Την τελευταία του νύχτα στις φυλακές Ράικερς πέρασε ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος αποφυλακίζεται σήμερα, Παρασκευή, με την καταβολή εγγύησης 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Εκτός από την καταβολή της εγγύησης αυτής, ο Στρος-Καν δεσμεύτηκε να καταθέσει εγγύηση 5 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία θα κατασχεθούν από τη Δικαιοσύνη σε περίπτωση που παραβιάσει τους όρους της αποφυλάκισής του.

Ο Στρος-Καν μετά την αποφυλάκισή του, θα βρίσκεται κάτω από αυστηρά μέτρα επιτήρησης, σε κατ’οίκον περιορισμό στο Μανχάταν, ενώ θα συνοδεύεται συνεχώς από έναν ένοπλο φρουρό.

Οι ένορκοι αποφάσισαν την παραπομπή του σε δίκη για επτά κατηγορίες περιλαμβανομένης απόπειρας βιασμού και δύο πράξεων σεξουαλικής επίθεσης. H προδικαστική ακρόαση ορίστηκε για τις 6 Ιουνίου, ενώ η δίκη αναμένεται για τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Κατά την ακροαματική συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου ο κατηγορούμενος θα πρέπει να δηλώσει αθώος ή ένοχος για τις επτά κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εις βάρος του.

Εάν δηλώσει ένοχος η δίκη δεν θα γίνει. Εάν, όμως, δηλώσει αθώος-όπως έχουν πει ότι θα κάνει οι συνήγοροί του-τότε η δίκη του θα ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Οι δικηγόροι των δύο πλευρών θα πρέπει να ετοιμάσουν τα νομικά τους επιχειρήματα, επιβεβαιώνοντας τις μαρτυρικές καταθέσεις, αναλύοντας ίχνη DNA, σάλιου, ακόμη και σπέρματος στον φερόμενο ως τόπο της επίθεσης, καθώς και τις πληροφορίες από τις κάμερες επίβλεψης και τα μαγνητικά κλειδιά των δωματίων του Sofitel.

Την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για τον διάδοχο του Στρος-Καν στο ΔΝΤ, με επικρατέστερα ονόματα τον  Βρετανό πρώην πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, τη Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ και τον Τούρκο πρώην υπουργό Οικονομικών, Κεμάλ Ντερβίς.

Ωστόσο, ο Τούρκος υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ μπορεί να χάσει την ευκαιρία να διαδεχτεί τον Στρος-Καν, εξαιτίας ενός ροζ σκανδάλου που είδε το φως της δημοσιότητας.

Αρκετά χρόνια πριν, όταν ήταν ανώτερο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας ο Κεμάλ Ντερβίς, ο οποίος τότε δεν ήταν παντρεμένος, έκανε σχέση με μία παντρεμένη γυναίκα, υφισταμένη του στην Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία τώρα εργάζεται στο ΔΝΤ.

Τη σχέση τους αυτή επιβεβαίωσε ένα πρώην ανώτερο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας που δούλευε τότε με τον Κεμάλ Ντερβίς και με τη συγκεκριμένη γυναίκα. 

Ο ίδιος, πάντως, σε μία σύντομη συνέντευξη που έδωσε την Πέμπτη, αρνήθηκε να μιλήσει για λεπτομέρειες της προσωπικής του ζωής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ