Δουρμούσογλου Μιχάλης

Τον φιλόδοξο στόχο του περιορισμού κατά το ένα τρίτο των εισαγωγών πετρελαίου που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ έθεσε σε ομιλία του ο πρόεδρος της χώρας. Μπαράκ Ομπάμα ζητώντας παράλληλα μία «μακροπρόθεσμη πολιτική για ασφαλή και οικονομικά προσιτή ενέργεια».

Η μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο, υπογράμμισε ο κ.Ομπάμα, πρέπει να προχωρήσει και για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας. Ο στόχος του περιορισμού κατά το 1/3 είναι «εύλογο, εφικτός και απαραίτητος».

Όπως διευκρίνισε, η μείωση πρέπει να γίνει και με την αύξηση της παραγόμενης ποσότητας ενέργειας στο εσωτερικό αλλά και με τη μείωση της κατανάλωσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσδιόρισε μάλιστα τέσσερα πεδία όπου θα γίνει επικεντρωθεί η προσπάθεια: την αύξηση της παραγωγής ενέργειας στο εσωτερικό, την μεγαλύτερη χρήση φυσικού αερίου σε οχήματα όπως τα λεωφορεία, την κατασκευή περισσότερο ενεργειακά αποδοτικών οχημάτων και τέλος την ενθάρρυνση μεγαλύτερης χρήσης βιοκαυσίμων.

«Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Θα συνεχίσουμε να πέφτουμε θύματα των μεταπτώσεων στην αγορά πετρελαίου, μέχρι να ασκήσουμε με σοβαρότητα μία μακροπρόθεσμη πολιτική για ασφαλή και οικονομικά προσιτή ενέργεια».

Ωστόσο, δεν απέκλεισε πλήρως τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, που συνεισφέρει στο 25% του ενεργειακού μείγματος των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν εισαγόμενο πετρέλαιο για το 50% των αναγκών τους που φτάνουν τα 11 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τις αμερικανικές δημόσιες υπηρεσίες να αγοράζουν με ορίζοντα το 2015 μόνο οχήματα που θα καταναλώνουν εναλλακτικά καύσιμα ή ηλεκτρικά ή υβριδικά οχήματα.

Προανήγγειλε τέλος για το 2011 πρωτοβουλίες εκ μέρους τους σχετικά με νέα πρότυπα κατανάλωσης καυσίμων για τα επιβατικά οχήματα και τα φορτηγά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο