«Όχι» στην επαναγορά ομολόγων με κεφάλαια του ταμείου ευρω-στήριξης, λέει η Bundesbank
Η αγορά κρατικών ομολόγων από το ταμείο διάσωσης EFSF θα έστελνε λάθος μήνυμα προς τους ομολογιούχους και τις κυβερνήσεις, είπε η γερμανική κεντρική τράπεζα την Δευτέρα, απορρίπτοντας παράλληλα την πρόταση για έκδοση ευρω-ομολόγων.
Κωστούλας Γεώργιος
Η αγορά κρατικών ομολόγων από το ταμείο διάσωσης EFSF θα έστελνε λάθος μήνυμα προς τους ομολογιούχους και τις κυβερνήσεις, είπε η γερμανική κεντρική τράπεζα την Δευτέρα, απορρίπτοντας παράλληλα την πρόταση για έκδοση ευρω-ομολόγων.
Η Bundesbank τάχθηκε επίσης κατά της πρότασης να χορηγεί το EFSF δάνεια προς χώρες της Ευρωζώνης με ευνοϊκό επιτόκιο προκειμένου αυτές να επαναγοράσουν ομόλογά τους, ιδέα που στηρίζει και η Ελλάδα.
«Το αποτέλεσμα θα ήταν να περιοριστεί περαιτέρω η ευθύνη των ιδιωτών πιστωτών και των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών και να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι στις χρηματοδότριες χώρες με επιπλέον, πιθανότατα σημαντικούς, κινδύνους», ανέφερε η κεντρική τράπεζα στη μηνιαία έκθεσή της για τον Φεβρουάριο.
Η έκδοση ευρω-ομολόγων ή η μείωση των επιτοκίων για την εξυπηρέτηση του χρέους υπερχρεωμένων κρατών θα «περιόριζε τα κίνητρα για μεστή δημοσιονομική πολιτική και θα υπονόμευαν βασικές αρχές της Νομισματικής Ένωσης», όπως την υποχρέωση των κρατών να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα δημοσιονομικά τους, πρόσθεσε η Bundesbank.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ημέρα Μνήμης Μελίνα Μερκούρη: Δωρεάν είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία
- Σχέση: Πώς επηρεάζει την επιτυχία στη δουλειά σου;
- ΤΕΑ: Δεύτερη σύνταξη έως 300 ευρώ από τα επαγγελματικά ταμεία
- Το ντόμινο της κρίσης: Από τη Διώρυγα του Σουέζ στο καλάθι του καταναλωτή
- Ώρα ΕΝΦΙΑ για επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων – Οι προϋποθέσεις για πλήρη απαλλαγή
- Τι ξέρουμε για το πυρηνικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» που στέλνει ο Μακρόν στη Μεσόγειο

