Την στρατηγική αποχής από αγορά ομολόγων συνέχισε, για τρίτη εβδομάδα, η ΕΚΤ
Την πρακτική μη αγοράς ομολόγων της Ευρωζώνης συνέχισε για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για τη «λύση πακέτο» στην κρίση χρέους και η πίεση των αγορών στα ευρωπαϊκά ομόλογα είχε αποκλιμακωθεί τις πρώτες ημέρες της περασμένης εβδομάδας. Σημειώνεται πάντως ότι τα στοιχεία δεν καλύπτουν την Πέμπτη και Παρασκευή, όταν τα spread των πορτογαλικών ομολόγων είχαν ενισχυθεί σημαντικά.
Την πρακτική μη αγοράς ομολόγων της Ευρωζώνης συνέχισε για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για τη «λύση πακέτο» στην κρίση χρέους και η πίεση των αγορών στα ευρωπαϊκά ομόλογα είχε αποκλιμακωθεί τις πρώτες ημέρες της περασμένης εβδομάδας.
Σημειώνεται πάντως ότι τα στοιχεία δεν καλύπτουν την Πέμπτη και Παρασκευή, όταν τα spread των πορτογαλικών ομολόγων είχαν ενισχυθεί σημαντικά. Συνήθως, όπως σημειώνει το Reuters, μεσολαβούν δύο ή τρεις ημέρες μέχρι την τελική εκκαθάριση των σχετικών πράξεων.
Η συνολική αξία των τίτλων στην κατοχή της ΕΚΤ από τον Μάιο, όταν ξεκίνησε η τράπεζα να αγοράζει κρατικά χρεόγραφα, παρέμεινε συνεπώς αμετάβλητη στα 76,5 δισ. ευρώ.
Το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ αποτελεί μέρος των προσπαθειών για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη και να αποκατασταθεί η ομαλότητα στις αγορές ομολόγων.
Την ίδια στιγμή, η Ευρωζώνη εξετάζει το ενδεχόμενο στο πλαίσιο της συνολικής «απάντησης» στην κρίση χρέους να περιλαμβάνεται η δυνατότητα στα ταμεία «διάσωσης» (το προσωρινό EFSF ή το μελλοντικό ESM) να αγοράζουν τα ίδια κρατικά ομόλογα.
Η ΕΚΤ δεν ανακοίνωσε επίσης εάν οποιοδήποτε από τα ομόλογα που απέκτησε έχει λήξει την προηγούμενη εβδομάδα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα μεταφέρουν έως 7000 κρατουμένους της οργάνωσης ISIS από τη Συρία στο Ιράκ
- Ρούτε με επιχειρήματα Τραμπ στο Νταβός: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι ευτυχείς» που είναι επικεφαλής
- Ξεπέρασαν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ οι ζημιές από το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την Σικελία
- Ολυμπιακός: Μετά τον Μιλουτίνοφ και ο Νιλικίνα εκτός αγώνα κόντρα στην Εφές
- Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Πάγωσαν» οι διαδικασίες επί της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ και ΗΠΑ λόγω Γροιλανδίας
- «Ήταν ένας τρόπος να μην αποδεχτώ τη σιωπή»: Η Κάουθερ Μπεν Χάνια για όσα δεν είδαμε στην ταινία για την Χιντ Ρατζάμπ

