
Για την επιβίωση των ναυπηγείων χρειάζονται παραγγελίες από το εξωτερικό, λέει το ΥΕΘΑ
Οι παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την επιβίωση των Ελληνικών Ναυπηγείων (ΕΝΑΕ), υποστηρίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ.Βενιζέλος, λέγοντας πως, εφόσον τα ΕΝΑΕ δεν μπορούν να αναλάβουν εργασίες εμπορικού χαρακτήρα για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, πρέπει να προωθηθούν παραγγελίες από το εξωτερικό.
Οι παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την επιβίωση των Ελληνικών Ναυπηγείων (ΕΝΑΕ), υποστηρίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ.Βενιζέλος, λέγοντας πως πρέπει να προωθηθούν παραγγελίες από το εξωτερικό.
Και αυτό, δεδομένου ότι τα ΕΝΑΕ για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια δεν μπορούν να αναλάβουν εμπορικού χαρακτήρα εργασίες, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -για την εφαρμογή της οποίας, σημείωσε ο Ευ.Βενιζέλος, «απαιτούνται βεβαίως διευκρινίσεις».
Ο υπουργός ανέπτυξε τα παραπάνω στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Abu Dhabi Mar Ισκαντάρ Σάφα και τον πρόεδρο του ΔΣ των ΕΝΑΕ Μπούλος Χάνκας. Η συνάντηση έγινε με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, μετά και την καταγγελία από τη HDW της σύμβασης για την κατασκευή άλλων δύο νέων υποβρυχίων τύπου 214 και την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του υποβρυχίου «ΩΚΕΑΝΟΣ».
Ο Ισκ.Σάφα ενημέρωσε τον υπουργό για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις σχέσεις του με τη γερμανική πλευρά και επανέλαβε την επιθυμία του ομίλου που εκπροσωπεί να παραμείνει επιχειρηματικά στα ΕΝΑΕ και την Ελλάδα γενικότερα, καθώς και τις απόψεις του για τις προοπτικές γενικότερα του τομέα ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα,
Τα ΕΝΑΕ κάλεσαν επίσης το ΓΕΝ και τη ΓΔΑΕΕ να ελέγξουν τη διαχείριση των προγραμμάτων «Αρχιμήδης» και «Ποσειδών» κατά το διάστημα που τα Ναυπηγεία λειτουργούν υπό την νέα διοίκησή τους.
Aπό κοινού, η διοίκηση της Abu Dhabi Mar και η διοίκηση των ENAE ανέλαβαν την υποχρέωση άμεσης και πλήρους ενημέρωσης του ελληνικού Δημοσίου για την εξέλιξη της υπόθεσης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημογραφικό: «Πολλαπλασιαστής κινδύνων» για την οικονομία – Το στοίχημα της επόμενης ημέρας
- Geely vs Tesla: Η Κίνα «πατάει γκάζι» στα robotaxi
- Για τον ΟΦΗ (ευτυχώς) δεν είναι 1987 (vid)
- Πώς θα πληρωθούν όσοι εργαστούν την Πρωτομαγιά
- «Αμφισβήτηση της Δικαιοσύνης» χαρακτηρίζει την επίθεση στο Εφετείο η Γενική Επιτροπεία των Διοικητικών Δικαστηρίων
- Ισπανία: Σοκαριστικό ατύχημα σε λούνα παρκ στη Σεβίλλη – Ιμάντας παιχνιδιού έσπασε και τραυματίστηκαν 4 άτομα
- «Άδειοι δίσκοι» – Νέες καταγγελίες για έλλειψη τροφίμων στο αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln
- Τζένιφερ Λόπεζ σε ελεύθερη πτώση – «Κατήφορος – Το μεγαλύτερο φιάσκο της J.Lo εδώ και 20 χρόνια»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442