Επιμένουν οι εφοπλιστές στην επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την επιλογή της να «διαλύσει» το ιστορικό υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας άσκησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης, μιλώντας την Τετάρτη στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης.
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την επιλογή της να «διαλύσει» το ιστορικό υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας άσκησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης, μιλώντας την Τετάρτη στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης.
Ο κ. Βενιάμης τόνισε πως στη δύσκολη εθνική συγκυρία περισσότερες από 1.300 ναυτιλιακές εταιρίες είναι εγκαταστημένες σήμερα στην Ελλάδα, με τάση για ολοκληρωμένη διαχείριση των πλοίων του στόλου τους από τα ελληνικά εδάφη.
Όπως τόνισε, αυτή η σημαντική εξέλιξη σημειώνεται παρά τις υπάρχουσες εγγενείς δυσχέρειες και «παρά την περιπέτεια της διάλυσης του ιστορικού Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας τον Οκτώβριο του 2009 με πρακτικές και ψυχολογικές συνέπειες για τους φορείς του κλάδου».
Ο επικεφαλής της ΕΕΕ έκανε λόγο για «ατελέσφορους κυβερνητικούς πειραματισμούς που πέρασαν το Νοέμβριο σε πιο δυσμενή και αδιέξοδη φάση», η οποία οδηγεί σε βαθμιαία αποστρατικοποίηση του διοικητικού φορέα (Λιμενικού Σώματος). Ο ίδιος έκανε λόγο για «μία περίεργη εμμονή θεωρητικού ερασιτεχνισμού με σκοπό να επηρεάσει τα κέντρα πολιτικών αποφάσεων».
«Τι σημαίνει αυτό; Όπως εικάζεται από διάφορα δημοσιεύματα, κάποιες κυρίες και κάποιοι κύριοι προβάλλουν την κατά τη γνώμη τους, επιστημονική εξειδίκευση, προκειμένου να παίξουν ρόλο σε ένα χώρο μεγάλης παράδοσης, βαθιάς γνώσης και ιδιάζουσας εμπειρίας. Τους πληροφορούμε ότι χτυπούν λάθος πόρτα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό προειδοποίησε πως αυτή η ασάφεια και η σύγχυση στα μετόπισθεν ενός μεγάλου ποντοπόρου στόλου, ενδέχεται κάποια στιγμή, να έχουν δυσμενείς, γενικότερα, συνέπειες.
Επανέλαβε δε πως η ναυτιλία των Ελλήνων προσδοκεί πάντα την ανασύσταση του ιστορικού ΥΕΝ και την επαναφορά του Λιμενικού Σώματος στα καθήκοντα της άσκησης ενιαίας εθνικής ναυτιλιακής πολιτικής, μέσα και έξω από τα όρια της Ελλάδας.
Πάντως, ο κ. Βενιάμης αναφέρθηκε στο θετικό κλίμα που επικράτησε κατά τη συνάντησή της ΕΕΕ με τον πρωθυπουργό τον Ιανουάριο, στις συνεργασίες που ακολούθησαν με τους αρμόδιους υπουργούς, αλλά και στην εκδηλωθείσα πολιτική βούληση για τη δημιουργία Ναυτιλιακού Κέντρου, της ανάπτυξης του πρώτου λιμανιού της χώρας και της αναμόρφωσης της ναυτικής εκπαίδευσης.
Τα οικονομικά μεγέθη της ελληνικής ναυτιλίας
Αναφερόμενος στα οικονομικά μεγέθη της ελληνικής ναυτιλίας ο κ. Βενιάμης τόνισε τα εξής:
– Περίπου 3.000 πλοία ελληνικής ιδιοκτησίας, χωρητικότητας 180.000.000 dwt προσφέρουν αξιόπιστες μεταφορικές υπηρεσίες σε όλους τους τομείς του θαλάσσιου εμπορίου.
– Η ελληνόκτητη ναυτιλία αντιπροσωπεύει σε χωρητικότητα το 40% της κοινοτικής και το 15% της παγκόσμιας.
– Οι εισπράξεις από τη ναυτιλία ανέρχονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις χώρες της ΕΕ, καθώς καλύπτουν το 6% του ΑΕΠ, ενώ στους 26 εταίρους μας δεν υπερβαίνουν το 1%.
– Η συναλλαγματική πρόσοδος από τη δραστηριότητα της ναυτιλίας το Νοέμβριο του 2010 ανήλθε σε 14,2 δισ. ευρώ, έναντι 12,3 δισ. ευρώ το 11μηνο του 2009, σημειώνοντας αύξηση 15,37%.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Δένδιας: Σε μια περίοδο πολλαπλών προκλήσεων, η ΕΕ οφείλει να είναι «ασπίδα» απέναντι σε κάθε απειλή κατά των μελών της
- Κώστας Μπακογιάννης στο in: Η υποψηφιότητα για τον Δήμο Αθηναίων, το «ψυγείο» και η πολιτική
- Απίθανος ο μικρός αδερφός του Γιαμάλ: Οδηγάει… Mercedes, φοράει μαύρο γυαλί και «τρελαίνει» τα social media (vid)
- Sugar: Ο πρώτος πιστοποιημένος σκύλος ειδοποίησης διαβήτη στην Ελλάδα
- Τελευταίο σταθμός σήμερα η Θεσσαλονίκη πριν το Συνέδριο της ΝΔ – Ομιλίες Μητσοτάκη και Δένδια
- Μήνυμα Τασούλα για την Ημέρα της Ευρώπης: Η ΕΕ παραμένει κορυφαίο εγχείρημα ειρηνικής συνεργασίας και προόδου των λαών
- Ο Παναθηναϊκός θα πάει στη Βαλένθια με στόχο κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ (vids)
- Χανταϊός σε κρουαζιερόπλοιο: Στα Κανάρια μεταβαίνει ο ΠΟΥ για την απομάκρυνση των επιβατών του MV Hondius
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Μελανσόν εναντίον ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ταϊβάν και Ισραήλ στην ίδια συνέντευξη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/X7BISL4J2FPWXNFMRYL5SQBVHQ-1-127x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 09.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442