Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέες ανησυχητικές μετρήσεις ραδιενέργειας στο συγκρότημα της Φουκουσίμα

Νέες ανησυχητικές μετρήσεις ραδιενέργειας στο συγκρότημα της Φουκουσίμα

Επίπεδα ραδιενέργειας χιλιάδες φορές πάνω από τα φυσιολογικό εντοπίζονται στις μετρήσεις στον υδροφόρο ορίζοντα κάτω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ενώ αυξημένα επίπεδα ανιχνεύτηκαν και στο κρέας ζώων κοντά στις εγκαταστάσεις. Τεχνική βοήθεια από το εξωτερικό φτάνει στην Ιαπωνία.

Δουρμούσογλου Μιχάλης

Επίπεδα ραδιενέργειας χιλιάδες φορές πάνω από το κανονικό εντοπίζονται στις μετρήσεις στον υδροφόρο ορίζοντα μέσα στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα· αυξημένα τα ποσοστά και στο κρέας ζώων κοντά σε αυτό, περισσότερη τεχνική βοήθεια από το εξωτερικό φτάνει στην Ιαπωνία.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Tepco που κατέχει το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι, βρέθηκαν ποσοστά ιωδίου-131 10.000 φορές πάνω από το κανονικό στον υδροφόρο ορίζοντα και σε βάθος 15 μέτρων κοντά στο κτίριο 1.

Οι τεράστιες ποσότητες του ραδιενεργού νερού που λιμνάζουν σε διάφορα σημεία των κατεστραμμένων αντιδραστήρων είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που πρέπει να επιλύσουν οι μηχανικοί στη Φουκουσίμα.

Είναι βέβαιο ότι αν δεν βρεθεί τρόπος να περιοριστεί θα διαρρεύσει προς τη θάλασσα (όπου ήδη έχει εντοπιστεί ραδιενέργεια) ή τα υπόγεια ύδατα της ευρύτερης περιοχής, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή.

Τέλος, η Tepco ανακοίνωσε ότι συγκεντρώσει ραδιενεργού καισίου βρέθηκαν στο κρέας των βοοειδών στην ευρύτερη περιοχή του εργοστασίου.

Εν τω μεταξύ, η Ιαπωνία ζητά σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό βοήθεια από το εξωτερικό, αντίθετα με τις πρώτες ημέρες μετά την καταστροφή.

Στη χώρα έχουν μεταβεί ή προετοιμάζονται να το κάνουν Γάλλοι και Αμερικανοί ειδικοί ενώ την Πέμπτη έφτασε και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικόλα Σαρκοζί, σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Πέρα από τους Γάλλους ειδικούς (η γαλλική Areva πουλούσε τα καύσιμα για το εργοστάσιο) στην Ιαπωνία έχει μεταφερθεί αμερικανικό ρομπότ το οποίο είναι σε θέση να κινηθεί σε χώρους με υψηλή ραδιενέργεια χωρίς να κινδυνεύσουν οι εργαζόμενοι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024