Συνελήφθη στην Αυστρία ο Κροάτης πρώην πρωθυπουργός Ίβο Σαναντέρ
Ο Κροάτης πρώην πρωθυπουργός Ίβο Σαναντέρ συνελήφθη την Παρασκευή στην Αυστρία, μία ημέρα μετά την απόφασή του να εγκαταλείψει τη χώρα εν μέσω έρευνας για υπόθεση σκανδάλου. Την Πέμπτη είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, μετά την απόφαση του Κοινοβουλίου της χώρας να προχωρήσει σε άρση της ασυλίας του.
Ο Κροάτης πρώην πρωθυπουργός Ίβο Σαναντέρ συνελήφθη την Παρασκευή στην Αυστρία, μία ημέρα μετά την απόφασή του να εγκαταλείψει τη χώρα εν μέσω έρευνας για υπόθεση σκανδάλου. Την Πέμπτη είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, μετά την απόφαση του Κοινοβουλίου της χώρας να προχωρήσει σε άρση της ασυλίας του.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της κροατικής αστυνομίας, αυστριακοί αστυνομικοί συνέλαβαν στις 16:30 το μεσημέρι τον Ίβο Σαναντέρ στην περιοχή του Ζάλτσμπουργκ.
Εκπρόσωπος της αυστριακής αστυνομίας δήλωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας θα βρεθεί ενώπιον τοπικού δικαστηρίου στο Ζαλτσμπουργκ και οι Αρχές θα αποφασίσουν για την τύχη του μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.
Ο Ίβο Σαναντέρ που παραιτήθηκε πριν από 17 μήνες, εγκατέλειψε την Πέμπτη την Κροατία μετά από την κατάθεση στην κροατική Βουλή, αιτήματος από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα να αρθεί η ασυλία του, ως ανεξάρτητου μέλους του Κοινοβουλίου.
Το απόγευμα της Πέμπτης, η Βουλή της Κροατίας έκανε δεκτό αίτημα για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρώην πρωθυπουργού.
Τα ΜΜΕ στην Κροατία μεταδίδουν ότι ο Σαναντέρ θεωρείται ύποπτος για κατάχρηση εξουσίας στο σκάνδαλο Fimi Media.
Το όνομα του Ίβο Σαναντέρ, εδώ και μήνες αναφέρεται σε αρκετά σκάνδαλα, και σύμφωνα με τα κροατικά ΜΜΕ, μάρτυρες και ύποπτοι που κατέθεσαν στην υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς (USKOK) τον υπέδειξαν ως εμπλεκόμενο σε τρεις υποθέσεις, στην εκταμίευση χρημάτων από δημόσιες επιχειρήσεις μέσω της εταιρίας Fimi, στη σύναψη συμφωνίας για πώληση ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλότερη τιμή στην εταιρία TLM στο Μόσταρ της Βοσνίας και στην εκταμίευση χρημάτων από τη Κροατική Υπηρεσία Ηλεκτρισμού (HEP).
Το σκάνδαλο Fimi έφερε στη δημοσιότητα το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου ασφαλειών Croatia osiguranja, Νταμίρ Μιχάνοβιτς, ο οποίος είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας, σε συσκέψεις της κυβέρνησης το 2007 συνέστησε σε επικεφαλής 20 δημόσιων οργανισμών να προχωρήσουν σε συμφωνίες με την εταιρία Fimi Media.
Η διευθύντρια της εταιρίας, Νέβενκα Γιούρακ, έπειτα από μήνες στη φυλακή ομολόγησε στους ανακριτές της USKOK ότι έπαιρνε χρήματα, τα οποία στη συνέχεια έδινε στο φίλο της και επικεφαλής των τελωνειακών υπηρεσιών, Μλάντεν Μπάρισιτς.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Κβίτσα Κβαρατσέλια: Santa… Kvaradona
- Ο Τσίπρας αρχίζει τις πολιτικές συγκεντρώσεις: Το οργανωτικό στην πρώτη γραμμή – με το νέο κόμμα ανοίγει και το μητρώο μελών
- Τρεις συλλήψεις για τη δολοφονία Μοσχούρη από την ΕΛ.ΑΣ.
- Η επιτομή του κουλ, αυτοσαρκασμός κι ευφυΐα – Ο Τζορτζ Κλούνεϊ έγινε 65
- Δημογραφικό: Η μεγάλη μεταβολή στο πλήθος των γεννήσεων και μια κρίσιμη παράμετρος
- Η δίκαιη απαίτηση της κοινωνίας για κανονικότητα και δικαιοσύνη δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως «τραύμα»
- Οι IROES της Stoiximan μετατρέπουν τον αθλητισμό σε πράξη συμπερίληψης
- Νέα Ιωνία: Σε εξέλιξη τα έργα στη σήραγγα της Λεωφόρου Εθν. Αντιστάσεως – Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 07.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-juliano-ferreira-102048601-9466837-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442