Το θεατρικό έργο Δεσποινίς Μαργαρίτα του Βραζιλιάνου συγγραφέα Ρομπέρτο Ατάιντε που ανεβάζει η καλλιτεχνική ομάδα Χρώμα ξεκινά νέο κύκλο παραστάσεων από τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου.
Το θεατρικό έργο Δεσποινίς Μαργαρίτα του Βραζιλιάνου συγγραφέα Ρομπέρτο Ατάιντε που ανεβάζει η καλλιτεχνική ομάδα Χρώμα ξεκινά νέο κύκλο παραστάσεων από τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου.

Το πολυσυζητημένο έργο Δεσποινίς Μαργαρίτα πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1975 από την Έλλη Λαμπέτη σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, ενώ αντίστοιχα το ρόλο την ίδια χρονιά παίζουν στην Αμερική η Ε. Πάρσοσνς και στην Γαλλία η Α. Ζιραρντό. Το έργο του Ρομπέρτο Ατάυντε έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από τριάντα χώρες. Στην Ελλάδα είναι η 7η φορά που παρουσιάζεται. Εκτός από την Έλλη Λαμπέτη το ρόλο έχουνε ερμηνεύσει οι: Θέμις Μπαζάκα, Λήδα Πρωτοψάλτη, Γιώργος Μαρίνος, Κωνσταντίνος Χατζής, Όλια Λαζαρίδου.

Η Δεσποινίς Μαργαρίτα είναι δασκάλα Δημοτικού Σχολείου και είναι η πρώτη μέρα της Σχολικής Χρονιάς, όπου μπαίνει να κάνει μάθημα. Εδώ οι θεατές έχουν το ρόλο των μαθητών. Η Δεσποινίδα Μαργαρίτα μέσα σε μια αίθουσα διδασκαλίας ξετυλίγει τη διπλή της ταυτότητα. Αυτής της Εκπαιδευτικού-Εξουσιάστριας και της Γυναίκας. Εκτός από τα μαθήματα Ιστορίας, Βιολογίας, Γραμματικής και Μαθηματικών που τους διδάσκει, τους διδάσκει θέματα γύρω από την ανθρώπινη ύπαρξη. Το Θάνατο, τη Ζωή, τη Δικαιοσύνη, την Αδικία, την Εξουσία, την Ισότητα και το Σεξ.
Ο μονόλογος της Δεσποινίδας Μαργαρίτας είναι ένα Πολιτικό Έργο επί της ουσίας διότι ένα καθαρά Πολιτικό Θεατρικό Εργο δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική. Η Δεσποινίς Μαργαρίτα είναι ένα έργο που δεν παίρνει θέση, δεν δίνει λύσεις και δεν ασπάζεται ιδεολογίες, αλλά αφυπνίζει συνειδήσεις. Επίσης είναι μια αλληγορία πάνω στη δύναμη της εξουσίας. Της εξουσίας όπως τη συναντάμε σε όλες τις μορφές κοινωνικότητας: στην οικογένεια, στο σχολείο, στην Εκκλησία, στο κράτος.

Η καλλιτεχνική ομάδα Χρώμα αποτελείται από επαγγελματίες ηθοποιούς, μουσικούς, τραγουδιστές, συγγραφείς με στόχο την έρευνα πάνω στο Θέατρο και τη Μουσική. Έχει παρουσιάσει ως τώρα με επιτυχία τις παραστάσεις: «Μέσα από τα μάτια της»,» Μην πάμε απόψε πουθενά» και «Ένα απ’ όλα κι ό,τι περισσεύει».

Συντελεστές:
Μετάφραση – Διασκευή:
Κώστας Ταχτσής
Σκηνογραφία: Σοφία Λεγάτου
Το κοστούμι επιμελήθηκε η Μαρίνα Παπαδάτου
Φωτογραφίες: Γεωργία Λένη

Kάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9:30 μ.μ.
Είσοδος: 15 ευρώ
Διάρκεια παράστασης: 75′

Μαρία Μαλλούχου
Κωνσταντίνος Χατζής
Ρομπέρτο Ατάιντε