Υπερδιπλάσιος από τα επίσημα στοιχεία ο αριθμός των νεκρών κατά την εξέγερση στην Αίγυπτο
Τουλάχιστον 846 άνθρωποι, ανάμεσά τους 26 αστυνομικοί, έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της εξέγερσης στην Αίγυπτο, που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ. Ο αριθμός αυτός, ο οποίος προέκυψε έπειτα από έρευνα ειδικής επιτροπής, είναι υπερδιπλάσιος απ' αυτόν (365) που ανέφεραν ώς τώρα τα επίσημα στοιχεία. Στην έκθεση που συνέταξε η ερευνητική επιτροπή, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας κατηγορούνται για υπερβολική χρήση βίας κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
Τουλάχιστον 846 άνθρωποι, ανάμεσά τους 26 αστυνομικοί, έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της εξέγερσης στην Αίγυπτο, που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ. Ο αριθμός αυτός, ο οποίος προέκυψε έπειτα από έρευνα ειδικής επιτροπής, είναι υπερδιπλάσιος απ’ αυτόν (365) που ανέφεραν ώς τώρα τα επίσημα στοιχεία.
Στην έκθεση που συνέταξε η ερευνητική επιτροπή, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας κατηγορούνται για υπερβολική χρήση βίας κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
Οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις άρχισαν στις 25 Ιανουαρίου -αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος στην Τυνησία- και διήρκεσαν περίπου τρεις εβδομάδες.
Σύμφωνα με το BBC, στο πλαίσιο της έρευνας για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων, ανακρίθηκε και ο πρώην αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Ομάρ Σουλεϊμάν.
Ο Σουλεϊμάν ήταν ο άνθρωπος που ορίστηκε αντιπρόεδρος της χώρας, σε μία ύστατη προσπάθεια του Χόσνι Μουμπάρακ να κάμψει τις αντιδράσεις των διαδηλωτών και να παραμείνει στην εξουσία. Η προσπάθεια απέτυχε και στις 11 Φεβρουαρίου ο επί 30 έτη πρόεδρος της Αιγύπτου παραιτήθηκε.
Σε ανακοίνωση του γραφείου του γενικού εισαγγελέα αναφέρεται πως ο Ομάρ Σουλεϊμάν ανακρίθηκε «σε σχέση με τις πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες πληροφοριών για τα γεγονότα της επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου, για το θάνατο διαδηλωτών που μετείχανσε ειρηνικές διαδηλώσεις και για την περιουσία του πρώην προέδρου και της οικογένειάς του».
Υπενθυμίζεται πως ο Χόσνι Μουμπάρακ τελεί υπό κράτηση στο διεθνές νοσοκομείο του Σαρμ ελ Σέιχ και αναμένεται να ανακριθεί αναφορικά με τις κατηγορίες του θανάτου αντικαθεστωτικών διαδηλωτών, της κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος και της κατάχρησης εξουσίας.
Κατηγορίες αντιμετωπίζουν και οι δύο γιοι του Γκαμάλ και Αλαά και βρίσκονται υπό κράτηση στη φυλακή Τόρα, στο Κάιρο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ρόδος: Υπό έλεγχο η φωτιά στον Ατάβυρο – Έκαψε περίπου 10 στρέμματα
- Γιασικεβίτσιους: «Ο Ομπράντοβιτς είναι σαν να μην έφυγε ποτέ από τον Παναθηναϊκό»
- Απόβαση των Αθηναίων στις παραλίες – Άφησαν το κλεινόν άστυ και έτρεξαν για βουτιές
- Φωτιά στο Κιλκίς – Μήνυμα από το 112
- Ακρίβεια: Καλοκαίρι στην πόλη για τους μισούς Έλληνες – «Φωτιά» οι τιμές στα νησιά
- Η Ρεάλ που θέλει να «δέσει» τον Βινίσιους και η «μαύρη λίστα» του Μουρίνιο
- O Σεθ Ρόγκεν αποκαλύπτει τον λόγο για τον οποίο η Αν Χάθαγουεϊ αποχώρησε από το «Knocked Up»
- Φοιτητικό επίδομα: Μέχρι πότε θα μείνει ανοιχτή η πλατφόρμα για την αίτηση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/marek-piwnicki-L3Yg5RtS_JA-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442