Επίθεση «μεγάλης κλίμακας» στον κυβερνοχώρο τους δέχτηκαν οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Εξωτερικής Δράσης, μία ανάσα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η Επιτροπή δεν θέλησε να σχολιάσει τις υποψίες της για τη φύση της επίθεσης, παραπέμποντας σε λόγους ασφαλείας.

Μαργαρίτη Κυριακή

Επίθεση «μεγάλης κλίμακας» στον κυβερνοχώρο τους δέχτηκαν οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Εξωτερικής Δράσης, μία ανάσα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η είδηση αποκαλύφθηκε από την ιστοσελίδα euobserver, όπου σημειώνεται ότι η Επιτροπή δεν θέλησε να σχολιάσει τις υποψίες της για τη «φύση της επίθεσης», παραπέμποντας σε λόγους ασφαλείας, θυμίζοντας, ωστόσο, ανάλογη επίθεση που είχε δεχτεί το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών πέρσι, λίγο πριν από τη σύνοδο του G20.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρατήρησαν πως «συχνά» οι υπηρεσίες της ΕΕ δέχονται επιθέσεις στον κυβερνοχώρο τους, όμως αυτή τη φορά ήταν μία επίθεση «μεγάλης κλίμακας». Μόλις οι αρμόδιες υπηρεσίες αξιολόγησαν τον κίνδυνο ενημέρωσαν τους εργαζόμενους με ένα email και για να εμποδίσουν την πρόσβαση των χάκερς σε διαβαθμισμένες πληροφορίες έκλεισαν τη ροή εισόδου των email, την εσωτερική διαδικτυακή λειτουργία και ζήτησαν από το προσωπικό να αλλάξει τους κωδικούς εισόδου του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη – «θεαματική» όπως είχε χαρακτηριστεί – επίθεση στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών είχε πλήξει κάπου 150 υπολογιστές και είχε αποδοθεί σε λόγους «κατασκοπείας».

Οι πληροφορίες τότε ανέφεραν, πως ορισμένες από τις υποκλαπείσες πληροφορίες ανακατευθύνθηκαν σε κινεζικές ιστοσελίδες και η συγκεκριμένη υποψία βαρύνει και αυτή την επίθεση. Επισήμως, ωστόσο, εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνήθηκε να διατυπώσει εικασία για την προέλευση της επίθεσης, σημείωσε όμως ότι «η σημασία της Συνόδου Κορυφής ασφαλώς ανοίγει την όρεξη σε ορισμένο κόσμο, να πληροφορηθεί τις διαφορετικές προσεγγίσεις στα θέματα που συζητώνται».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι ήδη από πέρσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε οργανώσει μια άσκηση προσομοίωσης για υποθετική επίθεση στον κυβερνοχώρο.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της άσκησης «Cyber Europe 2010», ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες χάραξαν ένα σχέδιο απόκρουσης προσομοιωμένων επιθέσεων εκ μέρους πληροφορικών πειρατών, που «απέβλεπαν» στην παράλυση καθοριστικών επιγραμμικών υπηρεσιών σε πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, σταδιακά θα σημειωνόταν απώλεια ή σημαντική μείωση των διαδικτυακών συνδέσεων, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, με τελικό «στόχο» την πλήρη εξουδετέρωση της λειτουργίας όλων των σημαντικών συνδέσεων μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι στόχος επίθεσης έχει γίνει και το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας, εξαιτίας της οποίας αναγκάστηκε να θέσει εκτός λειτουργίας το δικτυακό τόπο του. Η επίθεση είχε λάβει χώρα στις παραμονές προκήρυξης προγράμματος (ύψους 750 εκ.ευρω) για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr