
Πτώση κατά 63% στην αγορά αυτοκινήτου το Νοέμβριο
Σταθερά αρνητική είναι η πορεία των πωλήσεων Ι.Χ. οχημάτων στην Ελλάδα, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων για το μήνα Νοέμβριο. Η αγορά αυτοκινήτου περιορίστηκε στις 6.771 ταξινομήσεις...
Σταθερά αρνητική είναι η πορεία των πωλήσεων Ι.Χ. οχημάτων στην Ελλάδα, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων για το μήνα Νοέμβριο.
Τον περασμένο Νοέμβριο η αγορά αυτοκινήτου περιορίστηκε στις 6.771 ταξινομήσεις, κινήθηκε δηλαδή, λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα του μηνός, με ετήσιο ρυθμό της τάξης των 98.000 πωλήσεων, από 266.000 που κινούνταν κατά μέσο όρο τη περασμένη εξαετία.
Σε απόλυτους αριθμούς, η κάμψη των πωλήσεων έφθασε το -63%, ως προς το μέσο όρο των αντίστοιχων μηνών της περιόδου 2004-2009 (18.523 ταξινομήσεις) ή το -63%, ως προς το Νοέμβριο του 2009 (18.092 ταξινομήσεις).
Οι πιο πάνω συγκρίσεις αναφέρονται σε απόλυτους αριθμούς πωλήσεων και άρα δεν αποτυπώνουν την παράλληλη μετατόπιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε αυτοκίνητα μικρότερου κυβισμού.
Η διατήρηση της αγοράς αυτοκινήτου στα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα προκαλεί σημαντική υστέρηση των σχετικών δημοσιονομικών εσόδων κατά 400-450 εκατομμύρια ευρώ, ως προς τα έσοδα του 2009.
Η λήψη κατάλληλων μέτρων που θα στηρίξουν μερικώς τον κλάδο του αυτοκινήτου, σύμφωνα με το ΣΕΑΑ, δεν προϋποθέτει την κρατική εκταμίευση, αντίθετα θα προσφέρει δημοσιονομικά οφέλη σε πολλαπλά επίπεδα (άμεσα έσοδα από τις πωλήσεις και επιπλέον έσοδα από τη φορολογία επιχειρήσεων, μειωμένο κόστος ανεργίας, φορολογία από τη διαφήμιση κα.).
Παράλληλα, δεδομένου ότι οι εισαγωγές αυτοκινήτων κατέχουν πλέον μόλις το 3,5% των συνολικών εισαγωγών, από τη μερική ανάταξη της αγοράς αυτοκινήτου (πχ. σε κάμψη -35%, αντί της τρέχουσας -63,4%) το εμπορικό έλλειμμα θα επιβαρυνθεί ελάχιστα, κατά 0,2-0,3%.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Επιστρέφουν οι εκδρομείς του Πάσχα – Συνεχείς οι αφίξεις πλοίων στα λιμάνια της Αττικής
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της Δευτέρας (13/4): Πού θα δείτε το ντέρμπι Εφές-Φενέρμπαχτσε και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
- Το… τερμάτισε: Μετά την επίθεση στον Πάπα ο Τραμπ εμφανίζεται ως… Χριστός
- Μέσα Μεταφοράς: Πώς θα κινηθούν μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ και Τραμ Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα
- Οι νέοι στην Ουγγαρία έδιωξαν τον Ορμπάν από την εξουσία – Ο λόγος που έχασε τις εκλογές
- Νέα σενάρια για Σέλτικς και Αντετοκούνμπο!
- 3D: Συνελήφθη ο frontman των Massive Attack σε διαμαρτυρία υπέρ της Palestine Action
- Ηράκλειο: Στις φλόγες χώρος ενοικιαζόμενων οχημάτων – Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/e-KAyytNKVoqo-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442