκλαχόμα και ήταν εκείνη που επλήγη περισσότερο από τον ανεμοστρόβιλο.

Οι καταστροφές είναι τεράστιες, ενώ παρουσιάζει σημαντικές βλάβες το δίκτυο του ηλεκτρικού και των τηλεπικοινωνιών στην περιοχή.

Άλλος ανεμοστρόβιλος έπληξε τις βόρειες περιοχές της Μινεάπολης, προκαλώντας το θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό 18 άλλων, ενώ οι ζημιές σε κατοικίες είναι σημαντικές.

Εξαιτίας των καταιγίδων, 22.000 σπίτια και γραφεία έμειναν την Κυριακή χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Στο βόρειο Κάνσας, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 200 κτίρια υπέστησαν ζημιές. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν 16 κομητείες.

Από τις αρχές Μαΐου, οι ισχυρότεροι ανεμοστρόβιλοι εδώ και έναν αιώνα έπληξαν τις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 300 άνθρωποι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό