Νέο «επεισόδιο» Παπανδρέου-Μέρκελ περιγράφει ο βρετανικός Guardian
Ένα ακόμα «θερμό» επεισόδιο μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και της Ανγκελα Μέρκελ έλαβε χώρα το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα τουλάχιστον με αυτόπτες και αυτήκοους μάρτυρες που επικαλείται ο Guardian. Στις 28 Οκτωβρίου, η καγκελάριος της Γερμανίας απείλησε να αποσύρει τη χώρα από το ευρώ, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε «αντιδημοκρατική» την πρότασή της να στερούνται ακόμα και του δικαιώματος ψήφου στην ΕΕ όσες χώρες ζητούν βοήθεια.
Ένα «θερμό» επεισόδιο μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και της Ανγκελα Μέρκελ, τον περασμένο Οκτώβριο, περιγράφουν αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες, σύμφωνα τουλάχιστον με τον Guardian.
Η καγκελάριος της Γερμανίας απείλησε να αποσύρει τη χώρα από το ευρώ, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε «αντιδημοκρατική» την πρόταση του Βερολίνου να στερούνται ακόμα και του δικαιώματος ψήφου στην ΕΕ όσες χώρες ζητούν βοήθεια.
Το περιστατικό έλαβε χώρα το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου στη διάρκεια του γεύματος των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ.
Σχολιάζοντας την είδηση, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, δήλωσε στην εφημερίδα ότι «η καγκελάριος θεωρεί το ευρώ κεντρικό ζήτημα στο εγχείρημα της Ευρώπης, θέλει να το προστατέψει και η κυβέρνηση δεν σκέφτεται καθόλου να το εγκαταλείψει».
Σημειώνεται ότι Γιώργος Παπανδρέου και η Ανγκελα Μέρκελ έχουν διασταυρώσει αρκετές φορές τα πυρά τους, σε επίπεδο δηλώσεων, από διαφορετικά βήματα.
Μιλώντας στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στις 15 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός επέκρινε τη Γερμανία σημειώνοντας ότι η ανυποχώρητη στάση της για το χρέος θέτει σε κίνδυνο χρεοκοπίας χώρες της ευρωζώνης.
«Αυτό θα δημιουργήσει ανοδικό σπιράλ επιτοκίων για χώρες που φαίνονται να βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Αυτό θα μπορούσε να τσακίσει (χώρες) … θα μπορούσε να σπρώξει οικονομίες στη χρεοκοπία» εξήγησε.
«Απαντώντας» από το βήμα του συνεδρίου του κόμματός της, η Μέρκελ επιτέθηκε στον προκάτοχό της, Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και στον υπουργό Οικονομικών του Χάνς Άιχελ, για την απόφασή τους να επιτρέψουν την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
«Το SPD έδρασε επιπόλαια» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
«Το 2000 ο Σρέντερ και ο Άιχελ έσπευσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να ενταχθεί στο ευρώ και αγνόησαν όλα τα σήματα κινδύνου. Ήταν μια πολιτική απόφαση […] οι πολιτικές αποφάσεις είναι σημαντικές αλλά εκείνοι που αγνοούν τα γεγονότα είναι ανεύθυνοι» υπογράμμισε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το κόστος της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό αέριο και άλλα διαμόνια στην σύνοδο της Αρμενίας
- Συνταγή: Σπιτική κασερόπιτα
- Αναπροσανατολισμός στη σκιά Τραμπ – Το υπό πίεση ΝΑΤΟ, η Ευρώπη των διλημμάτων και η ΕΕ ως «πολύφερνη νύφη»
- Τραμπ: Δεν μπορώ να πω αν η εκεχειρία παραμένει σε ισχύ – Ιράν: Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν σε πολιτικά σκάφη, στο Ορμούζ
- Έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στην Κίνα – Τουλάχιστον 21 νεκροί και δεκάδες τραυματίες
- Η άνοιξη μας ανοίγει την όρεξη;
- Καιρός: Νέας άνοδος της θερμοκρασίας την Τετάρτη – Πού θα δείξει 26αρια
- Στο… ρελαντί η ανανέωση των αθηναϊκών συγκοινωνιών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 05.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-alejandro-de-roa-649065356-28057031-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442