Επιλεκτική επέκταση των χωρικών υδάτων πέρα από τα έξι ναυτικά μίλια –ανάλογα με την περιοχή– συζητά η Τουρκία από τον Σεπτέμβριο του 2009, σύμφωνα με εμπιστευτικά τηλεγραφήματα του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που διέρρευσαν στο Wikileaks.

Το εμπιστευτικό τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα δημοσιεύεται στο «Βήμα της Κυριακής» και καταγράφει τη συνάντηση λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 η αρμόδια για τα ευρωπαϊκά ζητήματα υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τίνα Κάινταναου, με τον Τούρκο αξιωματούχο του υπουργείο Εξωτερικών, Χαιντάρ Μπερκ.

Ο Τούρκος παράγοντας αναφέρει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να μελετήσει την επέκταση των χωρικών υδάτων πέρα από τα έξι μίλια σε ορισμένες μόνο περιοχές. Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα αξιωματούχος επανέλαβε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις συνεχιζόμενες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά όπως το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, κάτι που συνέβαινε συχνά το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Η Άγκυρα, απάντησε ο Τούρκος αξιωματούχος, πρότεινε στην Αθήνα νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αλλά και «κώδικα συμπεριφοράς» ο οποίος θα πρόβλεπε, μεταξυ άλλων, άοπλες πτήσεις στο Αιγαίο. Τα μέτρα είχαν προταθεί από τις ΗΠΑ νωρίτερα, προκύπτει από άλλο τηλεγράφημα.

Η δημοσίευση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα στα «Νέα» με έγγραφα που αφορούν, μεταξύ άλλων, στο βρώμικο χρήμα, την τρομοκρατία και τους παράνομους μετανάστες.

Μιλώντας στα Νέα ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Άσαντζ επισημαίνει ότι «αν διαβάσει κανείς τα τηλεγραφήματα αυτά προσεκτικά, θα κατανοήσει λεπτομερώς την εικόνα της Ελλάδας σε σχέση με τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Αποκτώντας αυτή τη γνώση, ίσως μπορεί κανείς να ελέγξει τις μεθοδεύσεις για τη χειραγώγηση της ελληνικής κοινωνίας και της ανεξαρτησίας της».

Αντιδράσεις από τα κόμματα

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως η κυβέρνηση «πρέπει να πάρει θέση και να απαντήσει σε όσα διέρρευσαν στο Wikileaks» σχετικά με τα όρια των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σχολίασε: «Ευτυχώς που ανάμεσα στα άλλα οι Αμερικανοί είναι και μαρτυριάρηδες. Μέσα από τα αρχεία του wikileaks έχουν βγει σημαντικά πράγματα, όπως η μυστική διπλωματία του κυρίου Παπανδρέου με τους Τούρκους.

» Εμείς παρακολουθούμε με πολύ ενδιαφέρον αυτές τις αποκαλύψεις οι οποίες όλοι αντιλαμβάνονται ότι είναι πολύ επιζήμιες ως πράξεις και ενέργειες για την Ελλάδα.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας