Σε εφαρμογή τίθεται από τις 4 Απριλίου η νέα πρωτοβουλία του υπουργείου Υποδομών για τον περιορισμό των «τζαμπατζήδων» στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σύμφωνα με το Βήμα, πρόκειται για ένα ειδικό σώμα, που θα φέρει στολή και σήμα. Θα είναι εφοδιασμένο με laptop το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με την Εφορία.

«Στόχος τους είναι η πρόληψη και ο έλεγχος» εξήγησε ο γγ του υπουργείου Υποδομών και Χάρης Τσιόκας, ο οποίος αποκάλυψε ότι το υπουργείο έχει συνάψει συμφωνίες συνεργασίας των ελεγκτών αυτών με την Αστυνομία και τη Δημοτική Αστυνομία.

Με δυο λόγια δεν θα μπορούν να συλλαμβάνουν τους παραβάτες, αλλά εάν χρειασθεί θα ζητούν τη βοήθεια της Αστυνομίας.

Προς το παρόν θα βεβαιώνουν τις παραβάσεις και θα επιβάλλουν πρόστιμο (περίπου 20πλάσιο της τιμής του εισιτηρίου) για το οποίο θα ενημερώνεται απευθείας η Εφορία μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Προχωρά το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Αποφασισμένη να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η υλοποίηση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, προκειμένου να παταχθεί η εισιτηριοδιαφυγή στις αστικές συγκοινωνίες, φέρεται η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Ήδη τα Διοικητικά Συμβούλια όλων των εταιρειών που απαρτίζουν τον κορμό των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, συνεδρίασαν και αποφάσισαν νομίμως να εξουσιοδοτήσουν τον ΟΑΣΑ να διεξάγει διεθνή διαγωνισμό για το σύστημα συλλογής κομίστρου, με εγγύηση ότι δεν θα θιγεί καμιά θέση εργαζομένου.

Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ αντιδρούν στην απόφαση του ΟΑΣΑ να προχωρήσει στην εκχώρηση, μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα), κερδοφόρων υπηρεσιών των αστικών συγκοινωνιών.

Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι η διοίκηση του ΟΑΣΑ πήρε απόφαση να παραχωρήσει μέσω ΣΔΙΤ το «αυτόματο σύστημα συλλογής κομίστρου», χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ούτε οι ιδιαιτερότητες του κάθε φορέα, ούτε οι υπάρχοντες εργαζόμενοι που υποστηρίζουν σήμερα το όλο σύστημα έκδοσης, ακύρωσης, είσπραξης και διακίνησης των εισιτηρίων, ούτε αυτών που εργάζονται στην τεχνική υποστήριξη λειτουργίας και συντήρησης των εκδοτικών και ακυρωτικών μηχανημάτων.

Απαντώντας στις καταγγελίες των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ, το υπουργείο σημειώνει ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων που μετέχουν στα ΔΣ κλήθηκαν, όπως προβλέπεται, 48 ώρες νωρίτερα, αλλά σε κάποιες εταιρείες αρνήθηκαν να προσέλθουν και να συμμετάσχουν και εξέδωσαν ανακοίνωση με υπονοούμενα.

Κατά την άποψη του υπουργείου, αυτό σημαίνει προφανώς ότι δεν θέλουν να προχωρήσει το πρόγραμμα για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

«Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο