Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έληξε η απεργία πείνας των μεταναστών στην Υπατία

Έληξε η απεργία πείνας των μεταναστών στην Υπατία

Την απόφασή τους να δεχθούν τις προτάσεις της κυβέρνησης έλαβαν οι μετανάστες-απεργοί πείνας στην Υπατία. Όσοι βρίσκονται στα νοσοκομεία θα παραμείνουν εκεί, ενώ οι υπόλοιποι θα μείνουν στην Υπατία, έως ότου αρχίσουν να σιτίζονται κανονικά. Μετά από 44 ημέρες την απεργία πείνας σταμάτησαν και οι 50 μετανάστες στη Θεσσαλονίκη.

Την απόφασή τους να δεχθούν τις προτάσεις της κυβέρνησης έλαβαν οι μετανάστες-απεργοί πείνας στην Υπατία. Όσοι βρίσκονται στα νοσοκομεία θα παραμείνουν εκεί, ενώ οι υπόλοιποι θα μείνουν στην Υπατία, έως ότου αρχίσουν να σιτίζονται κανονικά.

Όσοι από τους μετανάστες βρίσκονται στα νοσοκομεία, θα παραμείνουν εκεί. Οι υπόλοιποι θα παραμείνουν στην Υπατία, έως ότου να αρχίσουν να σιτίζονται κανονικά.

Ικανοποιημένη δηλώνει η κυβέρνηση μετά τον τερματισμό της απεργίας πείνας των μεταναστών, αφού οι απεργοί δέχθηκαν τους όρους που είχε θέσει η κυβέρνηση.

Όπως διευκρινίστηκε στους απεργούς, με τον ισχύοντα νόμο 3907 του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όποιος μετανάστης αποδεδειγμένα βρίσκεται επί 12 χρόνια στη χώρα μπορεί να καταθέσει αίτηση για άδεια παραμονής για εξαιρετικούς λόγους. Ωστόσο η κυβέρνηση θα προβεί σε μείωση αυτού του χρόνου χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί ακόμη, ενώ στο εξής η όποια νομιμοποίηση θα λειτουργεί εξατομικευμένα και όχι μαζικά.

Ως προς το χρονικό διάστημα για το καθεστώς ανοχής θα ισχύσουν οι 6 μήνες και η ανανέωση τους για άλλους 6 ή και περισσότερο. Η κάθε περίπτωση μεταναστών που θα θέλουν να κάνουν χρήση του καθεστώτος ανοχής θα εξετάζεται από την αστυνομία και με την έγκρισή της θα ανανεώνεται ή όχι η άδεια.

Τέλος, όσοι υπαχθούν σε αυτό το καθεστώς, μετά από τροποποίηση του σχετικού νόμου του υπουργείου προστασίας του Πολίτη, θα μπορούν να ταξιδεύουν στη χώρα καταγωγής τους για ανθρωπιστικούς λόγους.

Ο Αμπντούλ Χατζί, εκπρόσωπος των απεργών πείνας, δήλωσε ότι η απεργία πλέον σταματά, καθώς εξασφαλίστηκε καθεστώς ανοχής με δυνατότητα ανανέωσης, ταξιδιωτικά έγγραφα και η δυνατότητα με οκτώ χρόνια εργασίας στην Ελλάδα να καταθέσουν αίτηση για άδεια παραμονής, όσοι τηρούν αυτή την προϋπόθεση, που όπως είπε, είναι και οι περισσότεροι από τους 300.

Οι μετανάστες αποδέχθηκαν τις προτάσεις, ύστερα από 44 ημέρες απεργίας πείνας.

Οι κυβερνητικές προτάσεις διατυπώθηκαν σε συνάντηση των εκπροσώπων των μεταναστών με τους υπουργούς Εσωτερικών, Γ.Ραγκούση, Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο και την υφυπουργό Εργασίας, Άννα Νταλάρα.

Κατά τη συνέλευση των μεταναστών, που ακολούθησε τη συνάντηση με τους υπουργούς, κρίθηκαν ικανοποιητικές τις προτάσεις της κυβέρνησης.

«Η νίκη μας είναι νίκη για όλη την εργατική τάξη και ευχαριστούμε θερμά την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύη και όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ιδιαίτερα τους γιατρούς, που μας παρακολουθούσαν σε 24ωρη βάση» δήλωσε ο Αμπντούλ Χατζί.

Ραγκούσης: Λύση στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας

Ο Γιάννης Ραγκούσης είχε νωρίτερα δηλώσει ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης αποτελούν μια τελευταία ευκαιρία για την επίλυση του προβλήματος. Επανέλαβε, δε, πως έχει εξαντληθεί η ικανότητα της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας να δεχθεί επιπλέον μετανάστες και δεν μπορεί να προχωρήσει σε μαζικές ή μεμονωμένες νομιμοποιήσεις, ακόμα και για ανθρωπιστικούς ή για άλλους λόγους.

«Θέλουμε να επισημάνουμε ότι η κυβέρνηση, στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας, εξάντλησε όλα τα περιθώρια για το τι μπορεί να πράξει η Πολιτεία για το πρόβλημα της μετανάστευσης. Από την αρχή είχαμε πει ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μαζικές ή και σε ατομικές νομιμοποιήσεις, ακόμη και για ανθρωπιστικούς λόγους. Η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Ελπίζουμε οι απεργοί να συμφωνήσουν σε αυτό, ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί άλλους μετανάστες και να συμφωνήσουν με τις προτάσεις που καταθέσαμε» δήλωσε.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, υπογράμμισε ότι «για την κυβέρνηση η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη και αδιαπραγμάτευτη και αυτό το ξεκαθαρίσαμε από την περασμένη Παρασκευή. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε κάθε έναν απεργό πείνας, που έχει ανάγκη να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Δεν πρέπει να θρηνήσουμε θύματα».

«Μέλημά μας ήταν η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, με παράλληλη εφαρμογή των νόμων. Προτείναμε λύση ασφάλειας για όλους τους πολίτες, Έλληνες και ξένους, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αναστολή απομάκρυνσης, τη δυνατότητα ανανέωσης του καθεστώτος ανοχής, τη δυνατότητα μετακίνησης, τη μείωση των ενσήμων, στην οποία ήδη έχει προχωρήσει το Υπουργείο μας, καθώς και ρυθμίσεις για όσους έχουν εκπέσει της νομιμότητας. Επίσης, σχεδιάζω να συναντηθώ με ομολόγους μου, στους οποίους θα θέσω το ζήτημα της αναθεώρησης της Συνθήκης Δουβλίνο 2, που είναι τουλάχιστον ετεροβαρές για τη χώρα μας» είπε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννας Νταλάρα.

Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης ο Πέτρος Γιώτης δήλωσε ότι «η απόφαση της κυβέρνησης ικανοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων των 300 μεταναστών απεργών πείνας και αποδεικνύει ότι χαμένος αγώνας είναι αυτός, που δεν δίνεται. Αποδεικνύει ακόμα ότι η κυβέρνηση του μνημονίου δεν είναι ανίκητη και ότι ο αγώνας των 300 ανοίγει ένα νέο δρόμο ελπίδας. Γι’ αυτή τη νίκη πρέπει να είναι περήφανη και η ελληνική εργατική τάξη» είπε.

Αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Με κατηγορίες κατά της κυβέρνησης υποδέχτηκαν ΝΔ και ΛΑΟΣ την εξέλιξη της λήξης της απεργίας πείνας των μεταναστών του Μεγάρου Υπατίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι Πράσινοι επικρότησαν την αίσια έκβαση της υπόθεσης.

«Με μια πρωτοφανή και απόλυτα ταπεινωτική για την Ελληνική Πολιτεία απόφαση, η κυβέρνηση Παπανδρέου υπέκυψε στον εκβιασμό των παράνομων μεταναστών του Μεγάρου Υπατία και των υποστηρικτών τους, και προχωρεί στην ‘δια της πλαγίας οδού’ νομιμοποίησή τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ.Μιχελάκης.

Επιπλέον, εκτίμησε ότι η «κυβέρνηση έσπειρε ανέμους» και «η χώρα θερίζει θύελλες», καθώς όπως υποστήριξε οι υπουργοί ενέδωσαν στα όσα επί ημέρες απέρριπταν με κατηγορηματικό τρόπο και τελικά ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου, που θα καταστήσει τη χώρα «μαγνήτη λαθρομεταναστών».

Από την πλευρά της, η γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής του κόμματος, Φ.Πιπιλή αν και δήλωσε ότι η λήξη της απεργίας πείνας απομάκρυνε τον εφιάλτη της απώλειας ανθρώπινων ζωών, πρόσθεσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση από τις βαρύτατες ευθύνες για το χειρισμό του θέματος κατά τη διάρκεια των 44 ημερών».

Στο ίδιο πνεύμα, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ Θ.Νάκος, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «προφανώς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έτσι ξέρει να λύνει τα προβλήματα: ‘Παίζοντας’ με τη νομιμότητα, με τη νοημοσύνη των πολιτών και με την υπομονή της κοινωνίας».

«Η κυβέρνηση υπήρξε άτεγκτη και σκληρή με τους αγρότες, φορτηγατζήδες, γιατρούς, δικηγόρους, φαρμακοποιούς, συνταξιούχους, μισθωτούς, με το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Προσκύνησε τους μετανάστες και τους ‘αλληλέγγυους’ του ΣΥΡΙΖΑ. Δοξάστε την!», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΛΑΟΣ.

«Η θετική έκβαση της απεργίας πείνας των μεταναστών, η επιτυχία ενός αγώνα που διακινδύνευε το υπέρτατο αγαθό της ζωής, έφερε στην ελληνική κοινωνία ικανοποίηση και αισιοδοξία», υπογράμμισε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «χρειάστηκαν 44 μέρες απεργίας πείνας για να αποφασίσει η κυβέρνηση, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, να δώσει λύση στο πρόβλημα των απεργών».

Επιπλέον, το γραφείο Τύπου του κόμματος επεσήμανε ότι η «επιτυχία αυτή είναι ένας μόνο σταθμός σε έναν αγώνα και μία προσπάθεια που πρέπει να συνεχιστεί» και πως «ούτε η Ευρώπη μπορεί να είναι φρούριο, ούτε η Ελλάδα».

Απάντηση Πεταλωτή στη Νέα Δημοκρατία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής απάντησε στη ΝΔ ότι «για άλλη μια φορά διαστρεβλώνει και ψεύδεται».

«Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση κατέστησε σαφές προς όλους, ότι δεν πρόκειται να γίνουν μαζικές νομιμοποιήσεις για κανένα λόγο, ότι δεν θα υποκύψει σε κανέναν εκβιασμό και ότι θα εφαρμοστεί η νομιμότητα. Και αυτό έγινε.

»Οι μετανάστες δέχθηκαν να υπαχθούν στο καθεστώς του Ν. 3907/11 και να τους δοθεί το δικαίωμα μετακίνησης για ανθρωπιστικούς λόγους. Το ποιος, λοιπόν, παίζει με τη νομιμότητα και τη νοημοσύνη των πολιτών είναι εύκολα αντιληπτό και προφανώς είναι η, ως συνήθως, ανεύθυνη ΝΔ» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Πεταλωτής.

Τέλος στην απεργία πείνας και στη Θεσσαλονίκη

Μετά από 44 ημέρες την απεργία πείνας σταμάτησαν και οι 50 μετανάστες στη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται ότι 18 από τους 50 συνολικά απεργούς πείνας στη Θεσσαλονίκη
έχουν μεταφερθεί και νοσηλεύονται σε 5 διαφορετικά νοσοκομεία της πόλης.

Οι μετανάστες θα παραμείνουν για περίπου μία βδομάδα ακόμα στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου, προκειμένου να αισθανθούν καλύτερα και να οργανώσουν το ταξίδι της επιστροφής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024