Μια ιταλική οργάνωση αναρχικών με την ονομασία FAI ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις με παγιδευμένα πακέτα στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa, η οργάνωση υπογράφει ως Federazione Anarchica Informale «επαναστατικός πυρήνας Λάμπρος Φούντας».

Η ανακοίνωση βρέθηκε σε μικρό κουτί κοντά σε έναν από τους δύο υπαλλήλους της πρεσβείας, ο οποίος τραυματίστηκε από τις εκρήξεις.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με Ιταλούς συναδέλφους τους, από τη μέχρι στιγμής έρευνα δεν προκύπτει ότι τα παγιδευμένα με εκρηκτικά πακέτα που εξερράγησαν στην ιταλική πρωτεύουσα έχουν σταλεί από την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο Ιταλός υφυπουργός Εσωτερικών Αλφρέντο Μαντοβάνο, τόνισε ότι τα πακέτα «είναι πολύ πιθανόν να εστάλησαν από το εσωτερικό. Η συγκεκριμένη τεχνική των εκρηκτικών πακέτων και φακέλων σχετίζεται άμεσα με τον αναρχικό χώρο».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχει σειρά ιταλικών αναρχικών οργανώσεων που διατηρούν σχέσεις με Έλληνες, ωστόσο, δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι η αποστολή των πακέτων έγινε από την Ελλάδα.

Τα πακέτα-βόμβα στις πρεσβείες

Το πρώτο πακέτο εξερράγη στα χέρια του υπευθύνου αλληλογραφίας στην πρεσβεία της Ελβετίας. Ο 53χρονος άνδρας, ελβετικής καταγωγής, διακομίστηκε στο νοσοκομείο με βαριά τραύματα και στα δύο χέρια. Δεν κινδυνεύει η ζωή του, όμως αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ακρωτηριασμού στο αριστερό χέρι.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι καταδίκασε το περιστατικό. Από την πλευρά της ιταλικής κυβέρνησης δεν έχει δοθεί κάποια περαιτέρω πληροφόρηση, ούτε και υπήρξε κάποιο σχόλιο των αστυνομικών δυνάμεων.

Η ελβετική πρεσβεία βρίσκεται κοντά στο πάρκο Villa Glori, στο βόρειο τμήμα του κέντρου της Ρώμης.

Τρεις ώρες αργότερα σημειώθηκε δεύτερη έκρηξη παγιδευμένου πακέτου μέσα σε γραφείο στην πρεσβεία της Χιλής στη Ρώμη. Τραυματίστηκε στο πρόσωπο και τα χέρια ο εργαζόμενος που άνοιξε το δέμα.

Σε τηλεγραφήματα των διεθνών πραορείων επισημαίνονται οι ομοιότητες με το μπαράζ παγιδευμένων δεμάτων που εστάλησαν πρόσφατα σε ξένες πρεσβείες στην Ελλάδα και τις έδρες κυβερνήσεων στο εξωτερικό.

Οι εκρήξεις των παγιδευμένων δεμάτων έρχονται δύο ημέρες μετά τον εντοπισμό ενός ύποπτου πακέτου στο μετρό της Ρώμης που σήμανε συναγερμό στην Αστυνομία.

Το πακέτο στο μετρό της Ρώμης δεν περιείχε εκρηκτική ύλη όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, αλλά σωλήνες γεμάτους με τσιμέντο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας