
Το Σεπτέμβριο αναμένεται η έκθεση αποτίμησης για το Φάσμα Συχνοτήτων
Οι εταιρείες Analysys Mason Limited και Aegis Systems επελέγησαν για την αξιοποίηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου επί του Φάσματος Συχνοτήτων. Το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει έσοδα 350 εκατ. ευρώ από την αξιοποίηση του Φάσματος Συχνοτήτων, εκτίμηση που στελέχη του οικονομικού επιτελείου χαρακτηρίζουν ως «μετριοπαθή». Οι σύμβουλοι του Δημοσίου καλούνται να δώσουν τη δική τους αποτίμηση από την οποία στη συνέχεια θα προκύψει το αν και κατά πόσο θα υπάρξει «ψηφιακό μέρισμα» μετά την πλήρη μετάβαση στις επίγειες ψηφιακές τηλεοπτικές εκπομπές. Η σχετική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Οι εταιρείες Analysys Mason Limited και Aegis Systems επελέγησαν για την αξιοποίηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου επί του Φάσματος Συχνοτήτων.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει έσοδα 350 εκατ. ευρώ από την αξιοποίηση του Φάσματος Συχνοτήτων, εκτίμηση που στελέχη του οικονομικού επιτελείου χαρακτηρίζουν ως «μετριοπαθή».
Οι σύμβουλοι του Δημοσίου καλούνται να δώσουν τη δική τους αποτίμηση από την οποία στη συνέχεια θα προκύψει το αν και κατά πόσο θα υπάρξει «ψηφιακό μέρισμα» μετά την πλήρη μετάβαση στις επίγειες ψηφιακές τηλεοπτικές εκπομπές. Η σχετική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Η αξιοποίηση του φάσματος συχνοτήτων για την εκπομπή ψηφιακού σήματος, συμπεριλαμβανομένου του ψηφιακού μερίσματος, δίδει νέες δυνατότητες ανάπτυξης προϊόντων στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου και σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να κινητοποιήσει πληθώρα επενδυτικών σχεδίων.
Σήμερα, κάθε δίαυλος (κανάλι) χωράει μια αναλογική μετάδοση σήματος, ενώ η νέα ψηφιακή τεχνολογία επιτρέπει τη μετάδοση τεσσάρων ψηφιακών σημάτων. Από το 2012 θα περάσουμε στην ψηφιακή τηλεόραση και στο ψηφιακό ραδιόφωνο, με αποτέλεσμα να απελευθερωθούν συχνότητες στη γνωστή μπάντα των UHF («ψηφιακό μέρισμα).
Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι η αξιοποίηση του φάσματος είναι κρίσιμη υπόθεση, καθώς από την μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση απελευθερώνεται περίπου το 75% των συχνοτήτων από το φάσμα. Ήδη τηλεοπτικοί σταθμοί και τηλεπικοινωνιακές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και αναμένεται μεγάλη συμμετοχή στη διαδικασία αποκρατικοποίησης.
Το ελεύθερο φάσμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επέκταση της κάλυψης της κινητής τηλεπικοινωνίας, την ασύρματη ευρυζωνικότητα, τις κινητές υπηρεσίες τηλεόρασης, για ανεπτυγμένες κοινωνικές υπηρεσίες προς όλους (ηλεκτρονική διακυβέρνηση, e-health, e-learning), για τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας και υπηρεσίες δημόσιας υγείας και ασφάλειας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφήνει την πρωτοβουλία στην αξιοποίηση του ψηφιακού μερίσματος στις εθνικές κυβερνήσεις, ωστόσο προκρίνει μέσω των συστάσεών της, οι απελευθερωμένες συχνότητες να αποδοθούν σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, προκειμένου να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες.
Οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να παραμείνει στη διάθεσή τους το ελεύθερο φάσμα, προκειμένου να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες, όπως η τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας που απαιτεί διπλάσιες συχνότητες από τη συμβατική τηλεόραση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στο Κιλελέρ – Σηκώθηκαν δύο ελικόπτερα
- Θεσσαλονίκη: Τροχαίο με νεκρή 71χρονη που παρασύρθηκε από τουριστικό λεωφορείο
- Κινεζική δοκιμή πλανητικής άμυνας θα χτυπήσει αστεροειδή με ταχύτητα Mach 26
- Μεντιλίμπαρ: «Δύσκολη ομάδα η Ναϊμέγκεν – Τα φιλικά μας βοηθούν να συνηθίσουμε τον τρόπο παιχνιδιού τους»
- Η Χαμάς εξέλεξε νέο ηγέτη – Είναι ο 65χρονος Χαλίλ αλ-Χάγια, που διαδέχεται τον δολοφονηθέντα Γιαχία Σινουάρ
- Γιος γνωστού καλλιτέχνη ο τραυματίας στην άγρια συμπλοκή ανήλικων στον Πλαταμώνα – «Τον μαχαίρωσαν απρόκλητα»
- ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Συμεών Κεδίκογλου
- Anarchy in the UK: όταν παίχτηκε πρώτη φορά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442