Κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και απώλειες δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας υποστηρίζουν οι εστιάτορες πως θα επιφέρει η εφαρμογή του αντικαπνικού νόμου, ζητώντας αναστολή του για έναν χρόνο και έναρξη διαλόγου για την εφαρμογή ενός «ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου» νόμου.

Κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και απώλειες δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας υποστηρίζουν οι εστιάτορες πως θα επιφέρει η εφαρμογή του αντικαπνικού νόμου, ζητώντας αναστολή του για έναν χρόνο και έναρξη διαλόγου για την εφαρμογή ενός «ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου» νόμου.

Σε τρίωρο έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων την Τετάρτη απορρίφθηκαν ακραίες προτάσεις αντίδρασης, όπως η μη καταβολή ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νόμο και αποφασίστηκε ομόφωνα να υπάρξει κινητοποίηση των επιχειρήσεων του κλάδου που θα εκφραστεί με εκδηλώσεις και ακτιβίστικες δράσεις σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, θα αναρτηθεί αφίσα στα καταστήματα του κλάδου προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες και την επιχειρηματολογία του κλάδου εναντίον του νόμου.
 
Η ΠΟΕΣΕ ζητάει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναστολή του νόμου για ένα χρόνο και έναρξη διαλόγου για την εφαρμογή ενός νόμου »ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ κ. Τσάκος σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ανέφερε ότι ήδη αρκετά από τα καταστήματα του κλάδου αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, λέγοντας πως η κρίση πλήττει πρωτίστως το συγκεκριμένο κλάδο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πτώση του τζίρου έχει φτάσει στο 50% και εκτιμάται ότι με την εφαρμογή του νόμου ακόμη και αν δεν πέσει ο τζίρος κατά 30% όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες αλλά μόνο 10% μεγιστοποιείται το πρόβλημα για χιλιάδες επιχειρηματίες του χώρου. Ο κ. Τσάκος σε αυτό το σημείο συμπλήρωσε ότι ο κλάδος βέβαια σαφώς και περιμένει σημαντική πτώση του τζίρου που ενδεχομένως να φτάσει και στο 40%.

Ο πρόεδρος ανέφερε στη συνέχεια ότι εκτίμηση των εστιατόρων είναι ότι ακόμα και ο υπουργός έχει «παγιδευτεί» σε αυτό το θέμα καθώς ο ίδιος σε επαφή που είχε με εκπροσώπους του κλάδου είχε παραδεχθεί ότι όντως δημιουργούνται δυσκολίες εξαιτίας του νόμου.

Τα 159 σωματεία που μετέχουν στην ομοσπονδία δηλώνουν αποφασισμένα να συνεχίσουν τον αγώνα αντίδρασης στην εφαρμογή του νόμου. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ σημείωσε πως η ομοσπονδία ήταν αυτή που είχε ζητήσει από τους 121.000 επιχειρηματίες να μην προχωρήσουν σε απολύσεις παρά τη μείωση των εσόδων. «Ήδη έχουν κάνει και ό,τι άλλο είναι δυνατόν για να πολεμήσουν την περαιτέρω πτώση του τζίρου» ανέφερε, λέγοντας στα καταστήματα καταγράφεται μείωση τιμών.

Εκπρόσωποι του κλάδου σχολίασαν στη συνέντευξη ότι δεν μπορούν οι επιχειρηματίες να μετατραπούν σε αστυνομικά όργανα για να επιβάλλουν το νόμο και να χρηματοδοτήσουν τα δημόσια ταμεία με την επιβολή προστίμων.

«Δεν μπορούμε να έχουμε εμείς την ευθύνη για τις πράξεις των πελατών μας» σημείωσε ο κ. Τσάκος ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε από τους επιχειρηματίες ότι σε άλλες χώρες που έχουν εφαρμοστεί αντίστοιχα μέτρα εδώ και χρόνια, όπως προκύπτει από έρευνες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, δεν επιφέρουν τα μέτρα αυτά το επιθυμητό αποτέλεσμα καθώς αυξάνεται το ποσοστό των καπνιστών και μάλιστα σε νεαρές ηλικίες (αναφέροντας ως παράδειγμα την Ιρλανδία).

ΓΣΕΒΕΕ: «Δραματική μείωση του τζίρου»

Τη στάση της σχετικά με το νέο νόμο για το κάπνισμα εξέφρασε σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς τόνισε ότι «ο κλάδος διέρχεται την μεγαλύτερη κρίση από τον πόλεμο και μετά».

Η ύφεση στην οικονομία έχει οδηγήσει στη μείωση του τζίρου κατά μέσο όρο 48%, ανέφερε ο ίδιος. Η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στη χώρα που εξαγγέλθηκε «θα φέρει τουλάχιστον 15-20 χιλιάδες λουκέτα στις επιχειρήσεις του κλάδου και 80.000 νέους ανέργους» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, καλώντας για επανεξέταση του νέου νόμου.

«Πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργός έχει εγκλωβιστεί από τον υπουργό Υγείας σε αυτή την απόφαση και ζητάμε από τον πρωθυπουργό την αναστολή του νόμου για ένα χρόνο και παράλληλα την έναρξη διαλόγου πραγματικού και όχι προσχηματικού, έτσι ώστε να φτιάξουμε ένα νόμο βιώσιμο και ρεαλιστικό που θα λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές καταστάσεις που διέρχεται ο κλάδος, την κατάσταση της οικονομίας, το δικαίωμα των πελατών μας να επιλέγουν ελεύθερα» ανέφερε ο κ. Καββαθάς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr