Πέμπτη ημέρα διαδηλώσεων στη νότια Συρία
Χιλιάδες άτομα κατέβηκαν στους δρόμους σε πόλεις της νότιας Συρίας για πέμπτη ημέρα την Τρίτη, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο επτά ανθρώπων τις τελευταίες ημέρες. Σε μια προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση, η κυβέρνηση καρατομεί τον κυβερνήτη της επαρχίας. Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ ζητά τη διεξαγωγή έρευνας για τα βίαια επεισόδια που έχουν σημειωθεί στη χώρα.
Στελλάκη Αγγελική
Χιλιάδες άτομα κατέβηκαν στους δρόμους σε πόλεις της νότιας Συρίας για πέμπτη ημέρα την Τρίτη, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο επτά ανθρώπων τις τελευταίες ημέρες. Σε μια προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση, η κυβέρνηση καρατομεί τον κυβερνήτη της επαρχίας. Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ ζητά τη διεξαγωγή έρευνας για τα βίαια επεισόδια που έχουν σημειωθεί στη χώρα.
Περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους στην πόλη Ντεραά και σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το τζαμί Αλ Ομάρι, φοβούμενοι ότι θα δεχθούν επίθεση.
Ακτιβιστής δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας περικύκλωσαν τους διαδηλωτές. Από νωρίς το πρωί της Τρίτης, ισχυρές ενισχύσεις είχαν σταλεί στην περιοχή που βρίσκεται το τζαμί.
«Ελευθερία, ελευθερία. Ειρηνικά, ειρηνικά» φώναζαν οι διαδηλωτές.
Η πόλη Ντεραά είναι από την Παρασκευή επίκεντρο των διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησης.
Ένα παιδί 11 ετών που δηλητηριάστηκε από δακρυγόνα την Κυριακή, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να διαλύσουν μία διαδήλωση, υπέκυψε τη Δευτέρα. Συνολικά, επτά άτομα έχουν χάσει την ζωή τους τις τελευταίες ημέρες.
Διαδηλώσεις διοργανώθηκαν και στην πόλη Νάουα, γειτονική της Ντεραά.
Έρευνα ζητά ο ΟΗΕ
Την Τρίτη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε από τη Συρία να διεξάγει διαφανή έρευνα για τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακού, στη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
«Η κυβέρνηση πρέπει να διεξάγει μία ανεξάρτητη, διαφανή και αποτελεσματική έρευνα για τους θανάτους διαδηλωτών στις διάρκεια των επεισοδίων στις 18 και 20 Μαρτίου» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας Ρούπερτ Κόλβιλ, σε συνέντευξη Τύπου.
«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τους πρόσφατους θανάτους διαδηλωτών στη Συρία» πρόσθεσε, λέγοντας ότι είναι αναγκαίο να μπει άμεσα τέλος στην υπερβολική χρήση βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτών, και να σταματήσει η χρήση πραγματικών πυρών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- ΑΕΚ: Ο Πήλιος συμφώνησε και υπογράφει νέο συμβόλαιο
- Σεισμός στα Κύθηρα: 4,4 Ρίχτερ – Πού ήταν το επίκεντρο
- Νότια Αφρική: Μαζικές αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις και φόβοι για νέο κύμα ξενοφοβικής βίας
- Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει απερίφραστα τις εμπρηστικές επιθέσεις κατά στελεχών της ΝΔ – Η βία δεν έχει καμία θέση στη δημοκρατία
- Σε «κίτρινο» συναγερμό την Πέμπτη 20 περιοχές για κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς
- Φωτιά στη Φθιώτιδα: Σηκώθηκαν 11 εναέρια, ήχησε το 112
- Λιακούλη στη Συνταγματική Αναθεώρηση: Ιδεολογικό χάος στη ΝΔ για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών
- ΕΛΑΣ: Ο συνολικός πλούτος αυξάνεται, η ευημερία δεν μοιράζεται δίκαια – Ευνοείται το 1% σε βάρος του 99%
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 01.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/06/yong-chuan-tan-FPm5MGSqD3w-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442