
«Δημοσιονομικά επωφελής» η επιστροφή των αναπήρων στην εργασία, λέει ο ΟΟΣΑ
Την άποψη ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναμορφώσουν επειγόντως τα εθνικά συστήματα υγείας και τις δομές στήριξης αναπήρων για να βοηθήσουν άτομα με ειδικές ανάγκες να επιστρέψουν στην εργασία τους, διατυπώνει σε έκθεσή του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Την άποψη ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναμορφώσουν επειγόντως τα εθνικά συστήματα υγείας και τις δομές στήριξης αναπήρων για να βοηθήσουν άτομα με ειδικές ανάγκες να επιστρέψουν στην εργασία τους, διατυπώνει σε έκθεσή του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ «Ασθένεια, Αναπηρία και Εργασία: Καταρρίπτοντας τα εμπόδια», η οικονομική ύφεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των ατόμων που λαμβάνουν επιδόματα αναπηρίας, το οποίο σήμερα προσεγγίζει το 6% του ενεργού εργατικού δυναμικού.
«Οι χώρες πρέπει να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις τους για να βοηθήσουν τα άτομα με αναπηρία να βρουν εργασία», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ κ. Ανχέλ Γουρία.
Οι παροχές αναπηρίας αντιπροσωπεύουν το 10% των δημόσιων κοινωνικών δαπανών στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ. Αυτό είναι ίσο με το 2% του ΑΕΠ και αντιστοιχεί δύο φορές στο κόστος των επιδομάτων ανεργίας πριν από την κρίση. Αν τα άτομα με ειδικές ανάγκες επιστρέψουν στην εργασία τους ο Οργανισμός εκτιμά πως η δημοσιονομική εξοικονόμηση θα είναι πολύ μεγάλη.
Πριν από την κρίση, το 2007, οι δικαιούχοι επιδομάτων αναπηρίας ξεπερνούσαν τους δικαιούχους επιδομάτων ανεργίας (30,2 εκατ. σε σύγκριση με 27,9 εκατομμύρια). Το 1/3 του συνόλου των αιτημάτων για επίδομα αναπηρίας τα τελευταία 15 χρόνια αφορούσε σε ψυχικό νόσημα ή διανοητική αναπηρία.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ το κοινωνικό κόστος είναι υψηλό. Οι περισσότεροι άνθρωποι με αναπηρίες που δεν εργάζονται λαμβάνουν κάποια δημόσια παροχή και ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιρλανδία, την Κορέα και τις ΗΠΑ, ένα στα τρία άτομα με ειδικές ανάγκες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
«Ο καλύτερος τρόπος για να στηριχθούν τα άτομα με προβλήματα υγείας ή αναπηρίας είναι να ξεφύγουν από την φτώχεια», αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ, ζητώντας από τις Κυβερνήσεις να ενισχύσουν τα οικονομικά κίνητρα για την εργασία των ατόμων που λαμβάνουν επιδόματα αναπηρίας.
Στο πλαίσιο αυτό ο Οργανισμός προτείνει :
• Χορήγηση κινήτρων στους εργοδότες, ώστε να. προσλαμβάνουν άτομα με προβλήματα υγείας ή αναπηρίας, όπως συμβαίνει στις σκανδιναβικές χώρες.
• Εναρμόνιση των δομών στήριξης ανέργων με τις υποστηρικτικές δομές των ανάπηρων σε θέματα ανεργίας.
• Παρεμβάσεις για τον περιορισμό αναρρωτικών άδειων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μεξικό: 4 νεκροί στη συντριβή μικρού αεροσκάφους μετά την απογείωση
- Ουγγαρία: Επίσκεψη Βανς για στήριξη του Ορμπαν πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές
- Γάζα: Νέος στόλος με ανθρωπιστική βοήθεια αναχωρεί από τη Βαρκελώνη τη 12η Απριλίου
- ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και τα Περιφερειακά Συμβούλια
- Ουκρανία: 2 νεκροί και δεκάδες τραυματίες εξαιτίας ρωσικών πληγμάτων
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Σε αποσύνθεση…