Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επεισόδια σκίασαν την μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα

Επεισόδια σκίασαν την μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Στην πρωτεύουσα η απεργιακή συγκέντρωση συνοδεύτηκε από βίαια επεισόδια μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και ομάδας αντιεξουσιαστών, κυρίως γύρω από την πλατεία Συντάγματος, αλλά και κατά μήκος της πορείας στην οδό Σταδίου και τα Προπύλαια. Στη διάρκεια των επεισοδίων έγινε εκτεταμένη χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις σε απάντηση των μολότοφ από την πλευρά των διαδηλωτών.

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Στην πρωτεύουσα η απεργιακή συγκέντρωση συνοδεύτηκε από βίαια επεισόδια μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και ομάδας αντιεξουσιαστών, κυρίως γύρω από την πλατεία Συντάγματος, αλλά και κατά μήκος της πορείας στην οδό Σταδίου και τα Προπύλαια. Στη διάρκεια των επεισοδίων έγινε εκτεταμένη χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις σε απάντηση των μολότοφ από την πλευρά των διαδηλωτών.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προσήχθησαν 26 άτομα, εκ των οποίων εννέα συνελήφθησαν. Μάλιστα σε έναν από τους συλληφθέντες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα τόξο, τρία βέλη, ένα τσεκούρι και ένα καδρόνι. Επίσης τραυματίστηκαν τουλάχιστον τρία άτομα, σύμφωνα με τους διαδηλωτές, και 15 αστυνομικοί.

Οι συγκεντρώσεις

Στην Αθήνα, στις 11 το πρωί, εργαζόμενοι συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πεδίον του Άρεως που διοργανώθηκε από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Την ίδια ώρα, χωριστή συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία προς το Σύνταγμα πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ.

Στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώσεις έγιναν στις 10:30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο της πόλης (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) και στο Άγαλμα Βενιζέλου (ΠΑΜΕ).

Τα συνδικάτα ζητούν νέο μισθολόγιο χωρίς περικοπές και επιστροφή των δώρων, καθώς και να μην υπάρξουν νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η συμμετοχή ήταν μαζική και καθολική σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας, όπως τα διυλιστήρια, τα ναυπηγία, οι μεταφορές, τα πλοία, οι τράπεζες, τα χαλυβουργία, η οικοδομή και οι τράπεζες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. στην πορεία πήραν μέρος περισσότεροι από 30.000 εργαζόμενοι. Συνδικαλιστές πάντως εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Χαιρετισμό στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας απηύθυνε και ο εκπρόσωπος των μεταναστών απεργών πείνας του Μεγάρου Υπατίας, Χασάν Καψουάν.

Τα επεισόδια

Στην Αθήνα δεν έλειψαν τα επεισόδια, κυρίως στη πλατεία Συντάγματος, μεταξύ νεαρών κουκουλοφόρων και αστυνομικών των ΜΑΤ.

Οι πρώτες αψιμαχίες σημειώθηκαν στα Χαυτεία. Η πορεία συνεχίστηκε κανονικά έως το Σύνταγμα. Η ώρα ήταν 13.20 όταν τα πρώτα μπλοκ εργαζομένων περνούσαν μπροστά από τη Βουλή. Ξαφνικά στην πλατεία ακούστηκαν ήχοι εκρήξεων από βόμβες μολότοφ και δακρυγόνων. Οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν επί της οδού Σταδίου σταμάτησαν καθώς μπροστά τους εκτυλίσσονταν οδομαχίες μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών. Ξαφνικά η περιοχή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.

Τόσο στην κάτω πλευρά της πλατείας όσο και επί της λεωφόρου Αμαλίας σημειώνονταν επεισόδια. Η ρίψη δακρυγόνων από την αστυνομία κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Ένα πυκνό σύννεφο λευκού καπνού από τα χημικά σκεπάζει την πλατεία.

Λίγο αργότερα νεαροί επιτίθενται με βόμβες μολότοφ εναντίον δικυκλιστών της ομάδας Δέλτα μπροστά σε μια από τις εισόδους του σταθμού του Μετρό. Ένας από τους αστυνομικούς υπέστη εγκαύματα καθώς τυλίχτηκε στις φλόγες, ενώ οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. εγκατέλειψαν στην πλατεία την φλεγόμενη μοτοσικλέτα τους που καταστράφηκε.

Την ίδια στιγμή στην διασταύρωση των οδών Σταδίου και Καραγιώργη Σερβίας οι κουκουλοφόροι έχουν σχηματίσει οδόφραγμα με πήλινες μεγάλες γλάστρες παρακείμενου ξενοδοχείου. Ξαφνικά εξαπολύουν επίθεση με πέτρες εναντίον αστυνομικών της ομάδας Δέλτα και τους εξαναγκάζουν να καταφύγουν στην οδό Ερμού. Ανάλογο σκηνικό με επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και στα γύρω στενά όπως στην οδό Νίκης.

Στην πάνω πλευρά της πλατείας συνεχίζονται οι μάχες που επεκτείνονται προς τα Προπύλαια. Άλλοι νεαροί καταφεύγουν μέσω της οδού Κριεζώτου προς την Ακαδημίας όπου και εκεί γίνονται μικροεπεισόδια. Δακρυγόνα και μολότοφ πέφτουν και στην διασταύρωση των οδών Σταδίου και Αμερικής.

Στις 14.45 πλέον σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί η οδός Πανεπιστημίου μπροστά από τα Προπύλαια. Νεαροί με σφυριά στα χέρια σπάνε κομμάτια από μάρμαρο από την σκάλα που οδηγεί στο σταθμό του Μετρό και από προσόψεις εμπορικών καταστημάτων και τα πετούν στους αστυνομικούς. Εκείνοι απαντούν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Άντρες των ΜΑΤ προχωρούν σε προσαγωγές. Μια κοπέλα ανάμεσα στα άτομα που οδηγούνται στη ΓΑΔΑ προσπαθεί με τρομαγμένο πρόσωπο να εξηγήσει στους αστυνομικούς πως απλά περνούσε από το σημείο. Αυτόπτες μάρτυρες ζητούν σε έντονο ύφος από τους άντρες της ΕΛ.ΑΣ. να την αφήσουν ελεύθερη. Οι αστυνομικοί τους απομακρύνουν με περιορισμένη χρήση χημικών.

Σαράντα λεπτά αργότερα νέο μέτωπο ανοίγει αυτή τη φορά στο «φραγμό» των αστυνομικών στη Βουλή. Παράλληλα κάτοικοι της Κερατέας που συμμετείχαν στη πορεία κινήθηκαν προς το Μουσείο της Ακρόπολης. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς οι διαδηλωτές είχαν πρόθεση να αναρτήσουν πανό. Άντρες των ΜΑΤ τους εμπόδισαν και τους απομάκρυναν. Την ίδια σκηνικό έντασης δημιουργείται και στα στενά γύρω από την πλατεία Εξαρχείων.

Τα μικροεπεισόδια τελικά έληξαν λίγο μετά τις 19.00. Νωρίτερα ελάχιστοι διαδηλωτές που είχαν παραμείνει μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη έκαψαν συμβολικά ένα φέρετρο. Τη στιγμή εκείνη διμοιρίες των ΜΑΤ τους κύκλωσαν και τους απώθησαν προς την Ομόνοια μέσω της οδού Πανεπιστημίου.

Λίγο αργότερα οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας αφού καθάρισαν από τα αντικείμενα που είχαν πέσει στο οδόστρωμα δόθηκαν και πάλι στη κυκλοφορία.

Μικροεπεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

Περιορισμένης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων της Τετάρτης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές σε δύο σούπερ μάρκετ, τέσσερα υποκαταστήματα τραπεζών, ένα υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, αλλά και ένα ταχυφαγείο.

Κατά τις διαδηλώσεις, οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν έναν 24χρονο.

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν χιλιάδες εργαζόμενοι, ενώ αυτές έληξαν γύρω στις 15:00, μετά το μεσημέρι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024