Την αναγκαιότητα μιας νέας εθνικής συνεννόησης εντός της χώρας, χωρίς εξωραϊσμούς και «μαγικές συνταγές» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία στο συνέδριο του Economist, τονίζοντας ότι απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αφοσίωση από όλους, κοινωνία, επιχειρηματίες και πολιτικά κόμματα, ώστε η βούληση όλων να αλλάξει η Ελλάδα να γίνει παντού σαφής και κατανοητή.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι υπάρχουν ενδείξεις εξόδου της Ελλάδας από την ύφεση, καθώς οι εξαγωγές αυξάνονται, η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται, ενώ σε θετική τροχιά κινούνται ο τουρισμός και η ναυτιλία, και συνδυάζοντας όλα αυτά και με την εκτίμηση της Κομισιόν ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές το 2012 έκανε λόγο «για μια μικρή αχτίδα φωτός».

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος με λεπτομέρειες στις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προέβη η κυβέρνηση, είπε ότι οι Έλληνες έκαναν τεράστιες θυσίες τα τελευταία χρόνια και υπογράμμισε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να πετύχει η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο αποτελεί σημάδι πως το χρέος αντιμετωπίζεται.

«Στόχος μας είναι η Ελλάδα να μην εξαρτάται από τους πιστωτές, ακόμα κι αν είναι φίλοι ή εταίροι» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

«Όχι» σε αναδιάρθωση

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους ο πρωθυπουργός είπε ότι «η ελληνική κυβέρνηση, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι χώρες της Ευρωζώνης εξακολουθούν να εκτιμούν ότι το κόστος -για τους πολίτες μας, για την οικονομία, για το ελληνικό και ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, για τα ασφαλιστικά ταμεία και για την Ευρωζώνη- είναι μεγαλύτερο από το όποιο πιθανόν όφελος».

Συμπλήρωσε δε ότι η Ελλάδα αλλάζει μέσα σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον και πρόσθεσε ότι «από τα διεθνή ΜΜΕ δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από τον σεβασμό σε αυτό που κάνουμε».

Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

Αναφερόμενος στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για ένα «εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα» που θα περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις, οικονομίες κλίμακας στον δημόσιο τομέα, περιορισμό της σπατάλης και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα λάβει και οποιαδήποτε απαραίτητα πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι του 2011.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι από εδώ και στο εξής απαιτείται η εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την αναδιάρθρωση των θεσμών, της οικονομίας και της κοινωνίας μέσω προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας και δημιουργίας «πράσινης» και βιώσιμης ανάπτυξης, η σαφής δέσμευση για την απαραίτητη υποστήριξη αυτού του προγράμματος από τους θεσμικούς εταίρους και η καλή διαχείριση του χρέους.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι με την λήξη του Μεσοπρόθεσμου το 2015, στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2014 και στο 1% του ΑΕΠ το 2015, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει την δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 5% το 2014.

Σε ό,τι αφορά το σκέλος των δαπανών του Μεσοπρόθεσμου ο πρωθυπουργός ανέφερε την μείωση των απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα κατά 150.000 άτομα η οποία θα επιτευχθεί με την μη αντικατάσταση υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται ή/και μέσω εθελουσίας εξόδου, την εφαρμογή νέου μισθολογίου στο Δημόσιο σε αντιστοιχία με εκείνο του ιδιωτικού τομέα, το οποίο θα επιβραβεύει την παραγωγικότητα.

Επίσης το σκέλος των δαπανών θα περιλαμβάνει την συγχώνευση ή το κλείσιμο εταιρειών του δημοσίου που δεν εξυπηρετούν τον σκοπό τους, την επανεξέταση και στόχευση των κοινωνικών επιδομάτων και την καταπολέμηση της σπατάλης στον δημόσιο τομέα.

Στο σκέλος των εισοδημάτων του προγράμματος, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επανεκτίμηση των φοροαπαλλαγών και την διατήρηση εκείνων που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, και την ολομέτωπη επίθεση στην φοροδιαφυγή.

Αποκρατικοποιήσεις

Ο κ. Παπανδρέου έκανε επίσης λόγο για φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με στόχο τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν σε 20 ποσοστιαίες μονάδες του χρέους.

Επίσης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα μειωθεί η συμμετοχή του δημοσίου στις επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο -τηλεπικοινωνίες, λιμάνια, τομέα διαχείρισης υδάτων, ηλεκτρική ενέργεια και τυχερά παιχνίδια.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην θέση της Ελλάδας ως σημείο σοβαρής σταθερότητας στην περιοχή, και κλειδί της ευρωπαϊκής προοπτικής και ενσωμάτωσης των Βαλκανίων στην ΕΕ, επισημαίνοντας ότι «οι σχέσεις μας με την Τουρκία συμπυκνώνουν τις δυνατότητες και τις δυσκολίες των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα είναι η χώρα-κλειδί για τις σχέσεις με την Τουρκία και την επίλυση του Κυπριακού, αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προωθήσει την ειρήνη στην Μ.Ανατολή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας