
Τα μειωμένα τέλη κυκλοφορίας φρέναραν την κατάθεση πινακίδων στις Εφορίες
Αισθητά μικρότερος σε σχέση με πέρυσι είναι ο αριθμός των πολιτών που προσέρχονται στις Εφορίες προκειμένου να καταθέσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους και να αποφύγουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Σύμφωνα με εφοριακούς υπαλλήλους εφέτος δεν έχουν επαναληφθεί τα γεγονότα του 2009, όταν η μεγάλη αύξηση των τελών κυκλοφορίας οδήγησε δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους στην κατάθεση πινακίδων και στην απόσυρση οχημάτων από την κυκλοφορία. Εφέτος τα προς απόσυρση οχήματα προσεγγίζουν τις 50.000 και σημαντικό μέρος εξ αυτών αφορά σε οχήματα που κατέχουν οι έμποροι μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.
Αισθητά μικρότερος σε σχέση με πέρυσι είναι ο αριθμός των πολιτών που προσέρχονται στις Εφορίες προκειμένου να καταθέσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους και να αποφύγουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με εφοριακούς υπαλλήλους εφέτος δεν έχουν επαναληφθεί τα γεγονότα του 2009, όταν η μεγάλη αύξηση των τελών κυκλοφορίας οδήγησε δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους στην κατάθεση πινακίδων και στην απόσυρση οχημάτων από την κυκλοφορία. Υπολογίζεται πως στο τελευταίο δίμηνο του 2009 κατατέθηκαν περίπου 160.000 πινακίδες.
Πάντως, η κατάργηση από φέτος των κριτηρίων παλαιότητας, η υιοθέτηση του κριτήριο του κυβισμού με αναλογικό τρόπο και η ενσωμάτωση του ειδικού φόρου μεγάλου κυβισμού επέφεραν μείωση των τελών κυκλοφορίας για 3,2 εκατομμύρια κατόχους αυτοκινήτων και φρέναρε την απόσυρση οχημάτων.
Τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών καταδεικνύουν πως εφέτος τα προς απόσυρση οχήματα προσεγγίζουν τις 50.000 και σημαντικό μέρος εξ αυτών αφορά σε οχήματα που κατέχουν οι έμποροι μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και τα οποία τίθενται εκτός κυκλοφορίας, ώστε να μην επιβαρυνθούν με τα αυξημένα τέλη.
Οι έμποροι και εισαγωγείς αυτοκινήτων διαθέτουν στόλο αυτοκινήτων που έχουν παραμείνει αδιάθετα λόγω της χαμηλής ζήτησης. Πολλοί επιλέγουν να προχωρήσουν σε κατάθεση πινακίδων ώστε να μην καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως παύουν να έχουν στην κατοχή τους τα συγκεκριμένα οχήματα. Ουσιαστικά θέτουν προσωρινά εκτός αγοράς μέρος του στόλου τους, μέχρι να βρεθεί αγοραστής.
Τι προβλέπει ο νόμος
Ο νόμος προβλέπει ότι, για την κατάθεση πινακίδων στην Εφορία, ο ιδιοκτήτης ΙΧ πρέπει να προσκομίσει:
- Τις πινακίδες.
- Την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.
- Την ταυτότητά του ή σχετική εξουσιοδότηση αν ο ίδιος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.
- Υπεύθυνη δήλωση για το πού θα έχει εγκατεστημένο το αυτοκίνητο (σε κάποιες περιπτώσεις ζητείται Ε9).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Έκθεση – καμπανάκι για το ελαιόλαδο: Απώλειες και αβεβαιότητα
- Παίκτης του Ολυμπιακού ο Ζοέλ Ρόκα! (pic)
- Προστατευόμενο είδος ο Έλληνας τουρίστας – Μόνο το 10% των διανυκτερεύσεων από ημεδαπούς
- «Η Νταϊάνα θα ήταν συντετριμμένη»: Αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα σε Γουίλιαμ και Χάρι – «Τέσσερα χρόνια ξένοι»
- Βενεζουέλα: Ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί των σεισμών του Ιουνίου
- Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τον Άγιαξ στο πιο δυνατό έως τώρα φιλικό του
- ΗΠΑ και Ιράν «δοκιμάζουν» τα όρια της κλιμάκωσης: Πλήγματα σε ιρανικές υποδομές και επιθέσεις σε βάσεις στον Κόλπο
- Λορέντζο Καριέρε: Σήμερα η κηδεία του στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου στο Παλαιό Ψυχικό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ian-nicole-reambonanza-CICFJEHWiFY-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442