Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αψηφούν στρατό και καταστολή οι Αιγύπτιοι - Ζητούν πτώση του καθεστώτος

Αψηφούν στρατό και καταστολή οι Αιγύπτιοι – Ζητούν πτώση του καθεστώτος

Αγνοώντας την επίδειξη ισχύος του στρατού και την απαγόρευση κυκλοφορίας, δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλώνουν για έκτη ημέρα στους ματωμένους δρόμους του Καΐρου, ζητώντας την πτώση του καθεστώτος. «Η εξέγερση δεν γυρίζει πίσω» δήλωσε ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι, κατεβαίνοντας μαζί με τους διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου. Ο Ελ-Μπαραντέι αναφέρει ότι έχει την εντολή λαού και πολιτικών να συγκροτήσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Περισσότεροι από 100 είναι οι νεκροί σε μία εβδομάδα διαδηλώσεων, χιλιάδες οι τραυματίες...

Αγνοώντας την επίδειξη ισχύος του στρατού, δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλώνουν για έκτη ημέρα στους ματωμένους δρόμους του Καΐρου, ζητώντας την πτώση του καθεστώτος. «Η εξέγερση δεν γυρίζει πίσω» δήλωσε ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι, κατεβαίνοντας μαζί με τους διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, επίκεντρο κινήματος που ζητά αλλαγή. Ο Ελ-Μπαραντέι αναφέρει ότι έχει την εντολή λαού και πολιτικών να συγκροτήσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας παραμένει καρφωμένο στην Αίγυπτο, καθώς όλα δείχνουν πως η σημαντικότερη και πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου διανύει καθοριστικές ώρες για την ίδια, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

Στρατιωτικά οχήματα έκαναν την εμφάνισή τους το μεσημέρι της Κυριακής στους δρόμους· δύο μαχητικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο πέταξαν ταυτόχρονα πάνω από την πλατεία Ταχρίρ. Είχε προηγηθεί επίσκεψη του Χόσνι Μουμπάρακ στο κέντρο επιχειρήσεων του στρατού, ο οποίος θεωρείται ότι κρατά το κλειδί εξελίξεων για το μέλλον της Αιγύπτου.

Η στρατιωτική επίδειξη ισχύος δεν φόβισε τους διαδηλωτές, οι οποίοι αψηφώντας τα τανκς και την απαγόρευση κυκλοφορίας βγήκαν και πάλι στους δρόμους φωνάζοντας «κάτω ο Μουμπάρακ», «τέλος η δικτατορία».

Η αστυνομία, η οποία ενεπλάκη σε βίαιες συγκρούσεις με τους διαδηλωτές τις τελευταίες ημέρες, είχε εξαφανιστεί από τους δρόμους από την Παρασκευή, όταν αναπτύχθηκε ο στρατός. Το βράδυ της Κυριακής ανακοινώθηκε ότι αστυνομικοί επιστρέφουν για περιπολίες στους δρόμους. Σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας, οι αστυνομικοί δεν θα επιχειρούν στις διαδηλώσεις.

Ο θλιβερός απολογισμός των συγκρούσεων σε μία εβδομάδα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων έχει φθάσει τους 100 νεκρούς, ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες.

Η Κυριακή είναι η πρώτη ημέρα της εργάσιμης εβδομάδας στην Αίγυπτο, αλλά καταστήματα και επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστά. Σε όλο το Κάιρο συγκροτήθηκαν ομάδες ένοπλων πολιτών για να «οχυρωθούν» απέναντι στα κρούσματα λεηλασιών που συμβάλλουν στην αίσθηση της ανομίας.

Το καθεστώς από την πλευρά του παρέτεινε την απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία θα βρίσκεται σε ισχύ από τις τρεις το μεσημέρι έως τις οκτώ το πρωί.

Επιχειρώντας να κρατηθεί στην εξουσία, ο Χόσνι Μουμπάρακ διόρισε το Σάββατο νέα κυβέρνηση και για πρώτη φορά αντιπρόεδρο -όλοι προσκείμενοι στο καθεστώς του- με αποτέλεσμα όχι απλώς να μην σταματήσουν οι διαδηλώσεις, αλλά να ενταθούν.

Ο Μουμπάρακ είχε πολύρωση συνάντηση την Κυριακή με τον διορισμένο πρωθυπουργό Αχμαντ Σαφίκ, ζητώντας να ενεργήσει για την αποκατάσταση της ηρεμίας και της τάξης στη χώρα. Κάλεσε, επίσης, τη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις, όπως μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ.

Ελ-Μπαραντέι: «Δεν κάνουμε πίσω»

Ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης και τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι ενώθηκε το απόγευμα της Κυριακής με τους διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ. Απευθυνόμενος στο πλήθος φώναξε ότι η εξέγερση κατά του καθεστώτος δεν μπορεί να σταματήσει.

«Πήρατε πίσω τα δικαιώματά σας και αυτό που αρχίσαμε δεν γυρίζει πίσω. Έχουμε ένα βασικό αίτημα, το τέλος του καθεστώτος και την αρχή μίας νέας εποχής, μία νέα Αίγυπτο» δήλωσε σε σε πλήθη Αιγυπτίων που ζητωκραύγαζαν.

«Υποκλίνομαι στο λαό της Αιγύπτου με σεβασμό. Σας ζητώ υπομονή, η αλλαγή έρχεται τις επόμενες ημέρες» συνέχισε ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι, ο οποίος διαθέτει πλέον και τη στήριξη των Αδελφών Μουσουλμάνων για να διαπραγματευτεί τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

«Ο λαός θέλει να πέσει το καθεστώς Μουμπάρακ», «θυσιάζουμε την ψυχή και το αίμα μας για την πατρίδα», φώναζαν οι συγκεντρωθέντες.

Μιλώντας νωρίτερα στο δίκτυο CNN, ο Ελ-Μπαραντέι δήλωσε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ «πρέπει να φύγει σήμερα […] και να ακολουθήσει μία ομαλή μετάβαση, μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας» που θα εγγυηθεί τη διεξαγωγή δίκαιων και ελεύθερων εκλογών.

Ο ίδιος υπογράμμισε, επίσης, πως η αμερικανική πολιτική στην Αίγυπτο «χάνει την αξιοπιστία της».

Πάντως, στην πλατεία Tahrir δεν ήταν μόνο υποστηρικτές του Ελ-Μπαραντέι που ζητωκραύγαζαν, έχοντας εναποθέσει τις ελπίδες για αλλαγή στο πρόσωπό του, αλλά και επικριτές του που δήλωναν ότι είναι απογοητευμένοι από την τακτική του γιατί περίμεναν να έχει οργανώσει πολύ καλύτερα την αντιπολίτευση.

Άλλοι έλεγαν ότι είναι ευκαιριακός επισκέπτης στη χώρα του, άλλοι ότι δεν έχει δείξει ακόμα ότι είναι ικανός για την ηγεσία της Αιγύπτου και κάποιοι υποστήριξαν ότι ο αντικαταστάτης του Μουμπάρακ θα πρέπει να προέλθει από το στρατό της χώρας.

Σημαντικές εξελίξεις

Τον επαναπατρισμό των Ελλήνων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο αποφάσισε το υπουργείο Εξωτερικών, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Δ.Δόλλη. Όλοι οι Έλληνες που βρίσκονται στην Αίγυπτο είναι καλά στην υγεία τους. Εκατό από τους 600 Έλληνες που διαμένουν στην Αλεξάνδρεια εξέφρασαν την επιθυμία τους να επαναπατριστούν. Σε ετοιμότητα βρίσκονται δύο μεταγωγικά C-130…

Έκκληση για μια ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία στην Αίγυπτο απηύθυνε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, σε μία ένδειξη ότι οι ΗΠΑ αποδέχονται -εάν όχι υποστηρίζουν- το τέλος της ηγεσίας του Χόσνι Μουμπάρακ…

Στην άμεση απομάκρυνση του μη απαραίτητου προσωπικού των πρεσβειών τους στην Αίγυπτο όπως και των πολιτών που ζουν στη χώρα προχωρούν πολλές ξένες χώρες, καθώς οι οι αντικυβερνητικές ταραχές δεν έχουν κοπάσει…

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου διέκοψε τη λειτουργία του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera που είχε για ημέρες συνεχή ροή ειδήσεων και ζωντανή εικόνα από το Κάιρο. «Μαύρο» και στο δορυφορικό σήμα…

Το Ισραήλ παρακολουθεί τα γεγονότα στην Αίγυπτο με επαγρύπνηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στην πρώτη αντίδραση της χώρας για τα γεγονότα στην Αίγυπτο…

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024