Εγκρίθηκε από τη ρωσική Βουλή η πρώτη συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων με τις ΗΠΑ εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, με την ψηφοφορία για την επικύρωση της συνθήκης να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας βελτίωσης των σχέσεων ανάμεσα στους πρώην εχθρούς επί εποχής Ψυχρού Πολέμου.

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, η ρωσική Άνω Βουλή, ψήφισε τον νόμο που απαιτείται για την επικύρωση της νέας συνθήκης START, την οποία οι πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψαν τον Απρίλιο του 2010.

Η συνθήκη, η οποία τον περασμένο μήνα εγκρίθηκε από την αμερικανική Γερουσία και την Τρίτη από την Κάτω Βουλή της Ρωσίας, προβλέπει μέγιστο αριθμό 1.550 πυρηνικών κεφαλών για την καθεμιά από τις δύο χώρες σε επτά χρόνια.

Ο ειδικοί προβλέπουν ότι το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο είναι πιθανόν να βρίσκεται κοντά στο όριο ή κάτω από το όριο που προβλέπει η συνθήκη μέσα σε περίπου πέντε χρόνια.

Απομένει να υπογραφεί η συνθήκη από τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Θα τεθεί σε ισχύ εντός μερικών εβδομάδων με την ανταλλαγή εγγράφων που αφορούν την επικύρωση μεταξύ αμερικανών και ρώσων αξιωματούχων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό