Μπούμερανγκ θα γυρίσει για τη Γερμανία η πολιτική ευρωλιτότητας που υποστηρίζει
Η μείωση των γερμανικών εξαγωγών στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω των προγραμμάτων σκληρής λιτότητας που εφαρμόζονται, αναμένεται να γίνει αισθητή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, το αργότερο εντός του 2012, προειδοποιεί ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Νόρμπερτ Βάλτερ.
Κωστούλας Γεώργιος
Η μείωση των γερμανικών εξαγωγών στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω των προγραμμάτων σκληρής λιτότητας που εφαρμόζονται, αναμένεται να γίνει αισθητή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, το αργότερο εντός του 2012, προειδοποιεί ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Νόρμπερτ Βάλτερ.
Ο κ. Βάλτερ ήταν ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank για περίπου 20 χρόνια και σε συνέντευξή του στο Focus online, αναφέρθηκε τόσο στα προβλήματα των χωρών της ευρω-περιφέρειας όσο και στις επιπτώσεις τους στην πορεία της γερμανικής οικονομίας.
«Ασφάλιστρα κινδύνου 10% είναι εντελώς παράλογα», δηλώνει ο κ. Βάλτερ, αναφερόμενος σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.
Όπως τονίζει, «ποτέ πριν δεν ακολουθήθηκε στην Ελλάδα τόσο σοβαρή οικονομική πολιτική όσο σήμερα. Με ασφάλιστρα κινδύνου της τάξης του 10% μπορεί κανείς να γονατίσει μία υγιή οικονομία. Εάν δε η χώρα είναι υπερχρεωμένη, η καταστροφή είναι δεδομένη».
Ο Νόρμπερτ Βάλτερ ασκεί κριτική σε όσους εστιάζουν στον κίνδυνο που συνιστά η Ελλάδα για τη γερμανική οικονομία.
«Ορισμένοι μιλούν μόνο για την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Αυτό είναι ανοησία, το βάρος των χωρών αυτών δεν είναι από μόνο του επικίνδυνο για εμάς. Ωστόσο, το άθροισμα Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Βρετανίας και Ιταλίας που ακολουθούν προγράμματα λιτότητας είναι σημαντικό και μειώνει τις γερμανικές εξαγωγές στις χώρες αυτές», επισημαίνει.
Για το λόγο αυτό προβλέπει ότι η γερμανική οικονομία θα αντιμετωπίσει το αργότερο το 2012 μεγάλες δυσκολίες.
«Εξάγουμε περισσότερα από τα μισά όσων παράγουμε. Και όταν η οικονομική κατάσταση σε γειτονικές χώρες δεν είναι καλή και εφαρμόζονται προγράμματα λιτότητας, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες, θα βιώσουμε τις συνέπειες», προειδοποιεί ο Γερμανός οικονομολόγος.
Ο κ. Βάλτερ εκτιμά ότι ο γερμανικός χρηματοπιστωτικός τομέας δεν είναι αρκετά εύρωστος για να αντέξει ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, γιατί πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι αδύναμα και άλλα δεν διαθέτουν επαρκή ίδια κεφάλαια.
«Καμία τράπεζα δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμη το τέλος της πολιτικής μηδενικού επιτοκίου των κεντρικών τραπεζών», σημειώνει.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, τέλος, είναι και το γεγονός της μεγάλης ανατίμησης του ευρώ, που επηρεάζει αρνητικά τις εξαγωγές όλων των χωρών της Ευρωζώνης και βεβαίως και της Γερμανίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [12.07 – 18.07.2026]
- Άρχισαν τα όργανα πριν το Αγγλία – Αργεντινή: Επεισόδια ανάμεσα στους φιλάθλους πριν από τον ημιτελικό (vid)
- Ενεργοποιούνται οι διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη για τα ακίνητα
- Β. Κικίλιας: «Η πόλη της Θεσσαλονίκης μπορεί να γίνει ισχυρή θαλάσσια πύλη της Β. Ελλάδας και της ΝΑ Ευρώπης»
- Συνάντηση αστέρων: Ο Μέσι έκανε δώρο τη φανέλα του στον Μπάτζιο (pic)
- Θεσσαλονίκη: 35χρονος έκαψε το αυτοκίνητο της γυναίκας του αδελφού του
- Τέλος οι εβδομαδιαίες προγνώσεις καιρού από την ΕΜΥ – Ποιος ο λόγος, η αιχμηρή ανάρτηση Κολυδά
- Γεραπετρίτης: Βλέπει «νίκες» στην εξωτερική πολιτική – Τι είπε για F 35 και casus belli
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-__U6tHlaapI-unsplash-315x220.jpg)







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [12.07 – 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/POSTER-copy-29-315x220.jpg)












































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442