Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας υπόσχεται η νέα τοπική κυβέρνηση
Στο σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης προχωρά ο θριαμβευτής των τοπικών εκλογών στη Σκωτία και ηγέτης του Εθνικού Κόμματος (SNP) Αλεξ Σάλμοντ. Ο ίδιος δεσμεύθηκε ότι προς το τέλος της θητείας του θα διοργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία ή μη της Σκωτίας.
Στο σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης προχωρά ο θριαμβευτής των τοπικών εκλογών στη Σκωτία και ηγέτης του Εθνικού Κόμματος (SNP) Αλεξ Σάλμοντ.
Ο ίδιος δεσμεύθηκε ότι προς το τέλος της θητείας του (το 2015) θα διοργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία ή μη της Σκωτίας.
Το Εθνικό Κόμμα πέτυχε ιστορική νίκη στις εκλογές της Πέμπτης, εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία στην τοπική Βουλή (Χόλιρουντ).
Επί συνόλου 129 εδρών, το SNP κέρδισε 69 έδρες, οι Εργατικοί 37, οι Συντηρητικοί 15, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 5 και τα υπόλοιπα κόμματα 3 έδρες.
Ο αριθμός των εδρών επιτρέπει στο κυβερνών κόμμα να διοργανώσει το σχετικό δημοψήφισμα.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από το Εδιμβούργο, ο Σάλμοντ δεσμεύθηκε να εργαστεί για το καλό όλων των Σκωτσέζων: «θα κυβερνήσω για λογαριασμό όλων όσοι ονειρεύονται ότι μπορούμε να ζήσουμε σε μια καλύτερη Σκωτία».
Υπενθυμίζεται ότι ο Σάλμοντ κυβερνούσε ήδη τη Σκωτία σε συνεργασία με τους Εργατικούς. Αυτή τη φορά όμως κατάφερε να αποσπάσει αρκετές από τις έδρες τους, ενώ εκμεταλλεύθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τη γενικότερη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος έναντι της κυβέρνησης συνασπισμού Συντηρητικών και Φιλελεύθερων υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ανάλυση δεδομένων: Η ζέστη σκοτώνει κατά μέσο όρο ένα άτομο το λεπτό σε όλο τον κόσμο
- Ο Κρίστοφερ Νόλαν εκθειάζει τα «Obsession» και «Backrooms»
- Η Αργεντινή θα φορέσει στον ημιτελικό τη φανέλα του ιστορικού αγώνα με την Αγγλία το 1986 (vid)
- Νέα αιματηρή σύγκρουση στο βόρειο Μάλι: Δεκάδες νεκροί στις συγκρούσεις στρατού και τζιχαντιστών στο Σαχέλ
- Συνελήφθη στη Βρετανία η 46χρονη για τον εμπρησμό στη Marfin
- Ταϊλάνδη: Πώς ξεκίνησε η φονική φωτιά σε παμπ στην Μπανγκόκ- «Μπλοκαρισμένες οι έξοδοι κινδύνου»
- Τι είπε ο προπονητής των Καβαλίερς για το μέλλον του Λεμπρόν Τζέιμς (vid)
- Να οχυρωθεί η δημοκρατία και να ενισχυθεί η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ταυτόσημες έννοιες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442