Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία, διεθνής ανησυχία για τη διαρροή ραδιενέργειας

Έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία, διεθνής ανησυχία για τη διαρροή ραδιενέργειας

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην περιοχή όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκοσίμα 1 (240χλμ από το Τόκιο), μετά την ισχυρότατη έκρηξη που σημειώθηκε σε κτίριο των εγκαταστάσεων, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος για τον ίδιο τον αντιδραστήρα. Πάντως, η ραδιενέργεια που εκλύθηκε σε μία ώρα αντιστοιχούσε στο ανώτατο ετήσια αποδεκτό όριο. Οι Αρχές επέκτειναν στα 20χλμ την περίμετρο ασφαλείας, ενώ στην ίδια περιοχή σημειώθηκε και ισχυρότατος μετασεισμός 6 βαθμών.

Ρουμπάνης Απόστολος

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην περιοχή όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκοσίμα 1 (240χλμ από το Τόκιο), μετά την ισχυρότατη έκρηξη που σημειώθηκε σε κτίριο των εγκαταστάσεων, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος για τον ίδιο τον αντιδραστήρα.

Τμήμα του κτιρίου όπου βρισκόταν ο αντιδραστήρας (ηλικίας 40 ετών) κατέρρευσε. Η ραδιενέργεια που εκλύθηκε σε μία ώρα από τον ιαπωνικό πυρηνικό αντιδραστήρα Φουκοσίμα αντιστοιχεί στο ανώτατο ετήσια αποδεκτό όριο, μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo.

Oι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, ενώ η σοβαρότητα του περιστατικού κατατάσσεται χαμηλότερα από εκείνα του Τσέρνομπιλ το 1986 και της Πενσιλβάνια το 1979.

Πάντως τα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω από τους σταθμούς μειώθηκαν στη συνέχεια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo, επικαλούμενο την ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης «σούπερ πυροσβέστες» βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της Φουκοσίμα, για να αντιμετωπίσουν την έκτακτη αυτή περίσταση.

Αργότερα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι το «κέλυφος» του αντιδραστήρα του Φουκοσίμα 1 δεν έχει υποστεί ζημιές και ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν μειωθεί και κάλεσε τους πολίτες να διατηρούν την ψυχραιμία τους και να δίνουν προσοχή στις ανακοινώσεις των Αρχών.

Σύμφωνα με τις αναφορές τοπικών μέσων, τουλάχιστον τρεις κάτοικοι της περιοχής εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια, όπως έδειξε «δειγματοληπτικός» έλεγχος ασθενών σε κοντινό νοσοκομείο.

Οι τρεις θα υποβληθούν σε ειδική πλύση για να αποβάλλουν τη ραδιενέργεια, όμως η κατάσταση της υγείας τους δεν παρουσιάζει κάτι εκτός του συνηθισμένου.

Παράλληλα, το ραδιενεργό σύννεφο που προκάλεσε η έκρηξη ενδέχεται να φτάσει στη ρωσική χερσόνησο Καμτσάτκα σε λιγότερες από 24 ώρες, όπως ανέφεραν Ρώσοι αξιωματούχοι στο Ria-Novosti.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Καν χαρακτήρισε το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν τη χώρα «εθνική καταστροφή χωρίς προηγούμενο».

Νωρίτερα, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ιαπωνίας ΝΗΚ είχε καλέσει τους κατοίκους να κλειστούν στα σπίτια τους και να ασφαλίσουν τα παράθυρά τους σε περίμετρο «μεγαλύτερης των 20 χλμ από την εκκενωθείσα ζώνη».

Η Διεθνής Επιτροπή Aτομικής Ενέργειας ζήτησε επειγόντως ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στην Ιαπωνία.
{{{ map }}}
Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον δήλωνε ότι παραδόθηκε ψυκτικό υγρό στην Ιαπωνία για χρήση σε πυρηνικά εργοστάσια.

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση-μαμούθ για να επουλωθούν οι πληγές από το καταστροφικό σεισμό, επιχείρηση που θα διαρκέσει μήνες.

Ήδη, η χώρα έχει ζητήσει τη συνδρομή και άλλων κρατών, όπως της Νέας Ζηλανδίας, αλλά και της Βρετανίας.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου να εξετάσει τον οικονομικό αντίκτυπο της καταστροφής. Δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και συγκεκριμένα μέτρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024