Η δραστική ουσία ranibizumab αποδεικνύεται ως η αποτελεσματικότερη θεραπεία του διαβητικού οιδήματος της ωχράς κηλίδας, ενώ εγκρίθηκε και για την αντιμετώπιση του οιδήματος που οφείλεται σε θρόμβωση φλέβας του αμφιβληστροειδούς.

Το Διαβητικό Οίδημα της Ωχράς Κηλίδας είναι μια από τις λιγότερο γνωστές, αλλά πιο σοβαρές επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη. Εμφανίζεται συνήθως σε ασθενείς που πάσχουν πολλά χρόνια από σακχαρώδη διαβήτη και αν δεν αντιμετωπισθεί θεραπευτικά έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή και μόνιμη απώλεια όρασης. Στον δυτικό κόσμο μάλιστα αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης ενηλίκων.

Οι έως τώρα θεραπείες αδυνατούσαν να παρέχουν βελτίωση της όρασης, παρέχοντας απλά σταθεροποίηση στους περισσότερους ασθενείς. Ωστόσο, τα δεδομένα φαίνεται να αλλάζουν. Ήδη από τον Ιανουάριο του 2011, η δραστική ουσία ranibizumab, ένας βιολογικός παράγοντας ικανός να παρέχει βελτίωση στην όραση, πήρε έγκριση από τον αρμόδιο ευρωπαϊκό φορέα (ΕΜΑ) για το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας.

Από τις κλινικές μελέτες αποδεικνύεται ότι πάνω από 2 στους 3 ασθενείς με διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας που έλαβαν ranibizumab παρουσίασαν θεαματική βελτίωση της όρασης τους, ενώ συνολικά το 90% των ασθενών παρουσίασε έστω και κάποιου βαθμού βελτίωση. Το ranibizumab αποτελεί τη μόνη εγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή του διαβητικού οιδήματος της ωχράς κηλίδας.

Σε Συνέντευξη Τύπου η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, παρουσιάστηκαν οι νέες θεραπευτικές εξελίξεις στον τομέα της οφθαλμολογίας όσον αφορά στις παθήσεις της Ωχράς Κηλίδας.
Την ενημέρωση πραγματοποίησαν ο Ιωάννης Δατσέρης, χειρουργός οφθαλμίατρος, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Υαλοειδούς – Αμφιβληστροειδούς και ο Αναστάσιος Κουρής, χειρουργός οφθαλμίατρος, Διευθυντής Οφθαλμολογικής κλινικής ΠΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς».

Η ranibizumab εγκρίθηκε αρχικά το 2007 για την ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ) υγρού τύπου, την κυριότερη αιτία τύφλωσης ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών. Στην εκφύλιση ωχράς κηλίδας καταστρέφεται η πιο ζωτική περιοχή του αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού (ωχρά κηλίδα), που είναι υπεύθυνη για την όραση με ακρίβεια.

Η ranibizumab είναι και παραμένει η πρώτη και η μόνη εγκεκριμένη θεραπεία που διατηρεί ή βελτιώνει την όραση στο >90% των ασθενών με υγρή ΗΕΩ. Η αποτελεσματικότητα συνδυάζεται με ένα τεκμηριωμένο προφίλ ασφάλειας με πάνω από 7.500 ασθενείς σε κλινικές μελέτες και μεγάλη κλινική εμπειρία που υπερβαίνει τα 4 έτη.

Τα ενθαρρυντικά νέα για της παθήσεις της ωχράς κηλίδας όμως δε σταματούν εδώ. Ήδη από τις 18 Μαρτίου, ο ΕΜΑ έδωσε θετική γνωμοδότηση για την χρήση της ranibizumab στο Οίδημα οφειλόμενο σε Θρόμβωση Φλέβας Αμφιβληστροειδούς.

Η θρόμβωση φλέβας αμφιβληστροειδούς είναι ένα άλυτο πρόβλημα, καθώς αποτελεί την τρίτη πιο συχνή αιτία μόνιμης απώλειας όρασης στους ενήλικες στο δυτικό κόσμο. Από τις κλινικές μελέτες αποδεικνύεται ότι η ranibizumab παρουσιάζει το ίδιο υψηλό προφίλ αποτελεσματικότητας με >70% των ασθενών να παρουσιάζουν θεαματική βελτίωση της όρασης τους.

Η ranibizumab αποτελεί την πιο επαναστατική θεραπευτική προσέγγιση των παθήσεων της ωχράς κηλίδας, η οποία αποκαθιστά την όραση και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών με παθήσεις της ωχράς κηλίδας.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr