«Ευελιξία» και ιδιωτικά ασφαλιστικά συστήματα προτείνει το ΔΝΤ στην Ευρωζώνη
Οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμβουλεύουν τις χώρες της Ευρωζώνης να «μιμηθούν» κάποιες παραμέτρους της αμερικανικής οικονομίας, όπως η «ελάφρυνση των κανονιστικών ρυθμίσεων» και η δημιουργία «ιδιωτικών συνταξιοδοτικών συστημάτων».
Οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμβουλεύουν τις χώρες της Ευρωζώνης να «μιμηθούν» κάποιες παραμέτρους της αμερικανικής οικονομίας, όπως η «ελάφρυνση των κανονιστικών ρυθμίσεων» και η δημιουργία «ιδιωτικών συνταξιοδοτικών συστημάτων».
Αυτές οι προτάσεις αναφέρονται σε μία έκθεση που υπογράφουν 8 οικονομολόγοι του ΔΝΤ.
Η έκθεση αυτή δεν έχει εγκριθεί από τη διεύθυνση του ΔΝΤ, όμως ανάμεσα στους οικονομολόγους που την έχουν συντάξει είναι και ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Αζάι Τσόπρα, ο οποίος παίρνει μέρος και στην αντιπροσωπεία που μετέβη την περασμένη Πέμπτη στο Δουβλίνο για την ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης.
Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι «για να φτάσει στο απόγειο των δυνατοτήτων ανάπτυξής της και για να προστατεύσει το κοινωνικό της μοντέλο, η Ευρωζώνη πρέπει να εκμεταλλευτεί καλύτερα το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό της».
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η Ευρώπη πρέπει να καταρρίψει κάποια «φράγματα».
«Η ελάφρυνση των κανονιστικών ρυθμίσεων είναι σημαντική», επισημαίνουν και προτείνουν «την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος» και μέσω της «περαιτέρω ανάπτυξης των αγορών κεφαλαίων», ώστε να βοηθηθούν «οι επιχειρήσεις να διαφοροποιήσουν τις πηγές χρηματοδότησής τους».
«Κάποιες χώρες, κυρίως στο νότο της Ευρωζώνης, πρέπει να πάρουν μέτρα για να ενισχυθεί η εξοικονόμηση χρημάτων, μέσω για παράδειγμα των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών συστημάτων», επισημαίνουν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ.
Συμβούλευσαν επίσης την Ευρώπη να ενισχύσει περαιτέρω την ιδιωτική έρευνα μέσω «εκπτώσεων φόρου στην έρευνα και την ανάπτυξη σε όλη την Ευρωζώνη» ή ευνοώντας «τις σχέσεις μεταξύ πανεπιστημίων και της έρευνας που συνδέεται με τις επιχειρήσεις».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Να οχυρωθεί η δημοκρατία και να ενισχυθεί η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ταυτόσημες έννοιες
- Στάχτη το παλιό κτίριο του θεάτρου Μπάντμιντον – Έρευνα για τα αίτια της φωτιάς
- Τρεις νεκροί και πέντε τραυματίες σε επίθεση της Ουκρανίας με drones στην περιφέρεια της Μόσχας
- Λάτσιο για Χάμες Ροντρίγκες μετά τις καλές εμφανίσεις στο Μουντιάλ
- Chris Smalls: «Έλεγα ότι έπρεπε να κάνουμε τον συνδικαλισμό να φαίνεται — και να είναι — κουλ»
- «Κατά Φαντασίαν Ασθενής»: Ξεκίνησε η καλοκαιρινή περιοδεία
- Εργασία: Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη εργασιακή ικανοποίηση – Οι κορυφαίες θέσεις
- Δίκη Τεμπών: Συνεχίζεται σήμερα η διαδικασία με τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των κατηγορουμένων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442