Τα μηδενικά επιτόκια της Fed ρίχνουν το δολάριο
Στο χαμηλότερο επίπεδο των 16 τελευταίων μηνών έναντι του ευρώ υποχώρησε το δολάριο αυτή την εβδομάδα, ενώ απώλειες σημείωσε και έναντι των υπολοίπων κυριοτέρων νομισμάτων, καθώς η Fed επιμένει στην πολιτική των «μηδενικών» επιτοκίων.
Κωστούλας Γεώργιος
Στο χαμηλότερο επίπεδο των 16 τελευταίων μηνών έναντι του ευρώ υποχώρησε το δολάριο αυτή την εβδομάδα, ενώ απώλειες σημείωσε και έναντι των υπολοίπων κυριοτέρων νομισμάτων, καθώς η Fed επιμένει στην πολιτική των «μηδενικών» επιτοκίων.
Το ευρώ ενισχύθηκε έως τα 1,4649 δολάρια (κέρδη 1,1% σε εβδομαδιαία βάση), υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2009, καθώς τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία από την Ευρωζώνη ενισχύουν τις προβλέψεις της αγοράς για δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ αργότερα μέσα στο 2011.
Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ είναι πλέον 1,25% και η αγορά εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ανέβει στο 1,75%.
Την ίδια ώρα, στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, η αμερικανική κεντρική τράπεζα επιμένει στην χαλαρή νομισματική πολιτική, εξέλιξη που αποδυναμώνει το δολάριο.
Το πράσινο νόμισμα έπληξε και η προειδοποίηση της Standard & Poor’s για ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ.
Στις 27 Απριλίου η αρμόδια για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής Επιτροπή Ανοικτών Αγορών της Fed (FOMC) αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο εύρος του 0% – 0,25%. Το παρεμβατικό επιτόκιο της Fed είναι σε αυτά τα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2008.
Επιπλέον, οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων έως τον Δεκέμβριο έχουν υποχωρήσει στο 25%, από 33% μία εβδομάδα νωρίτερα.
«Το δολάριο είναι σε απελπιστική κατάσταση, παραλυμένο από τα χαμηλά επιτόκια, παράγοντας που αναμένεται να επιβεβαιωθεί από την FOMC την επόμενη εβδομάδα», σχολιάζουν οι αναλυτές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο υπερτυφώνας Μπάβι προκαλεί «μεγάλες ζημιές» στο νησί Ρότα των ΗΠΑ
- Καλλιθέα: 70χρονος εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε διαμέρισμα
- Μεξικό – Αγγλία: Τρία γκολ σε έξι λεπτά και 2-1 τα «Τρία Λιοντάρια» στο πρώτο ημίχρονο (vids)
- Κριμαία: Διακοπή ρεύματος στη Σεβαστούπολη λόγω ουκρανικής επιδρομής
- Συγκλονιστικές στιγμές: Ο Νεϊμάρ αποχαιρέτησε την εθνική Βραζιλίας με δάκρυα (vid)
- Υεμένη: Τουλάχιστον 16 κυβερνητικοί στρατιωτικοί νεκροί σε επίθεση των Χούθι
- Με «καπετάνιο» Χάαλαντ: Οι Νορβηγοί έκαναν… κουπί μετά την ιστορική πρόκριση επί της Βραζιλίας (vid)
- Βενεζουέλα: «Δεν θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη», διαβεβαιώνει η Ροντρίγκες, ενώ ξεχειλίζει η οργή των πολιτών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/by-xoce-McV40W0W3Nw-unsplash-315x220.jpg)

















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442