«Μετωπική» σύγκρουση του δικαστικού σώματος της Γαλλίας με τον Νικολά Σαρκοζί, τον οποίο κατηγορούν για απαράδεκτη ανάμειξη στη Δικαιοσύνη, εξαιτίας επικριτικών σχολίων του με φόντο πολύκροτη υπόθεση δολοφονίας.

Η διαμάχη κορυφώθηκε με την απεργία της Πέμπτης με δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους να κηρύσσουν απεργία και να διαδηλώνουν στους δρόμους δεκάδων γαλλικών πόλεων. Εδώ και αρκετές ημέρες τα δικαστήρια εκδικάζουν μόνο επείγουσες υποθέσεις.

Η δημόσια κριτική Σαρκοζί σχετικά με την υπόθεση δολοφονίας της 18χρονης ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους Γάλλους δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι παγίως υποχρηματοδοτούνται και έχουν τεράστιο φόρτο εργασίας.

Η δολοφονία της 18χρονης Λετίσια Περέ, τα ίχνη της οποίας εξαφανίστηκε αφότου σχόλασε από την εργασία της στη δυτική παράκτια πόλη Πορνίκ τον Ιανουάριο, προκάλεσε οργή στη Γαλλία.

Όταν αποδείχθηκε ότι ο κύριος ύποπτος, ο 31χρονος Τόνι Μέιλον, είχε καταδικαστεί για βιασμό και αποφυλακίστηκε χωρίς να τεθεί υπό την επιτήρηση αρμόδιου υπαλλήλου, ο Σαρκοζί κατηγόρησε τους δικαστές ότι διέπραξαν «λάθος».

Η αστυνομία έψαχνε ήδη τα ίχνη του 31χρονου, καθώς δεν είχε δηλώσει διεύθυνση κατοικίας.

Ο ύποπτος αργότερα ισχυρίστηκε ότι η 18χρονη πέθανε έπειτα από σύγκρουση του σκούτερ της με το αυτοκίνητό του. Η διαμελισμένη σορός της βρέθηκε τελικά σε μία λίμνη έπειτα από εκτεταμένες έρευνες.

Ο Σαρκοζί μίλησε για «σοβαρές δυσλειτουργίες» στο αστυνομικό και δικαστικό σύστημα για να έλθει αντιμέτωπος με την οργή των δικαστών, που κατήγγειλαν ελλιπείς πόρους.

Η υπόθεση του Μέιλον είχε εκδικαστεί στη Νάντη, όπου οι δικαστικές αρχές κατήγγειλαν ότι οι 18 αξιωματικοί που είναι αρμόδιοι για την επιτήρηση αποφυλακισθέντων με αναστολή είχαν τεράστιο όγκο δουλειάς, καθώς έπρεπε να ασχοληθούν με 3.300 υποθέσεις.

Η παρέμβαση του Νικολά Σαρκοζί οδήγησε την ένωση των δικαστών να ζητήσει από τα μέλη της να κατέβουν σε απεργία, γεγονός που έχει οδηγήσει σε «παράλυση» το δικαστικό σύστημα σε πόλεις της Γαλλίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο