Ξεκινά η αυστηρότερη δημοσιονομική επιτήρηση των κρατών της ΕΕ
Ενεργοποιείται από σήμερα, Τετάρτη, η διαδικασία του αποκαλούμενου «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», η οποία ουσιαστικά συνεπάγεται πιο σφιχτή δημοσιονομική επιτήρηση των κρατών-μελών. Το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας και επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στα κράτη-μέλη που έχουν έλλειμμα μεγαλύτερο του 3% και χρέος πάνω από 60% του ΑΕΠ. Εντός της ημέρας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υιοθετήσει έκθεση που θα περιλαμβάνει κατευθυντήριες γραμμές, τόσο για την ανάπτυξη, όσο και για την οικονομική πολιτική.
Ενεργοποιείται από σήμερα, Τετάρτη, η διαδικασία του αποκαλούμενου «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», η οποία ουσιαστικά συνεπάγεται πιο σφιχτή δημοσιονομική επιτήρηση των κρατών-μελών.
Το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας και επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στα κράτη-μέλη που έχουν έλλειμμα μεγαλύτερο του 3% και χρέος πάνω από 60% του ΑΕΠ.
Ετνός της ημέρας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υιοθετήσει έκθεση που θα περιλαμβάνει κατευθυντήριες γραμμές, τόσο για την ανάπτυξη, όσο και για την οικονομική πολιτική, τις οποίες τα κράτη – μέλη οφείλουν πλέον να ακολουθήσουν κατά γράμμα. Βάρος δίδεται φυσικά στον περιορισμό των ελλειμμάτων και στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Η συγκεκριμένη έκθεση θα εξετασθεί στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη και θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου (25-26). Τον Απρίλιο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα υποβάλουν εκάστη το Εθνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θα εναρμονίζεται πλήρως με τις Κοινοτικές επιταγές.
Τα συγκεκριμένα προγράμματα θα αξιολογηθούν αυστηρά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα γνωμοδοτήσει για κάθε πρόγραμμα ξεχωριστά στο δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Κατηγορώ τον Ντόναλντ Τραμπ»: Στο νοσοκομείο ο Πιρς Μόργκαν μετά από πτώση – Υποβλήθηκε σε αντικατάσταση ισχίου
- Έρχονται ακραία καιρικά φαινόμενα – Συνεδριάζει το πρωί η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου στην Πολιτική Προστασία
- Γροιλανδία: Η Δανία ζητά από το ΝΑΤΟ να ξεκινήσει αποστολή για την ενίσχυση της άμυνάς της
- Για πρώτη φορά, η μητέρα του Μπεν αποκαλύπτει τι πιστεύει ότι συνέβη στην Κω
- ΣΥΡΙΖΑ: Απουσία πολιτικής βούλησης για την ουσιαστική στήριξη του αγροτικού κόσμου
- Ο Μπόρις Βόιτσιτς έλαβε από το Eurogroup το χρίσμα του αντιπροέδρου της ΕΚΤ
