Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Οδικό χάρτη»  της Αφρικανικής Ένωσης για κατάπαυση του πυρός αποδέχθηκε ο Μ.Καντάφι

«Οδικό χάρτη» της Αφρικανικής Ένωσης για κατάπαυση του πυρός αποδέχθηκε ο Μ.Καντάφι

Αποδεκτό έκανε ο Μουαμάρ Καντάφι το σχέδιο εκεχειρίας της Αφρικανικής Ένωσης, σύμφωνα τουλάχιστον με τον πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος συναντήθηκε την Κυριακή στην Τρίπολη με τον Λίβυο ηγέτη. Ο «οδικός χάρτης» παρουσιάζεται από αντιπροσωπεία της Αφρικανικής Ένωσης στους αντικαθεστωτικούς στη Βεγγάζη. Το καθεστώς Καντάφι συνεχίζει να σφυροκοπά τη Μιζουράτα και υπάρχουν πληροφορίες για πέντε νεκρούς και 20 τραυματίες. Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι επιδρομές του ΝΑΤΟ.

Αποδεκτό έκανε ο Μουαμάρ Καντάφι το σχέδιο εκεχειρίας της Αφρικανικής Ένωσης, σύμφωνα τουλάχιστον με τον πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος συναντήθηκε την Κυριακή στην Τρίπολη με τον Λίβυο ηγέτη μαζί με τους ομολόγους του της Μαυριτανίας, του Μάλι, της Δημοκρατίας του Κονγκό, καθώς και τον υπουργό Εξωτερικών της Ουγκάντα. Ο «οδικός χάρτης» παρουσιάζεται στους αντικαθεστωτικούς στη Βεγγάζη.

Το καθεστώς Καντάφι συνεχίζει, εν τω μεταξύ, να σφυροκοπά την πόλη Μιζουράτα και υπάρχουν πληροφορίες για πέντε νεκρούς και 20 τραυματίες. Σύμφωνα με τους εξεγερμένους, οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι βομβάρδιζαν «τυφλά» την πόλη όλο το πρωί της Δευτέρας.

Στα πεδία των μαχών και ειδικά στην Ατζνταμπίγια, οι καθεστωτικές δυνάμεις ανάγκασαν τους αντάρτες να οπισθοχωρήσουν έπειτα από σφοδρότατες συγκρούσεις. Το ΝΑΤΟ, δε, υποστηρίζει ότι στη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών καταστράφηκαν τουλάχιστον 25 άρματα μάχης των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι.

Ο «οδικός χάρτης» που παρουσίασαν οι ηγέτες της Αφρικανικής Ένωσης προβλέπει άμεση κατάπαυση πυρός, το άνοιγμα διόδων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την έναρξη συνομιλιών μεταξύ Καντάφι και αντικαθεστωτικών.

«Η αντιπροσωπεία του αδελφού ηγέτη (Μ.Καντάφι) αποδέχτηκε τον ‘οδικό χάρτη’ όπως τον παρουσιάσαμε. Πρέπει να δοθεί μία ευκαιρία για εκεχειρία» δήλωσε ο Ζούμα έπειτα από τη μαραθώνια συνάντηση στην Τρίπολη. Οι λεπτομέρειες του ειρηνευτικού σχεδίου θα παρουσιαστούν αργότερα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ηγέτη της Ν.Αφρικής, χωρίς να διευκρινίζεται ο ακριβής χρόνος.

Ο εκπρόσωπος των ανταρτών Γκούμα αλ-Γκαμάτι, που βρίσκεται στο Λονδίνο, δήλωσε στο BBC ότι o «οδικός χάρτης» θα μελετηθεί προσεκτικά, αλλά απορρίπτεται κατηγορηματικά κάθε σχέδιο που προβλέπει την παραμονή του Μ.Καντάφι και μελών της οικογένειάς του στην εξουσία.

Σύμφωνα, πάντως, με τον Επίτροπο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης, Ραμτάν Λαμάμρα, στη διάρκεια της συνάντησης έγινε συζήτηση για πιθανή αποχώρηση του Μ.Καντάφι.

«Υπήρξε συζήτηση γι’ αυτό το θέμα, αλλά δεν μπορώ να αναφερθώ. Πρέπει να παραμείνει εμπιστευτικό (το περιεχόμενο της συζήτησης)» είπε, τονίζοντας ότι οι πολίτες της Λιβύης πρέπει να επιλέξουν τους ηγέτες τους με δημοκρατικές διαδικασίες.

Πριν τη συνάντηση στην Τρίπολη, ανακοίνωση από της Προεδρίας της Νοτίου Αφρικής ανέφερε ότι «η αντιπροσωπεία (της Αφρικανικής Ένωσης) εξασφάλισε την άδεια του ΝΑΤΟ να μεταβεί στη Λιβύη για να συναντηθεί με τον Μ.Καντάφι καθώς και με το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο στη Βεγγάζη, στις 10 και 11 Απριλίου». Σχετική άδεια δόθηκε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε δηλώσεις του ως εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας, ο πρόεδρος της Μαυριτανίας Μοχάμεντ Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ τόνισε πως «στόχος είναι να σταματήσει ο πόλεμος και να βρεθεί μία επαρκής λύση στην κρίση αυτή».

Πάντως, η μεσολαβητική προσπάθεια της Αφρικανικής Ένωσης συναντά μεγάλες δυσκολίες, καθώς οι αντικαθεστωτικοί απορρίπτουν κάθε πρόταση εκεχειρίας που δεν προβλέπει την αποχώρηση του συνταγματάρχη Καντάφι και της οικογένειάς του.

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Οι επιδρομές των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων συνεχίζονται και σύμφωνα με τη Συμμαχία στη διάρκεια αυτών καταστράφηκαν 11 άρματα μάχης στην κοντά στην Ατζνταμπίγια και 14 στην Μιζουράτα, τη μοναδική πόλη στη δυτική Λιβύη που παραμένει υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Οι επιδρομές της Κυριακής ήταν οι σφοδρότερες από την ημέρα που η Συμμαχία ανέλαβε δράση.

Την Κυριακή, και για δεύτερη ημέρα, σημειώθηκαν συγκρούσεις στην Ατζνταμπίγια. Πυρά όπλων και εκρήξεις ακούγονταν από πολλές πλευρές της πόλης και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για σφυροκόπημα της πόλης από δυνάμεις του καθεστώτος.

Μάχες μαίνονται και στην Μπρέγκα. Οι αντάρτες έδειχναν να έχουν τον έλεγχο της πόλης, αλλά το Σάββατο αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν. Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν πως οι δυνάμεις του καθεστώτος μπορούν να επιχειρούν με πολύ πιο μελετημένο τρόπο απ’ ότι οι αντικαθεστωτικοί.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Χαλέντ Καΐμ δήλωσε πως οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέρριψαν δύο ελικόπτερα των ανταρτών, αλλά η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται. «Υπήρξε ξεκάθαρη παραβίαση, από την πλευρά των ανταρτών, του ψηφίσματος 1973 (του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ) σχετικά με την απαγόρευση πτήσεων» είπε ο Καΐμ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων, Σαρλ Μπουσάρ, στόχος επιδρομών έγιναν γραμμές τηλεπικοινωνιών, καθώς και υπόγειες αποθήκες πυρομαχικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024