Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Πρόσληψη συμβούλων για «Ελ. Βενιζέλος», Ελληνικό και Ταμείο Παρακαταθηκών αποφάσισε η Διυπουργική

Την πρόσληψη συμβούλων για την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, καθώς και για το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών αποφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων. Παράλληλα, άναψε το πράσινο φως για την πρόσληψη συμβούλων για την πλήρη καταγραφή, αξιολόγηση και διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με την υιοθέτηση του «θεσμού της επιφανείας».

Κωστούλας Γεώργιος

Την πρόσληψη συμβούλων για την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, καθώς και για το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών αποφάσισε την Τετάρτη η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων.

Συγκεκριμένα, η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ) εξέτασε τα ζητήματα που αφορούν στην προώθηση του προγράμματος δράσης αναδιαρθρώσεων, αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και έλαβε τις εξής αποφάσεις:

1) Πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων (BNP Paribas και Εθνική Τράπεζα), καθώς και νομικών συμβούλων (Δικηγορική Εταιρία Μπερνίτσα) για την επέκταση της διάρκειας της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης, καθώς και για τη διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

2) Πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων (Citi Group, Τράπεζα Πειραιώς), ειδικού χρηματοοικονομικού συμβούλου (ΛΑΜΔΑ Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι), νομικού συμβούλου (Δικηγορική Εταιρία Ζεμπέρης, Μαρκεζίνης, Λάμπρου και Συνεργάτες) και τεχνικού συμβούλου (Barcelona Strategical Urban Systems AIE) για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Επίσης, αποφάσισε την πρόσληψη διεθνούς νομικού συμβούλου στο προσεχές διάστημα.

3) Πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου (Lazard & Co Ltd) και νομικού συμβούλου (Δικηγορική Εταιρία Καλλιμόπουλος, Λουκόπουλος, Χιωτέλλης) για το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς και για την διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της εμπορικής του δραστηριότητας.

4) Διαδικασία πρόσληψης συμβούλων για το σύνολο των δράσεων αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων.

Στη συνεδρίαση της Διυπουργικής συζητήθηκε η εξέλιξη της διαδικασίας πρόσληψης συμβούλων.

ΟΠΑΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και κρατικά λαχεία

Για ένα μεγάλο αριθμό δράσεων οι προσλήψεις θα ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες (για παράδειγμα, επέκταση σύμβασης ΟΠΑΠ, συμβάσεις παραχώρησης, περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια, ΛΑΡΚΟ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Κρατικά Λαχεία, υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου) και σχεδόν το σύνολο των προσλήψεων των συμβούλων για τις δράσεις αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2011.

5) Διαδικασία πρόσληψης συμβούλων και σχεδιασμός για την πλήρη καταγραφή, αξιολόγηση και διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Συζητήθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης συμβούλων (τις επόμενες εβδομάδες) καθώς και τα επόμενα βήματα στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Οι σύμβουλοι θα παρουσιάσουν μία πρώτη καταγραφή τον Ιούνιο του 2011, η οποία και θα επικαιροποιείται κάθε εξάμηνο.

Παράλληλα, θα προχωρήσουν και στην προετοιμασία των χρηματοοικονομικών εργαλείων για την πραγματοποίηση αξιών από την ακίνητη περιουσία.

Θεσμός «επιφανείας» για ακίνητα

6) Πλαίσιο δράσεων για νομοθετικές και άλλες παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της αξιοποίησης των ακινήτων.

Αποφασίστηκε η επιτάχυνση συγκεκριμένων θεσμικών παρεμβάσεων που αφορούν στη δημιουργία Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, στην υιοθέτηση του θεσμού της «επιφανείας», στην προώθηση του νομοθετικού πλαισίου για την τουριστική κατοικία και στον χωροταξικό σχεδιασμό όσον αφορά τα ακίνητα του Δημοσίου.

7) Προετοιμασία σχεδίου δράσης για τις επιλογές του Δημοσίου ως προς την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του καθώς και τις αποκρατικοποιήσεις και αναδιαρθρώσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος εσόδων ύψους 15 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2013 και 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.

Το σχέδιο βρίσκεται υπό επεξεργασία και θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024