Ο ερωτισμός στην τέχνη. Εικαστικές φαντασιώσεις
Μπαλτίς, Γκόγια, Σίλε, Νταλί, Πικάσο είναι πέντε ξεχωριστοί ζωγράφοι, που με το έργο τους επέτρεψαν μια γεμάτη μαγεία και έκπληξη εξερεύνηση στον κόσμο του ερωτισμού: στις φαντασιωσικές του καταβολές, στην προσωπική επεξεργασία των φαντασιώσεων και στην εικαστική τους αναδιατύπωση, μέσα σε καθορισμένες ιστορικές και προσωπικές συνθήκες. Ένα ταξίδι που μιλά και για την τέχνη και για τον ερωτισμό και για τη φοβερή συνάντηση με τέτοιες τιτάνιες δυνάμεις. Συνάντηση που φέρνει την ψυχή αντιμέτωπη με απτές και ανείκαστες αλήθειες – με ρίσκο και απόλαυση.
Στο βιβλίο αυτό, που βασίστηκε σε οκτώ διαλέξεις του στο Κολλέγιο Αθηνών, ο Νίκος Σιδέρης υποστηρίζει ότι το έργο είναι η προέκταση της ψυχικής ζωής του δημιουργού με άλλα μέσα, γι’ αυτό και η τέχνη δεν είναι τρόπος έκφρασης αλλά τρόπος ύπαρξης του καλλιτέχνη.
Παρουσίαση του συγγραφέα
Ο Νίκος Σιδέρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Είναι διδάκτωρ του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, διδάσκων ψυχαναλυτής της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας του Στρασβούργου (EPS) και μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ψυχανάλυσης (FEDEPSY). Σήμερα διδάσκει στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ το μάθημα «Αρχιτεκτονική και Ψυχανάλυση» και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών το μάθημα «Εικαστική Δημιουργία και Φαντασίωση του Καλλιτέχνη – Το παράδειγμα του Ερωτισμού». Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα δοκίμιά του Όπως ειπώθηκαν εκεί και ακούστηκαν – Μυστικά και αλήθειες από το ντιβάνι του ψυχαναλυτή (2008), Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν! (2009), Δεν παίζεις μόνο εσύ. Υπάρχουν κι άλλοι! (2010).
| Μεταίχμιο | |
| Νίκος Σιδέρης |
- Αχτσιόγλου: Συσπείρωση δυνάμεων για να μην δοθεί τρίτη θητεία στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
- Μεγάλο πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία η δημιουργία κόμματος Σαμαρά παραδέχεται ο Πέτσας
- Ικαρία: Ανετράπη λέμβος με 80 μετανάστες – Αγνοούνται τέσσερις
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts του 2026 [Part IΙ]
- ΗΠΑ: Η ICE συνέλαβε 2χρονη και τον πατέρα της – Οι προσπάθειες να απελευθερωθεί και να επανενωθεί με τη μητέρα της
- Ρήξη αχιλλείου ο Μαρίνκοβιτς της Παρτιζάν
