Ένοχος για δολοφονίες χιλιάδων εβραίων σε ναζιστικό στρατόπεδο ο Τζον Ντέμιανουκ
Ένοχο για συναυτουργία σε δολοφονίες δεκάδων χιλιάδων εβραίων σε ναζιστικό στρατόπεδο έκρινε τον Τζον Ντέμιανουκ γερμανικό δικαστήριο. Ο 91 ετών Ντέμιανουκ, γνωστός και ως δεσμοφύλακας των Ναζί, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης. Ο Τζ.Ντέμιανουκ θα αφεθεί ελεύθερος λόγω της προχωρημένης ηλικίας του και ενόψει της εκδίκασης της έφεσης της υπόθεσης.
Ένοχο για συναυτουργία σε δολοφονίες δεκάδων χιλιάδων εβραίων σε ναζιστικό στρατόπεδο έκρινε τον Τζον Ντέμιανουκ γερμανικό δικαστήριο.
Ο 91 ετών Ντέμιανουκ, γνωστός και ως δεσμοφύλακας των Ναζί, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης -έναν χρόνο λιγότερο από ότι είχε ζητήσει η Εισαγγελία.
Το δικαστήριο του Μονάχου τον έκρινε ένοχο και ο ίδιος δήλωσε ότι θα εφεσιβάλλει την απόφαση.
Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ο Τζ.Ντέμιανουκ θα αφεθεί ελεύθερος, λόγω της προχωρημένης ηλικίας του και ενόψει της εκδίκασης της έφεσης της υπόθεσης.
Ο Τζ.Ντέμιανουκ κατηγορείτο για συναυτουργία σε 28.000 δολοφονίες στο ναζιστικό στρατόπεδο του Σόμπιμπορ.
Στη διάρκεια της περιόδου που ο Ντέμιανουκ ήταν δεσμοφύλακας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, 27.900 εβραίοι, κυρίως Ολλανδοί, δολοφονήθηκαν στους θαλάμους αερίων.
Ήταν στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού και αιχμαλωτίστηκε από τους Ναζί την άνοιξη του 1942. Εκπαιδεύτηκε στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα, στην Πολωνία, και υπηρέτησε επί δύο χρόνια στα στρατόπεδα του Σόριμπορ, του Μάιντανεκ και του Φλόσενμπουργκ.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι υποχρεώθηκε να εργαστεί για τους Ναζί και ότι οι επιζώντες των στρατοπέδων τον έχουν μπερδέψει με άλλους δεσμοφύλακες και κυρίως με τον αποκαλούμενο «Ιβάν τον Τρομερό».
Τον Μάιο του 2009 απελάθηκε από τις ΗΠΑ, όπου ζούσε από το 1952.
Ο Τζ.Ντέμιανουκ είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 1988 στο Ισραήλ, ωστόσο, απαλλάχθηκε από το Ανώτατο Ισραηλινό Δικαστήριο λόγω αμφιβολιών για την ταυτότητά του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ολυμπιακός: Το ενδιαφέρον της Ντουμπάι BC για τον Γουόκαπ και τα δεδομένα για την παραχώρησή του
- Όταν η Chanel συνάντησε τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και τα παραμύθια την υψηλή ραπτική
- Μειώνεται αργά το ψηφιακό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά εκατομμύρια γυναίκες παραμένουν χωρίς κινητό
- Καιρός: Έρχεται ζέστη, όχι καύσωνας -Τι δείχνουν τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία για το επόμενο 10ήμερο
- Τβέντε – ΠΑΟΚ 3-2: Με κενά στην άμυνα ο δικέφαλος, τραυματίστηκε ο Ελουστόντο (vid)
- «Σπερμαγεδδών»: Σε κρίση η ανδρική γονιμότητα, προειδοποιούν οι επιστήμονες
- Οι περιοχές με τις υψηλότερες και τις χαμηλότερες τιμές για αγορά ή ενοικίαση κατοικίας
- «Χάκαραν» την ομοσπονδία Αργεντινής και… κατήγγειλαν «διεφθαρμένη διαιτησία με την Αίγυπτο»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 11.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442